Σε πλήρες αδιέξοδο οδεύει η κυβέρνηση, καθώς ο Αντ. Σαμαράς ήδη δέχεται πιέσεις να μην αποπειραθεί να "ροκανίσει" τον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο έως την προεδρική εκλογή και να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, κατόπιν πιέσεων πολλών "γαλάζιων" βουλευτών, αποφάσισε να συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την Κ.Ο. της Ν.Δ., προκειμένου να βάλει φρένο στα φαινόμενα εσωστρέφειας και αποσυσπείρωσης, που "χτύπησαν κόκκινο" με αφορμή το φιάσκο του "νέου ΕΝΦΙΑ".

Επίσπευση της προεδρικής εκλογής αξιώνουν οι δανειστές. "Να ξεκαθαρίσει το τοπίο" ζητούν και Κ. Καραμανλής, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Πάντως, το Μαξίμου λαμβάνει μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις -από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό- υπέρ της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα.

Ψυχρολουσία

Μάλιστα, χθες, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία δεν θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκάλεσε ψυχρολουσία στην κυβέρνηση. Αυτό διότι ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει στο χρέος, προκειμένου να θεμελιώσει το "success story" της κυβέρνησης και να έχει κάτι να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.
Ωστόσο, η εξέλιξη με την αρνητική στάση του ΔΝΤ αποτελεί συνέχεια των πιέσεων που υπέστη η κυβέρνηση στο Παρίσι. Πιέσεις οι οποίες προέρχονται από τους δανειστές και έχουν ως κύριο άξονά τους την άρση της πολιτικής εκκρεμότητας. Μ' άλλα λόγια, οι πιστωτές προετοιμάζουν την κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν σε καμία ρύθμιση του χρέους, αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα -είτε με τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη "φρέσκιας" κυβέρνησης είτε με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την παράταση του βίου της νυν κυβέρνησης.

Εσωτερικές πιέσεις

Παράλληλα, αντίστοιχες πιέσεις δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου και στο εσωτερικό, αφού ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, πως "δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα, μπήκαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο". Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη διαρροή από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να λέει σε συνομιλητές του πως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και να κριθεί σύντομα στη Βουλή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως, το Μαξίμου δεν πρόκειται να απαντήσει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, καθώς το τελευταίο που μπορεί να αντέξει αυτή τη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς είναι ένας νέος πόλεμος "καραμανλικών"- "σαμαρικών". Σαν να μην έφτανε αυτό, υπέρ της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής τάχθηκε χθες και υπουργός της κυβέρνησης -και, συγκεκριμένα, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα".

Εν τω μεταξύ χθες προκάλεσε αίσθηση η δημόσια παρότρυνση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη προς τον Γκ. Χαρδούβελη να... παραιτηθεί "αν δεν μπορεί να τον εφαρμόσει".
http://www.avgi.gr/