14 Ιουλίου 2014

Τα βιολογικά προϊόντα «πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά»

Είναι πιο θρεπτικά τα βιολογικά προϊόντα; Τα αποτελέσματα των μελετών συχνά είναι αντιφατικά.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και περισσότερες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, καταλήγει μελέτη που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Τα ευρήματα όμως βρίσκονται σε διαφωνία με προηγούμενες έρευνες και ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται.

Διεθνές ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και δύο έλληνες επιστήμονες, αναφέρει στο British Journal of Nutrition ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα ουσιών όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα συμβατικά προϊόντα φέρουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων και υψηλότερες συγκεντρώσεις του τοξικού μετάλλου καδμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: