27 Σεπτεμβρίου 2014

Εθελοντικός καθαρισμός ακτών σήμερα στην Αλεξανδρούπολη



Στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών», η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), συντονίζει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, για 23η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών από απορρίμματα και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας, όσον αφορά το βαθμό καθαριότητας των ακτών που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. Όπως είναι γνωστό, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας μπορεί να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και με την συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών και ιδιωτικών φορέων.
Η Υπηρεσία σε συνεργασία με το Δήμο, ΟΛΑ Α.Ε., ΤΙΕΔΑ Α.Ε. και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης προγραμμάτισε την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 09:00, εθελοντικό καθαρισμό ακτών με σημείο συνάντησης την «παραλία έμπροσθεν Ξενοδοχείου GRECOTEL».
Ο ΟΛΑ υποδέχεται μαθητές
Εξάλλου, σήμερα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης θα υποδεχθεί τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης. Από τις 9:30 μέχρι τις 10:45 το πρωί, θα γίνει ξενάγηση στη χερσαία ζώνη του λιμένα με στόχο την ενημέρωσή τους για τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και τη σπουδαιότητα της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία καθώς και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. bΗ έναρξη της ξενάγησης θα γίνει στον εμπορικό προβλήτα (μπροστά από το κτίριο των λιμενεργατών) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα και στη νέα έδρα του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η νέα περιβαλλοντική έκδοση της HELMEPA για εκπαιδευτικούς
H ηλεκτρονική αυτή έκδοση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της τριετούς (2011-2014) Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες, που υλοποίησε η HELMEPA σε 12 πόλεις της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (the Foundation)*.

Στη διάρκεια της Εκστρατείας έγιναν εντατικές δράσεις και έρευνα με κύρια κατεύθυνση την περιβαλλοντική ενημέρωση μαθητών Δημόσιων Σχολείων. Συνολικά 13.500 μαθητές ηλικίας 8-15 ετών και 1.000 εκπαιδευτικοί 274 Δημόσιων σχολείων επισκέφθηκαν την κινητή Έκθεση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία, τις Επιστήμες και τη Μηχανική και εκτέλεσαν περιβαλλοντικές δράσεις. Επιπλέον, καταγράφηκαν περιβαλλοντικά προβλήματα που η τοπική επιστημονική κοινότητα παρουσίασε σε Ημερίδα που οργανώθηκε σε κάθε πόλη και είχε ευρύτατη συμμετοχή. Ερευνήθηκαν τοπικές συνθήκες και προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων και κατεγράφησαν σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται με λίγα μέσα για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Κοινό συμπέρασμα;

Aνάγκη Eνημέρωσης!
Πρόθεση της HELMEPA είναι η έκδοση αυτή να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται, τις πληροφορίες εκείνες που καλύπτουν κενά στην περιβαλλοντική γνώση και ενημέρωση, που εντοπίστηκαν στην εκτέλεση της Εκστρατείας. Στόχος είναι η συμβολή στο έργο των εκπαιδευτικών να εμπλουτίσουν τις περιβαλλοντικές γνώσεις των μαθητών τους και ακόμη, να τους βοηθήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Η έκδοση διατίθεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην υλοποίηση της Εκστρατείας στις 12 πόλεις της χώρας μας, ενώ θα προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επισκέπτονται τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA στην Αθήνα και την περιφέρεια. Επιπλέον, την έκδοση μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στο σύνδεσμο http://helmepa.gr/pdf/helmepa_perivallon_2014.pdf

Η πάνω από 30 χρόνια εμπειρία της HELMEPA στον τομέα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης έχει αποδείξει πως μόνον οι νέοι μπορούν τελικά να κάνουν την διαφορά, όταν έχουν σωστή πληροφόρηση.
Επιμέλεια: Γιώργος Πανταζίδης
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: