26 Ιουνίου 2014

Αθ. Καραμπίνης: «Δε θέλω το ΔΠΘ να επαιτεί, αλλά να είναι αυτόνομο και αυτοδύναμο»

               Καραμπίνης

Ο νεοεκλεγείς πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αναλαμβάνει καθήκοντα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και στοχεύει, στην εξωστρέφεια του πανεπιστημίου, τη σύνδεση του με την αγορά εργασίας, την αυτονομία και αυτοδυναμία του.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου θα αναλάβει τη διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο... παραλαμβάνοντας από τον Κωνσταντίνο Ρέμελη.

«Έχουμε συνειδητοποιήσει τον μεγάλο αγώνα που πρέπει να δώσει, όλη τη πανεπιστημιακή κοινότητα», είπε μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος 87.5 Fm ο κ. Καραμπίνης. «Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να καταβάλλουμε μία πολύ σημαντική προσπάθεια», είπε ο νεοεκλεγείς πρύτανης και πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του. «Πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και επιλέξιμοι από τους φοιτητές γιατί ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν το επιλέγουν οι φοιτητές, ουσιαστικά δεν είναι ένα πανεπιστήμιο που θέλουμε». 
Από ΤΟ 1974 στο ΔΠΘ

Από το 1974 ζει το ΔΠΘ ο κ. Καραμπίνης και αυτή η περίοδος που διανύει είναι η κρισιμότερη στην ιστορία του, παραδέχθηκε. Με φόντο τις αλλαγές που έγιναν με διαδοχικούς νόμους των υπουργών Παιδείας, αλλά και την οικονομική κρίση να πλήττει τη λειτουργία του, ο κ. Καραμπίνης ανέφερε πως  αρχικός στόχος είναι η επανάκαμψη.

«Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, είμαστε στην κρισιμότερη φάση του. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά, γιατί όλοι νομίζουν ότι το πρόβλημα περιορίζεται εκεί. Βασικό είναι μέσα στην ακαδημαϊκότητα που πρέπει να κρατήσουμε, να αλλάξουμε τις δομές μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέο οργανισμό στο ΔΠΘ και μάλιστα ήταν υποχρέωση έως τις 10 Ιουνίου. Πρέπει έστω να κερδίσουμε τον χρόνο μέσα στο καλοκαίρι για να δημιουργήσουμε ευέλικτες δομές, με στόχο να έχουμε το λιγότερο δυνατό προσωπικό και να αποδίδουμε τα μέγιστα. Πρέπει για να παράδειγμα να έχουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια, και με αγγλόφωνα, μεταπτυχιακά προγράμματα, με ίδρυση σχολής δια βίου μάθησης την οποία πληρώνουν διάφοροι επαγγελματίες για να εκπαιδευτούν σε διάφορα αντικείμενα. Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε συνεργασίες με άλλες χώρες αλλά και σε οριζόντιες δράσεις, με συνεργασία πολλών τμημάτων του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις».

Οι στόχοι της νέας Διοίκησης

Στο κομμάτι της εξωστρέφειας ο νέος πρύτανης στοχεύει στη γνωριμία των δομών και του έργου του ΔΠΘ με την κοινωνία. «Θέλω να μάθει ο κόσμος τι κάνουμε στο ΔΠΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπίνης.

«Δε θα μας κοστίσει τίποτα για παράδειγμα, κάποια στιγμή να ανοίξουμε τα εργαστήρια μας, τις σχολές μας, να έρθουν οι μαθητές και να μάθουν σε καθένα τμήμα τι διδάσκουμε και παράλληλα να δουν και έναν επαγγελματικό προσανατολισμό». Δεύτερος στόχος της νέας διοίκησης είναι μία καταγραφή των αναγκών που έχουν οι βιομηχανικές μονάδες, πράγμα που σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Έχουμε αυτάρκεια σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και την έρευνα. Ελάχιστα είναι εκείνα που δεν μπορούν να γίνουν από κάποιους μέσα από το πανεπιστήμιο μας. Ξεκινώντας από αναπτυξιακές μελέτες που θεωρώ αδιανόητο να μη γίνονται εδώ για την περιοχή και να πηγαίνουν οι φορείς κάπου αλλού, μέχρι και σε εξειδικευμένες δράσεις που έχουν να κάνουν με προϊόντα, με την ιατρική, το πολυτεχνείο. Εάν συντονιστούν όλα αυτά και αλλάξουμε λίγο τη δομή μας, νομίζω ότι από κοινού όλοι μαζί θα τα ξανά καταφέρουμε».

Εξάλλου το δρόμο, δείχνουν και οι ιδιαίτερα καλές κριτικές που πήρε το ΔΠΘ, από τους αξιολογητές του. Τα τμήματα του ακριτικού μας πανεπιστημίου αξιολογήθηκαν πολύ υψηλά, ξεπερνώντας μάλιστα πολλά ονομαστά πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Δεν καταλαβαίνω λοιπόν κάποιον ο οποίος δεν θα στρέφονταν σε ένα τέτοιο τμήμα. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η άγνοια για τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν». Επιθυμία του νέου πρύτανη είναι να συστήσει και πάλι το ΔΠΘ στην κοινωνία, τις αρχές και τους φορείς της Θράκης. Μάλιστα δήλωσε διατεθειμένος να ανοίξει διάλογο για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Όσον αφορά στα οικονομικά ο κ. Καραμπίνης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο το ΔΠΘ θα πρέπει να διεκδικήσει χρηματοδότηση με το έργο που παράγει. «Εάν δεν είναι ζωντανός οργανισμός δεν έχει ανάγκη χρημάτων. Θα πρέπει να είμαστε ζωντανοί και από τη άλλη την μεριά να μην είμαστε επαίτες. Δε θέλω το πανεπιστήμιο μου να είναι επαίτης του τακτικού προϋπολογισμού. Εγώ θέλω ένα πανεπιστήμιο αυτόνομο και αυτοδύναμο και είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να καταθέσουμε προτάσεις προς την πολιτεία και οπουδήποτε αλλού. Εάν δε ζητάμε χρήματα πιστεύω ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα. Πρέπει να πηγαίνουμε με προτάσεις στο υπουργείο και όχι απλώς με το αίτημα για χρηματοδότηση».

Περαιτέρω ο νεοεκλεγείς τόνισε πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του ΔΠΘ είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι είναι καταγεγραμμένες 180 κενές θέσεις στο ΔΠΘ, τις οποίες μάλιστα αναγνωρίζει και το υπουργείο Παιδείας, όπως και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η νέα διοίκηση θα επιδιώξει να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό με μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες περιοχές. Από την άλλη, σχεδιάζεται στο νέο οργανισμό του ΔΠΘ να απλουστευτούν διοικητικές πράξεις, ώστε να μην απαιτείται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων.

Στα σχέδια του νέου πρύτανη είναι επίσης η κατάθεση πρότασης για αλλαγή θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών αλλά κυρίως μεταπτυχιακών. «Δεν κατανοώ αυτά τα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν στη Φιλιππούπολη ή στην Αδριανούπολη γιατί να μη μένουν εδώ, στο δικό μας πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Καραμπίνης.

Το μήνυμα του νέου Πρύτανη προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας 

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Α. Καραμπίνης διετέλεσε πρύτανης του ΔΠΘ την περίοδο 2005-2006 και αντιπρύτανης τα έτη 2003-2005 και 2006-2010. Στο μήνυμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά τις εκλογές της περασμένης Δευτέρας τόνισε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε στο αξίωμα του πρύτανη του ΔΠΘ για την χρονική περίοδο 2014-2018. Όπως προέκυψε και από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το ΔΠΘ σήμερα, 41 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, διέρχεται την κρισιμότερη ίσως περίοδο έχοντας τα αντιμετωπίσει έντονα προβλήματα ακαδημαϊκά, θεσμικά, οικονομικά, προσωπικού και υποδομών, με ορατό τον κίνδυνο για πιθανή απαξία και συρρίκνωση του. Άμεσος στόχος μας να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό και να επαναφέρουμε το πανεπιστήμιο μας σε υγιή τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης, μέσα από την παραγωγή σύγχρονης γνώσης υψηλού επιπέδου, αποτελεσματική εκπαίδευση με καλλιέργεια κριτικής σκέψης και επιπρόσθετη αναβάθμιση της επιλεξιμότητας αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις δομές του ιδρύματος με επαναλειτουργία και πλήρη συνεργασία των οργάνων διοίκησης (ΣΙ, Πρύτανης, Σύγκλητος, Κοσμητείες, κ.λπ.) αλλά και όσων από την πανεπιστημιακή κοινότητα θέλουν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση και αναδιάρθρωση του ΔΠΘ. Απαιτούνται επίσης ενέργειες για την επανάκαμψη της ανάπτυξης και την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης με ευρύτερες διεθνείς συνεργασίες.

Συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε για την περαιτέρω πορεία του ΔΠΘ και θα πρέπει όλοι να στρατευθούμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με διεθνές κύρος, διακρίσεις και αριστεία.

Παράλληλα παραμένουμε σταθεροί στις βασικές μας αρχές για ένα δυναμικό και αυτοδύναμο δημόσιο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί μόνο τον βασικότερο αναπτυξιακό μηχανισμό, αλλά πρώτιστα αποτελεί πνευματικό φάρο με ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις μέσα από την παραγωγή αξιών και πολιτισμού».
Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ (Δήμος Μπακιρτζάκης)
http://www.alexpolisonline.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: