Δεν είναι μόνον οι 6 εκατ. φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη φορολογική εξόντωση που υφίστανται λόγω ΕΝΦΙΑ. Τώρα οι αντιδράσεις προσλαμβάνουν συλλογικό και συγκροτημένο χαρακτήρα. Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος ζήτησε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να καταρτιστεί νέος νόμος για τη φορολογία των ακινήτων στη βάση πραγματικών και όχι πλασματικών στοιχείων. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκο φόρο για τα πτηνοτροφεία.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων διώχνει επενδυτές και λειτουργεί ως "βαρίδι" για την ανάπτυξη και την κτηματαγορά. Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επικρίνει τον φόρο ως αντισυνταγματικό, διότι η επιβολή του δεν λαμβάνει υπόψη την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και στηρίζεται σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων του παρελθόντος.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στη βασική δομή και φιλοσοφία του νόμου και μεθοδεύει επιλεκτικές μειώσεις. Σήμερα συναντώνται Βενιζέλος και Χαρδούβελης.

* Επιμελητήρια, παραγωγοί, τράπεζες και Δικηγορικοί Σύλλογοι μιλούν για "βαρίδι στην ανάπτυξη" και αντισυνταγματικό νόμο.
http://www.avgi.gr/