19 Απριλίου 2014

ΤΟ “MIR” ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


  ETHNOSHMO-ROSIAS
Σχεδόν μετά από 100 χρόνια (1917) θα ξαναλειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη Ρωσικό Προξενείο – Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το “Ρωσικό Σπίτι” – Προχωρά παράλληλα και η ίδρυση της Ρωσικής Επενδυτικής Τράπεζας, που θα λειτουργήσει, εκτός απροόπτου, μέσα στο καλοκαίρι του 2014

Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου, που μετέφερε η ρωσική ιστιοφόρος φρεγάτα Mir στην Αλεξανδρούπολη από το Άγιο Όρος, έφερε την ευλογία και έκανε το θαύμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για δημιουργία ρωσικού επίτιμου προξενείου στην Αλεξανδρούπολη περίπου 100 χρόνια (από το 1917) αφ’ ότου λειτούργησε για τελευταία φορά στην πόλη.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον ελλιμενισμό της ρωσικής φρεγάτας και των τιμών στην εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπώβ, έδωσε την είδηση ότι πριν από λίγες ημέρες το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την τελική συγκατάθεση για το πρόσωπο του επίτιμου Προξένου, ο οποίος προτάθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να είναι ο κ. Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.
Το Επίτιμο Προξενείο θα έχει επιχειρηματικό, εμπορικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικ
ό γεγονός για την περιοχή διότι η Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντικό κέντρο Ρώσων τουριστών σε σημείο που το 2013 ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων Ρώσων τουριστών στην Αλεξανδρούπολη να ξεπεράσει τον αντίστοιχο αριθμό στην Θεσσαλονίκη.
Τα τελευταία τρία χρόνια το πολιτιστικό σωματείο «Ρώσικο Σπίτι» έχει παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των ελληνορωσικών τουριστικών και επιχειρηματικών σχέσεων με δημιουργία μνημείου τιμής για τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, παρέλαση Ρώσων πεζοναυτών κατά την 28η Οκτωβρίου 2011, παραθερισμό παιδιών από την Αγία Πετρούπολη κάθε έτος στις κατασκηνώσεις, σταθερή αεροπορική σύνδεση με την Αγία Πετρούπολη, κλπ, ενώ τον Μάρτιο υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως, του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και του πολιτιστικού συλλόγου «Ρώσικο Σπίτι».
Η έλευση της ρωσικής φρεγάτας μάλιστα οφείλεται σε πρόσκληση της κυρίας Ιουλίας Γαβρίλοβα, Προέδρου του «Ρώσικου Σπιτιού», που σχεδιάστηκε να είναι το πρώτο άμεσο γεγονός για την πρακτική υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, στο οποίο το «Ρώσικο Σπίτι» αναλαμβάνει τη συνολική εφαρμογή, επίβλεψη και συντονισμό των δραστηριοτήτων.
Περισσότεροι από 5.000 κάτοικ
οι της πόλης επισκέφθηκαν το πλοίο και πολλοί προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου, ακόμη και Τούρκοι Ορθόδοξοι που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη το Σαββατοκύριακο των Βαΐων.
Το τρικάταρτο ιστιοφόρο πλοίο με 110 μέτρα μήκος ξεχώριζε στο λιμάνι και βρισκόταν στον επιβατικό χώρο με εύκολη πρόσβαση.
Το επιστέγασμα τόσο της ίδρυσης του Προξενείου όσο και την αυξανόμενης ρωσικής επιχειρηματικής παρουσίας θα είναι η ίδρυση (ίσως και εντός του καλοκαιριού) υποκαταστήματος ρωσικής επενδυτικής Τράπεζας στην Αλεξανδρούπολη για ισχυρή οικονομική στήριξη των επενδυτών.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
http://www.elthraki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: