5 Σεπτεμβρίου 2014

Η αρχαία Ζώνη φορέας του Ολυμπισμού

«Σας ζηλεύω που έχετε την τύχη να απολαμβάνετε αυτή την ομορφιά του τοπίου που έχω πίσω μου, της γαλάζιας θάλασσας και του νησιού της Σαμοθράκης». Με αυτά τα λόγια, εκτός χειρογράφου, ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος των Special Olympics Ευρώπης/Ευρασίας, κυρία Mary Davis, προλογίζοντας την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics 2014 στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Ήταν πράγματι μια εξαιρετική λιτή τελετή σε ένα μαγευτικό τοπίο, στον αρχαίο χώρο της Ζώνης της Μεσημβρίας, κάτω από ένα λαμπρό Σεπτεμβριανό ήλιο, που με την ενέργειά του άναψε την Φλόγα των αγώνων που ξεκίνησε ήδη το ταξίδι της για τον προορισμό της.
Οι αρχαιολόγοι μας δίκαια καμάρωναν και ιδιαίτερα η ακούραστη και αθόρυβη Τζένη Τσατσοπούλου, η οποία δεκαετίες τώρα αγωνίζεται, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για την ανάδειξη των ευρημάτων της ανασκαφής, αλλά και του τοπίου συνολικά, της σπουδαίας πόλης της Ζώνης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε την τελετουργική αφή της φλόγας, με τον χορό των Ιερειών, με τη συμμετοχή σε αυτόν και κοριτσιών της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Ελλάς. Οι αρμονικές τους κινήσεις κορυφώθηκαν με το άναμμα της φλόγας, με την βοήθεια του ειδικού κάτοπτρου που εστίασε τις καυτές ακτίνες του ήλιου στη δάδα. Το άναμμα του βωμού έδωσε μια εκπληκτική εικόνα με φόντο το γαλάζιο θρακικό πέλαγος και τα αρχαία τείχη της Ζώνης.
Αμέσως μετά την παράδοση της Φλόγας στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων κ. Guido Kestens, ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία με επικεφαλής Έλληνα και Βέλγο αθλητή των Special Olympics.
Στις ομιλίες τους ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδριανός και η Πρόεδρος των Ελληνικών Special Olympics κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου, επισήμαναν τη σημασία των αγώνων για την αναγνώριση και τον σεβασμό του διαφορετικού, με όλα τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ζωή και στην άθληση.
Την διεύθυνση της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών είχε ο κ. Αλέξης Κωστάλας, την χαιρέτησε ο αθλητής των special Olympics Γιάννης Στρατηγόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν σε αυτήν και οι υφυπουργοί εξωτερικών κ. Γεροντόπουλος και παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος, καθώς και ο νέος Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης με τον Αντιπεφερειάρχη κ. Πέτροβιτς. Παρόντες επίσης και οι αρχαιολόγοι της ΙΘ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Δημήτρης Μάτσας και Χρύσα Καραδήμα.
Γ.Λ.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: