1 Ιουλίου 2014

«Αν το κοράκι έχεις οδηγό, μόνο σε ψοφίμι θα σε πάει»!


Η πολυετής εξουσία των δύο κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , η αφ’ υψηλού ενατένιση  της κατάστασης ,η νομή και διανομή της εξουσίας, η ικανοποίηση επί μέρους συμφερόντων και όχι του ελληνικού λαού, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος , η απώλεια ελέγχου οδήγησαν στην παρούσα - και μη χειρότερη- οικονομική κρίση  και έφεραν δυσφορία η οποία όμως δεν εκφράστηκε ,όσο θα έπρεπε ,στις εκλογικές αναμετρήσεις!
Η αδιαφάνεια ,η διαφθορά, η εκμετάλλευση  ως συνήθη καθημερινά φαινόμενα ,αρχικά μας ενόχλησε, μας πλήγωσε, και σήμερα  μας απογοητεύει   τόσο ώστε να μην ισχύει πλέον το «άρχειν  δια του παραδείγματος»! 
Αλλά ο πολίτης αυτού του τόπου με δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, που μπήκε  στον στίβο αλλά ήταν ήδη βολεμένος , και δεν χρειαζόταν  βόλεμα, έπαιρνε το μισθό του δεν απαιτούσε βοήθεια, ήταν ο εαυτός του,  δεν ήταν αυτάρεσκος, δεν έτρεχε με τους  παράγοντες  του πανικού  οι οποίοι δεν ήξεραν παρά μόνο ένα πράγμα , τους «κανόνες» του κόμματός τους, του οποίου η συμμετοχή  στα άκρως απαραίτητα, σήμαινε την,  για άλλη μια φορά διαπίστωση, ότι  η καθημερινότητα του πολίτη προχωρεί ως  Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων, αγανακτεί!
Σταδιακά, έβλεπε  τον αγώνα των πολιτικών να κατευθύνεται προς ένα κύριο στόχο: όλο και περισσότεροι ημέτεροι σε θέσεις ευθύνης, μια κατάσταση αφόρητη,   που αντί να επιλύει προβλήματα, συσσώρευε!  Η πρόταση που ηχούσε στ’ αυτιά του, «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν», δυστυχώς ακούγεται εντονότερα τον τελευταίο καιρό, και  παρατηρώντας αντικειμενικά τα πράγματα   κάνει  πλέον λόγο για αντιμεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται έξωθεν και επιβάλλονται στον ελληνικό λαό , ο οποίος έφτασε σε τέτοιο βαθμό δυσπιστίας,  που να εφαρμόζει το λεγόμενο  «αν δε λαλήσουν τα όργανα, κι αν δε σφαχτεί ο τράγος, απίστευτο μου φαίνεται να ‘ναι δικός μου ο γάμος»!
Κι όταν οι αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία , τότε  ξεχάστηκαν τα πάντα, και ποια κυβερνητική εξουσία  θα μας σώσει όταν αποτελεί συνισταμένη δύο διαφορετικών πολιτικών που καταλήγουν σε μια μορφή διακυβέρνησης , σε ένα πρόσωπο , το οποίο ξέρουμε τι πίστευε και τι πιστεύει!
Σήμερα, χωρίς διαφοροποιήσεις η πολιτική τους σκέψη , είναι τόσο παράλογη που προσπαθεί ο καθένας πλέον  να την εκλογικεύσει  μάταια , γιατί οι αναδιανεμητικές συμμαχίες υπηρετούν τους δικούς τους στόχους όχι του λαού! Αυτό έδειξε ο τελευταίος ανασχηματισμός !
Οι μνημονιακές πολιτικές , μας οδήγησαν σε εκείνους  που θα υφαρπάζουν το βιος μας ,θα ελαχιστοποιούν τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα ακυρώσουν σταδιακά τις αξίες μας  και κατά συνέπεια τον πολιτισμό μας! Εμείς θα βγάζουμε στα επόμενα χρόνια το λαγό απ’ το ρουμάνι για να τον τρώνε οι ξένοι!
Έτσι , δεν υφίσταται εδώ και καιρό συμπαγές  ΠΑΣΟΚ,  δεν υφίσταται συμπαγής ΝΔ, γιατί ο ελληνικός λαός ένιωσε , ότι  πολλά χρήματα δαπανήθηκαν άσκοπα, ότι  το «κοράκι» που άπλωσε τις φτερούγες του να μας προστατέψει , που υπογράψαμε  γι αυτή την προστασία δεν μπορεί παρά μόνο να μας οδηγήσει στα δικά του μέρη !
Τι μας απέμεινε, τηλοψία,  παραθυρόπληκτοι , αντιπερισπασμοί, κατηγορώ μεν, τα βρίσκω δε, και μια ανάπαυλα,  ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που χάρη στη συμμετοχή της εθνικής ομάδας μας, ακούσαμε τον εθνικό ύμνο και τη συνοδεύσαμε εγκάρδια σε κάθε της αγώνα!
Τώρα ,τι θα γίνουμε χωρίς παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήταν κι αυτό μια κάποια λύση, γιατί θα αναβλέψουμε πάλι στο κοράκι  και η καταστροφή είναι βεβαία!
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Εκπαιδευτικός,συγγραφέας,κριτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: