23 Σεπτεμβρίου 2014

«Έθιμο» η λαϊκή του Σαββάτου, επιστρέφει στην Εθνικής Αντιστάσεως

Επιστρέφει από σήμερα στην οδό Εθνικής Αντίστασης η λεγόμενη «πράσινη λαϊκή» της Αλεξανδρούπολης, μετά από την αναγκαστική μεταφορά της στον παλαιότερο χώρο, μπροστά από το Πολυκοινωνικό, τον προηγούμενο μήνα. Αιτία ήταν η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ακυρώνονταν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου στην Εθνικής Αντίστασης.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η προσφυγή που κατέθεσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης κατά της απόφασης Καρούντζου έγινε αποδεκτή από την επιτροπή του άρθρου 152, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεση επιστροφή της λαϊκής του Σαββάτου στην οδό Εθνικής Αντίστασης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που κάνει αποδεκτή την προσφυγή του δήμου και επαναφέρει την ‘πράσινη λαϊκή’ στην οδό Εθνικής Αντίστασης, η λειτουργία της εν λόγω συγκέντρωσης των παραγωγών, εδώ και χρόνια, αποτελεί έθιμο για την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ‘πράσινη λαϊκή’ δεν συμβαδίζει με όσα ορίζονται στο Νόμο 4235/2014.
«Επί σειρά ετών, με σειρά επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξ/πολης, προβλέφθηκε η συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο, κάθε φορά, χώρο, προς αποφυγή δε κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της πόλης της Αλεξ/πολης, πάντοτε ημέρα Σάββατο, τοπικών παραγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι καίτοι κάτοχοι άδειας παραγωγού λαϊκής αγοράς δεν ηδύναντο να αναμένουν μέχρι εκάστη Πέμπτη οπόταν και ελάμβανε χώρα η λαϊκή αγορά της Αλεξ/πολης προκείμενου να διαθέσουν τα προϊόντα τους αυτά, αποκλειστικώς λόγω της ευπάθειας των προϊόντων αυτών, αλλά και προς εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού της πόλης της Αλεξ/πολης, το οποίο ωφελείται έτσι με την προσφορά νωπών αγροτικών προϊόντων σε αρκετά χαμηλές τιμές. Αυτό είχε σαν πρακτική συνέπεια και στους τοπικούς παραγωγούς των νωπών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Αλεξ/πολης, επί σειρά ετών να δημιουργηθεί, ελλείψει νομοθετικού καθεστώτος, η εδραία πεποίθηση ότι η ρύθμιση, κάθε φορά, του τόπου συγκέντρωσης των παραγωγών αυτών, προκειμένου να εκθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους , με απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αλεξ/πολης, εντασσόταν στο πλαίσιο νομικής ρύθμισης του ζητήματος, δηλαδή δημιουργούσε συνείδηση περί εφαρμογής κανόνα δικαίου στην τοπική κοινωνία της Αλεξ/πολης, δηλαδή ότι η παράβαση αυτών των αποφάσεων του ΔΣ υπείχε νομικές ευθύνες».

Παραμένουν τα προβλήματα νομιμότητας.
Υπενθυμίζεται πως η «πράσινη λαϊκή», που λειτουργούσε από τον Δεκέμβριο του 2012 μπροστά από το Πολυκοινωνικό στην περιοχή της οδού Καρτάλη, αποφασίστηκε να μεταφερθεί κεντρικότερα, μετά από τα παράπονα των παραγωγών για πεσμένο τζίρο, τον προηγούμενο Απρίλιο. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου πάρθηκε αυτή η απόφαση, παρενέβησαν εκπρόσωποι του σωματείου οπωροπαντοπωλών Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως η «λαϊκη του Σαββάτου είναι παράνομη».

Τελικώς, η κατ’ αρχήν απόφαση για ‘δοκιμαστική δίμηνη λειτουργία’ κοντά στο ΚΑΠΗ εξελίχθηκε σε διάθεση για μόνιμη διεξαγωγή της εκεί, αφού καταναλωτές και παραγωγοί δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι από την αλλαγή τοποθεσίας, ο καθένας για τους λόγους του.
Ωστόσο, η απόφαση της Αποκεντρωμένης στις αρχές Αυγούστου για ακύρωση της μεταφοράς αυτής, ανάγκασε τη δημοτική αρχή να μεταφέρει τη λαϊκή στον παλιό της χώρο και ταυτόχρονα να κινήσει τις διαδικασίες προσφυγής κατά της εν λόγω απόφασης. Βέβαια, αξίζει να τονισθεί ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης βασίζονταν στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τέτοιων αγορών, το οποίο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της λαϊκής του Σαββάτου.
Για παράδειγμα, η νομοθεσία ορίζει ότι στις λεγόμενες Farmers Markets συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ δικαίωμα συμμετοχής ΔΕΝ έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών (στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης τέτοια άδεια έχουν σχεδόν όλοι όσοι συμμετέχουν στην ‘πράσινη λαϊκή’). Επίσης, για την οργάνωση των Αγορών Παραγωγών, απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους. Κυρίως, απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας τους απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας χωρίς την οποία η λειτουργία τους δεν είναι νόμιμη. Επίσης, ένα ενδεχόμενο αίτημα για μεταφορά και διεξαγωγή της σε άλλο χώρο, όπως έγινε στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας, μετά από αίτημα του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Αγοράς Παραγωγών. Εν ολίγοις, σε ό,τι αφορά στη νομοθεσία που διέπει τις συγκεκριμένες Αγορές Παραγωγών, η λαϊκή της Αλεξανδρούπολης πληροί μόνο την ημέρα διεξαγωγής, δηλαδή το Σάββατο. Έτσι, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή του άρθρου 152 αποφάσισε να δικαιώσει το δήμο Αλεξανδρούπολης, να υπάρξει και πάλι προσφυγή στη δικαιοσύνη από τους επαγγελματίες που αντιδρούν στον τρόπο λειτουργίας της και να μπει η υπόθεση σε νέες περιπέτειες…
Της Κικής Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: