29 Οκτωβρίου 2014

Έβρος: Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή 2 υδατοδρομίων.


Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη δε θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το σχεδιασμό για ανάπτυξη των αερομεταφορών με υδροπλάνα, που ανοίγει νέες προοπτικές με μελλοντικές συνδέσεις με νησιά του βορείου Αιγαίου αλλά και με τη γειτονική Τουρκία. Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης οριστικοποιεί τους όρους προκήρυξης, τους οποίους θα στείλει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τυχόν παρατηρήσεις, σχεδιάζοντας στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη δημοσίευση της, καλώντας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να αναλάβουν τις διαδικασίες αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, την κατασκευή των υποδομών, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα είναι και ο φορέας διαχείρισης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΛΑ Α.Ε. Στ. Σταυράκογλου, η συγκεκριμένη τακτική επιλέχθηκε προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο Οργανισμός με το κόστος κατασκευής των υποδομών αλλά και τις λοιπές δαπάνες, παρότι η άδεια θα ανήκει στον ΟΛΑ.

Η Αλεξανδρούπολη σαφώς και έχει ενδιαφέρον να αποκτήσει υδατοδρόμιο και να συνδεθεί με πτήσεις, όχι μόνο με τη Σαμοθράκη, αλλά και με την Κωνσταντινούπολη, η οποία διαθέτει υδατοδρόμιο ενώ η απαιτούμενη υποδομή βρίσκεται σε φάση της ολοκλήρωσης στην Ίμβρο.

Στις διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούν και τα Λιμενικά Ταμεία Μυτιλήνης και Λήμνου, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα με έτος έναρξης το 2015, να υπάρξει μία πραγματική έκρηξη στις αδειοδοτήσεις, κατασκευές υδατοδρομίων και, στις πτήσεις με υδροπλάνο, που θεωρείται ιδανικό μέσο για μετακινήσεις σε μία χώρα νησιωτική, όπως η Ελλάδα.

Τα σχέδια ανάπτυξης των μεταφορών με υδροπλάνα, παρουσίασαν στη διοίκηση του OΛΑ και οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται και οι οποίες, βάσει των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει, εκτιμάται ότι από την επόμενη χρονιά και πριν το καλοκαίρι, θα λειτουργήσουν περί τα 30 υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα, πολλά σε νησιά του Ιουνίου, των Κυκλάδων, στη δυτική Ελλάδα, στο βόρειο Αιγαίο, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για υδατοδρόμια σε επτά λίμνες, ο οποίος όμως σκοντάφτει σε ειδικά ζητήματα που αφορούν στην παραχώρηση παρόχθιων περιοχών.

Οι δύο αυτές εταιρείες, είναι η Yδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. ( Hellenic Seaplanes) και η Ελληνικά Υδατοδρόμια, θυγατρική της K2 Smart Jets.

Το σημείο, στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που θα δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο, θα προσδιοριστεί μετά από συνεννόηση του αναδόχου του έργου με το Λιμεναρχείο.
http://www.e-evros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: