2 Ιουλίου 2014

Τρομακτικά στοιχεία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ανακοινώθηκαν στην Καβάλα


Τρομακτικά στοιχεία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ανακοινώθηκαν στην Καβάλα




Δεν θα κάνουμε τον κόλπο της Καβάλας μια νεκρή πισίνα!

Χωρίς φόβο και πάθος, με μοναδικό κριτήριο τη σωστή ενημέρωση των καβαλιωτών, τρεις έγκριτοι επιστήμονες, ο Dr Μάνος Κουτράκης, ιχθυολόγος- ερευνητής, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Γιώργος Καϊτατζής και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Γιώργος Συλαίος, μίλησαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή κατά του LNG για τις συνέπειες από τη λειτουργία ενός σταθμού LNGστον κόλπο της Καβάλας. 

Παραθέτουμε λίγα μόνον αντιπροσωπευτικά σημεία από τις εισηγήσεις τους.

Μάνος Κουτράκης: «Πρέπει να θυμηθούμε και την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής μας, την αλιεία, που έχει να κάνει κυρίως με τον κόλπο της Καβάλας, αλλά και τις λιμνοθάλασσες. Αν έχουμε επιπτώσεις στις θερμοκρασίες και επιπτώσεις από χλωριωμένο νερό, αυτή η κατάσταση δεν είναι συμβατή με σοβαρές αλιευτικές δραστηριότητες μέσα στον κόλπο».

Γιώργος Καϊτατζής: «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες (ΒΦΛ , αποθήκες REVOIL και KavalaOil), ένα συνδυαστικό σενάριο ατυχήματος το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά ατυχήματα σε δύο τρεις εγκαταστάσεις, προφανώς φοβίζει την τοπική κοινωνία, όπως βέβαια και τους επιστήμονες. Όλα αυτά τα σενάρια προσπαθούμε να τα προλάβουμε με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να προλάβουμε, είναι το ανθρώπινο λάθος. Και συνήθως αυτού του είδους τα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος».

Γιώργος Συλαίος : «Στον τύπο όπου γίνεται χρήση θαλασσινού νερού, θα χρησιμοποιηθεί θαλασσινό νερό, το οποίο θα φιλτράρεται και βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί χλωρίωση ως πρόσθετα χημικά. Το σύστημα θέλει να αποβάλλει οποιονδήποτε οργανισμό υπάρχει στη θάλασσα, γιατί θέλει να έχει μόνο το νερό ως μέσο μεταφοράς θερμότητας. Όταν οι αγωγοί είναι βυθισμένοι μέσα στον πυθμένα της θάλασσας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δεχθούν επιθέσεις από οργανισμούς οι οποίοι θα αρχίζουν να φράζουν τους σωλήνες και να δημιουργούν ακόμη και προβλήματα διαρροών, γι΄αυτό και το κύκλωμα τους εξοντώνει».

http://www.faros24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: