2 Οκτωβρίου 2014

Το θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα έθεσε ο Μ.Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο

Το θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα έθεσε ο Μ.Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο

Το θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα έθεσε στον υποψήφιο Επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας Τibor Navracsics, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας στον υποψήφιο Επίτροπο ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δε θα πρέπει «να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».
Ο Μ. Γλέζος, υπενθύμισε στο ευρωκοινοβούλιο τις αρχαιότητες που είχαν ανακαλυφθεί και μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και την άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
«Μελέτησα προσεχτικά τις απαντήσεις που δώσατε στην Ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Συγκινήθηκα, ως γιος δασκάλας, διαπιστώνοντας ότι είστε εκπαιδευτικός, από οικογένεια εκπαιδευτικών. Απογοητεύτηκα, όμως, επειδή καλούμαστε να επικυρώσουμε το διορισμό σας, αντί να έχουμε τη δυνατότητα να σας εκλέξουμε ανάμεσα σε άλλους. Άλλο επικύρωση, άλλο εκλογή», ανέφερε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόσθεσε:
Πώς όμως είναι δυνατό να οικοδομηθεί ο "ευρωπαϊκός δήμος", που οραματίζεστε, όταν:
  • Η Γερμανία δεν επιστρέφει στην Ελλάδα τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξε το Γ΄ Ράιχ;
  • Η Αγγλία αρνείται να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;
  • Η Γαλλία ούτε καν συζητά να επιστρέψει την Αφροδίτη της Μήλου;
Αν, όπως λέτε, "ο πολιτισμός είναι το πιο δυνατό σημείο της Ευρώπης", δεν μπορεί να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: