17 Μαΐου 2014

Αντιδράσεις των υποψηφίων τοπικών αρχόντων στην επιστολή της επιτροπής των κατοίκων του Ξηροποτάμου σχετικά με τη Λιμνοδεξαμενή.


 Είμαστε υποχρεωμένοι να  δημοσιεύσουμε τις τοποθετήσεις  των υποψηφίων  δημάρχων , περιφερειαρχών  και αντιπεριφερειαρχών στην επιστολή μας. Φρονούμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρότατο και δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστο . Ωστόσο οι περισσότεροι τήρησαν (ένοχη;) σιγήν ιχθύος. Πρωτίστως ο νυν περιφερειάρχης κ.Γιαννακίδης και η η νυν αντιπεριφερειάρχις κ Νικολάου. ΟΙ υποψήφιοι δήμαρχοι,Ατζανός Παναγιώτης και Βίτσας Αθανάσιος, αν και προφορικά  είπαν κάποια πράγματα μέχρι στιγμής (βράδυ Παρασκευής 16/5) δεν εδέησαν να δεσμευτούν εγγράφως.Αντίθετα η  κ. Αντωνάκη –Μόραλη Χρύσα μας έστειλε πολύ νωρίς το παρακάτω κείμενο:

Χρύσα Μόραλη – Αντωνάκη, Υποψήφια Δήμαρχος Σαμοθράκης

ΠΡΟΣ: Την επιτροπή κατοίκων Ξηροποτάμου
Απαντώντας στο έγγραφό σας σχετικά με την κατασκευή του έργου της λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου, σας γνωρίζουμε ότι η άποψη της παράταξής  μας είναι η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αφού πρώτα  λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων,  τις υπάρχουσες  σχετικές μελέτες και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση της Σαμοθράκης»
και υποψήφια Δήμαρχος Σαμοθράκης
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβου κ. Σταύρος Καβαρατζής  μας έστειλε την παρακάτω απάντηση:


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή των κατοίκων της περιοχής.
Δηλώνω πως δεν έχω τεχνική άποψη ο ίδιος και άμεσα με τον θεσμικό μου ρόλο την διαβιβαζω υπο την μορφη  επερωτησης προν την Αντιπεριφερειαρχη Έβρου και τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε όλοι μας την επίσημη άποψη επι των παρατηρήσεων σας .
Συν τοις αλλοις δεσμεύομαι προσωπικά τόσο ως προς την διαβιβαση της απάντησης αλλα πολυ περισσότερο σε μια ανοιχτή συζήτηση παρόντων όλων των θεσμικών ,υπηρεσιακών και λοιπών παραγόντων επι τόπου παρουσία των κατοίκων προκειμένου να αναλυθούν όλες οι παρατηρήσεις και προβληματισμοί.
Πεποίθηση μου αποτελει το ότι αν ένα έργο διμιουργει περισσότερη ζημιά απο ωφελος τότε πρέπει να επανεξεταστεί.
Στην διάθεση σας πάντα
Σταυρος Ι Καβαρατζης
Σθεναρότερη και αγωνιστική απάντηση μας έστειλε ο κ.Γεώργιος Μποτσίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης:
Είμαστε εντελώς αντίθετοι στο επιχειρούμενο έργο της Λιμνοδεξαμενής του Ξηροποτάμου της Σαμοθράκης. Γνωρίζουμε καλά την περιοχή και αντιλαμβανόμαστε  με δέος  τα καταστροφικά σχέδια τόσο για το περιβάλλον όσο και  για τους  οικισμούς. Είμαστε διατεθειμένοι ν’ αγωνιστούμε μαζί σας για να αποτραπεί  η ολέθρια  παρέμβασή τους .
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη"
ΜΠΟΤΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
(ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ)

Την ευχάριστη έκπληξή μας  προκάλεσε η αντίδραση του κ.Τέρενς Κουίκ , υποψήφιου περιφερειάρχη,  ο οποίος έσπευσε να  καταθέσει   σχετική ερώτηση στη Βουλή

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ;»
Τις καταγγελίες για οικολογική, και όχι μόνο, καταστροφή στην περιοχή Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη με τη δημιουργία Λιμνοδεξαμενής, διερευνά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς
Κουίκ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ,τον Συνδυασμό
εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
Η Επιτροπή Κατοίκων Σαμοθράκης διαμαρτύρεται έντονα και αντιπαραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία για το τί θα συμβεί εκεί, με αποκαλυπτική της επιστολή στον Τέρενς Κουίκ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
ΘΕΜΑ: ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
κ. Υπουργέ,
Άνευ περαιτέρω σχολίων σας παραθέτω την κάτωθι αποκαλυπτική επιστολή, έτσι όπως μου κοινοποιήθηκε στον προσωπικό μου λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και η οποία αφορά στον παράλογο και καταστροφικό - όπως το επιχειρείτε - σχεδιασμό Λιμνοδεξαμενής στον Ξηροπόταμο Σαμοθράκης, παρά τις απόλυτα διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού.
Ακολουθεί η επιστολή:
Οφείλουμε επίσης ν’ αναφερθούμε στις αρχικές προφορικές αντιδράσεις του κ. Χρήστου Δούκα,  ο οποίος μας συνάντησε στο νησί και μας είπε καθαρά ότι πρεσβεύει την επανεξέταση του έργου και στην περίπτωση που  κινδυνεύουν να χαθούν τα λεφτά, χίλιες φορές να χαθούν παρά να γίνει μια τέτοια τυφλή καταστροφή. Δυστυχώς όμως τελικά προτίμησε να σιωπήσει.


Από την Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: