30 Οκτωβρίου 2014

Μουδιασμένος ο αγροτικός κόσμος του Έβρου



Μάλλον πικρή ήταν η γεύση που άφησε στον αγροτικό κόσμο του Έβρου η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου την Πέμπτη. Οι εξαγγελίες του υπουργού χαρακτηρίστηκαν, ως επί το πλείστον, ως ‘γενικόλογες’, καθώς για ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ‘καίνε’ τους κτηνοτρόφους της περιοχής, δηλαδή την ανασύσταση των κοπαδιών που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς, το υπουργείο απάντησε πως ακόμη αναζητά τρόπους για ‘ικανοποιητική χρηματοδότηση’.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε πως μαζί με την αποζημίωση αυτών που χάνουν τα κοπάδια τους από την ευλογιά, η χρηματοδότηση για την ανασύσταση του κοπαδιού, θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να φτιάξει ένα νέο, εξίσου ικανό κοπάδι, όμοιο με αυτό που έχασε. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα εκταμιεύθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό των 4 εκατ. ευρώ και ήδη ξεκίνησε η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί λόγω ευλογιάς. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση του κτηνοτρόφου από ευλογιά αντιστοιχεί σε 140 ευρώ/ζώο, ενώ για τον καταρροϊκό το αντίστοιχο ποσό φθάνει στα 30 ευρώ/ζώο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που ζητούν αν όχι εξίσωση των δύο ποσών αυτών, τουλάχιστον να ενισχυθεί σημαντικά το ποσό που δίνεται για αποζημίωση λόγω καταρροϊκού πυρετού. Παράλληλα, σημείωσε ότι 11 Νοεμβρίου κλιμάκιο της ΕΕ θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στον Έβρο, για να ελέγξει την κατάσταση όσο αφορά την έκταση της αρρώστιας, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η γειτνίαση με την Τουρκία, αλλά και να ελέγξει αν η Τουρκία τηρεί τους όρους για τον περιορισμό των ασθενειών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχει καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση, ενώ σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η καταβολή της εξισωτικής για τα έτη 2013 και 2014. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρόκειται να αποζημιωθούν και οι αγρότες που ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια για το 2012.
Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την επάνδρωση του Έβρου με επιπλέον προσωπικό κτηνιάτρων, ενώ σημείωσε ότι με κινήσεις του το ΥΠΑΑ.Τ, κατάφερε να μετακινηθούν στα σημεία αιχμής, από άλλες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, εννέα κτηνίατροι.

Για τα βοσκοτόπια, θέμα που ταλανίζει τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Όπως διευκρίνισε, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα των δύο τελευταίων χρόνων. Τόνισε μάλιστα ότι εάν χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.
Σχόλια και αντιδράσεις
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, εμφανίστηκε προβληματισμένος, καθώς, όπως επεσήμανε, «ο κ. Κουκουλόπουλος ήταν γενικός ως προς τις εξαγγελίες του. Περιμέναμε κι ελπίζαμε ότι θα ακούσουμε συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μας είπε πως ήρθε να ακούσει τις προτάσεις μας, όμως αυτές τις είχαμε καταθέσει αναλυτικά από τον προηγούμενο ακόμη μήνα, στη συνάντησή μας στην Αθήνα. Θέλαμε από τον Έβρο να μας πει ακριβώς τι θα γίνει για το μέλλον του κλάδου μας».
 
Σε σχόλιό του, ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Γκότσης εξέφρασε τον προβληματισμό του, μετά το πέρας της επίσκεψης Κουκουλόπουλου. «Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω για την επίσκεψη Κουκουλόπουλου στην Αλεξανδρούπολη και στις Φέρες. Ξεκινήσαμε με ένταση στην σύσκεψη που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, μετά την τοποθέτηση του υπουργού, καθώς θεωρήσαμε ότι αναπαρήγαγε όλα αυτά που του μεταφέραμε στις επισκέψεις μας στην Αθήνα και στην ουσία δεν παίρναμε ουσιαστικές απαντήσεις. Ήρθαμε στις Φέρες στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο από αγρότες και κτηνοτρόφους και ζήσαμε όλοι, άλλο ένα όνειρο. Δεσμεύσεις για την μηδική, την επιδότηση της αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, καταβολή κανονικά όλων των ενισχύσεων, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, θωράκιση του νομού από τις ζωονόσους, λειτουργία του κέντρου νοσημάτων στην Ορεστιάδα κλπ. Αγόρασε πίστωση χρόνου ο υπουργός; Ο χρόνος θα το δείξει. Και ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος».

ΣΥΡΙΖΑ: «Απογοήτευση ….«κουκούλωσε» τα σοβαρά προβλήματα»
«Μόνο απογοήτευση σκόρπισε στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θράκης  ο κ. Κουκουλόπουλος, μετά τις συναντήσεις μαζί τους στην Αλεξανδρούπολη και στις Φέρες», αναφέρει σε σχόλιό της η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι παλινωδίες των δηλώσεων του Υπουργού που αφορούσαν την τύχη της μηδικής (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρή στην Δέλτα tv) όπως και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί απόδοσης των Εξισωτικών αποζημιώσεων μέχρι τέλους του έτους αλλά και η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με προσωπικό (σε μια εποχή απολύσεων και απαξίωσης των Υπαλλήλών) ακούστηκαν μόνο ως χιούμορ στα αυτιά των παραγωγών και θύμισαν «Μαυρογιαλούρειες» πρακτικές», ενώ για καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως το κόστος παραγωγής, που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ρευστότητα που έχει εκλείψει μετά και το ‘ξεπούλημα’ της ΑΤΕ, η φορολόγηση που είναι υπέρογκη με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται οι όποιες επιδοτήσεις, το θέμα της αποτύπωσης και διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων και η απαξίωση των Γεωτεχνκών Υπηρεσιών από τις ελλείψεις προσωπικού, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Κουκουλόπολος προσπάθησε να τα «κουκουλώσει».

Υπόμνημα και προτάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Από την πλευρά της, η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσω του συμβούλου της Χρήστου Τρέλλη κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο ζητά να κηρυχθεί η περιφέρεια ΑΜΘ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μεταξύ άλλων ζητά:
– Kινητοποίηση όλου του Κρατικού μηχανισμού και των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
– Άμεση κινητοποίηση όλων των Δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας καθώς και των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και άλλων αρχών.
– Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων της Περιοχής αλλά και των πολιτών για ευαισθητοποίηση στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.
– Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού.
– Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για την μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στην διαδικασία των ελέγχων
– Τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και την Δράμα, κ.α)
– Πρόγραμμα ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει ο ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα, ανεξαιρέτως τα κοπάδια.
– Δωρεάν διανομή στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: