Μη βιώσιμο χαρακτηρίζει το χρέος ο Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας προϋπόθεση για την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο την αναδιάρθρωσή του. Λίγο πριν την ομιλία του στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Σταθάκης τονίζει ότι απέτυχε πλήρως το πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα.
«Καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει βιώσιμο» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τρία κύρια σημεία για το περιεχόμενο της ομιλίας του.

«Το ένα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό επιχείρημα του γιατί απέτυχε, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, με βάση τα αποτελέσματα τα μακροοικονομικά της ύφεσης και της ανεργίας. Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, το οποίο έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας. 
Και το τρίτο είναι ένας συνδυασμός αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».