11 Ιουλίου 2014

Με τον τρόπο των Ευρωπαίων!

                                               

Πώς στ’ αλήθεια ζούμε ως Έλληνες όταν θυσιάσαμε στο βωμό των συμφερόντων την ιδεολογία μας ,τις ιδέες ,τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής! Και τι σήμανε η ανάπτυξη των επιστημών ,η εν γένει πρόοδος όταν και αυτή ακόμα η ανάσα μας, έπεσε θύμα των φοροεισπρακτικών μεθόδων, που θέλουν κάθε τόσο ,με υφαρπαγή, να απομυζούν τα πενιχρά έσοδά μας! Ποια οφέλη προέκυψαν τελικά από την ΕΕ; Αλλά και ποιοι θα είμαστε εκτός ΕΕ;

 Έχω την εντύπωση, πως η ένταξή μας , αρχικά, μας ωφέλησε  όσο δεν επηρεαζόμαστε σε βαθμό αλλοίωσης των πολιτισμικών μας χαρακτηριστικών. Όμως  η επιβολή κανόνων ,εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης ,μας κατάντησε παθητικούς δέκτες πολλαπλών καταστάσεων και η πολυκαιρία της παθητικότητας δίδαξε στους ηγέτες ,πως οι λαοί δεν είναι μόνο παρελθόν αλλά και μέλλον ή καθόλου παρελθόν, μόνο μέλλον , κατά τη βούληση όμως των δυνατών, που ανέλαβαν να μοιράζουν το ψωμί μας ως αντίδωρο της υποταγής μας .

Πίστευα ακράδαντα πως ενωμένοι ,χωρίς την παραμικρή αλλοίωση των χαρακτηριστικών μας ,με ελευθερία κινήσεων και απόψεων θα προχωρούσαμε δυνατοί και ότι η επιτυχία αυτή θα κατίσχυε, την αρχή της βίας  και την αθλιότητα που προκύπτει από αυτήν.

Όμως στη γηραιά ήπειρο ,αντί να φιλοσοφήσουν περί ενότητας και ομονοίας, περί δικαίου και αλληλεγγύης επηρεάστηκαν δυστυχώς από τα αρνητικά σύνδρομα της υπεροχής και προέκυψε  μια κατάσταση αλλοτρίωσης, που πάει να εξελιχτεί σε κατάργηση των εθνικών κρατών ή επάνοδο στα εξ ων συνετέθημεν!

Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα! Η δημοκρατία νοσούσα ,προκαλεί άρση των ελευθεριών! Αλλά ,κάθε φορά που ένα σύμπτωμα βρίσκεται στο προσκήνιο ,δεν συναποφασίζουμε να το αντιμετωπίσουμε και προκύπτουν  δύσκολες καταστάσεις  !Πάθαμε αλλά δεν μάθαμε. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να διαπιστώνει κανείς τόσες ανομίες ώστε να επιζητεί  αυστηρότερο καθεστώς! Είμαστε ελεύθεροι αλλά με τις πράξεις μας, μετριάζουμε την ελευθερία και αυτοενεχυριαζόμαστε!
Η παραπάνω κατάσταση προέκυψε ίσως, από τη γενναιοδωρία στις παραχωρήσεις  ,αυτό που θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς  πολλοί γυρεύουν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους βασιζόμενοι σε λαούς που ξαφνικά βρέθηκαν χρεωμένοι για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία! Λέω βρέθηκαν, γιατί όλα ήταν τακτοποιημένα, ώστε με την αποκάλυψη του κατασκευασμένου χρέους,  να περιοριστούμε ως χώρα, σε κάθε τομέα ,σύμφωνα με υποδείξεις των ξένων ,των Ευρωπαίων στην ουσία, που μας πειθαναγκάζουν να βαδίζουμε με ένα και μοναδικό τρόπο, αυτόν που εκείνοι ορίζουν!

Και η κυβέρνηση πιέζεται για να μας πιέζει σε σημείο που η δυσφορία του ελληνικού λαού να είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη έναντι άλλων πολιτών της ΕΕ! Έτσι όχι μόνο δεν είμαστε Ευρωπαίοι ,αλλά βλέπουμε και την απροθυμία πολλών να μας βοηθήσουν πολυποίκιλα, όπως πραγματικά ταιριάζει σε μια ένωση!

Στο όνομα δε της νομισματικής σταθερότητας ως μονόδρομου για την ανάπτυξη ,υποστήκαμε  και υφιστάμεθα πλείστες όσες θυσίες μάταια! Ποιοι μέντορες θα μας σώσουν και πώς, όταν δεν υπάρχει βούληση! Γιατί ,αν οι σοφοί υπολογίζουν στην δραστηριοποίηση του παραγωγικού πληθυσμού προς κάθε κατεύθυνση, εμείς λέμε ,μα αυτός ο ικανός πληθυσμός φεύγει ,μεταναστεύει. Αύξηση παραγωγικότητας από τον καναπέ, όπου μας έριξε η φορομπηχτική πολιτική και οι συνακόλουθες υφαρπαγές , αποκλείεται να υπάρξει.

Κι αν το δέντρο της ελληνικής οικονομίας άνθιζε για χρόνια με ψεύτικα άνθη, τώρα είναι αδύνατον να βγάλει αληθινά και κατά συνέπεια το δυσβάστακτο φορτίο του δημοσίου χρέους, μαζί μ ε την εικόνα για την επί μακρόν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ,θα καθιστά τον ελληνικό λαό  χειραγωγούμενο και μη ελευθερούμενο!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: