20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σαμοθράκη σε νέους ορίζοντες

Η ευχάριστη είδηση για την Σαμοθράκη και τη νέα Δημοτική αρχή προέρχεται από το Παρίσι. Όπως έγραψε προχθες η ΓΝΩΜΗ, πρόκειται για το γύρισμα στη Σαμοθράκη ενός ντοκιμαντέρ από τον διάσημο έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, που θα συνδέει το άγαλμα της Νίκης με τον τόπο της καταγωγής του.

Πριν τέσσερα περίπου χρόνια, σε μια κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης είχα τονίσει την ανάγκη αξιοποίησης αυτού του παγκοσμίου φήμης μνημείου, που το θαυμάζουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα «σήμα», ένα “brand name” ανυπολογίστου αξίας, που είναι σε θέση να διαφημίσει το νησί σε όλο τον κόσμο, για προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Έκτοτε κανείς δεν έκανε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, οι δε δημοτικοί άρχοντες πελαγωμένοι μέσα στα καθημερινά προβλήματα, στην αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού, στην διαχείριση των σκουπιδιών και στην οικονομική καχεξία, αδυνατούσαν να σχεδιάσουν μια μακροπρόθεσμη πολιτική αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού.

Ευτυχώς που το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γαλλίας που διευθύνεται από την κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά και έχει συνέχεια με παρόμοιες δράσεις, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής, με βάση ένα «τουριστικό προορισμό αριστείας», όπως αναφέρεται και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20120, για περιοχές που συνδυάζουν πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους.

Η πρόσφατη δημοπράτηση του νέου μουσείου Σαμοθράκης, αλλά και η διοργάνωση στο μουσείο της Ακρόπολης των εκθεμάτων από το νησί, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την προβολή του, αποτελούν ευνοϊκές συγκυρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε πρωτίστως από την διεύθυνση του Λούβρου είναι ένα αντίγραφο της Νίκης για να το τοποθετήσουμε στην θέση όπου βρίσκονταν πριν 24 αιώνες, και να εντάξουμε το νησί με τη μοναδική φύση, σε ένα δίκτυο διαδρομών που θα ακολουθούν τα βήματα της Ιστορίας, τους μύθους και τις προσωπικότητες που συνδέθηκαν μαζί του.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τη νέα δημοτική αρχή, που θα πρέπει να σχεδιάσει τις επιλογές, τις δράσεις και τις προτάσεις της για μέτρα πολιτικής και έργα υποδομής, με βάση αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Να προσδιορίσει τα βήματά της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και παραγωγικής ζωής, σε συνάρτηση με τα οφέλη που θα έχει η τοπική οικονομία και οι τοπικές επιχειρήσεις, εάν προσανατολίσουν τις δικές τους επιλογές και καινοτομίες στα πλαίσια αυτού του στόχου, για να είναι επιλέξιμες με το πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Με την προϋπόθεση βέβαια, αυτή η επιλογή να γίνει κτήμα όλων των δημοτών και να την ενστερνισθούν πειθόμενοι και για το δικό τους όφελος, εάν η Σαμοθράκη ανοίξει τα πανιά της σε νέους ορίζοντες.
Αυτό βέβαια είναι χρέος και αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής.
του Γιάννη Λασκαράκη
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: