6 Οκτωβρίου 2014

Οι Τούρκοι επισκέπτες επιστρέφουν



Μετά από μία μικρή ανάπαυλα, από το τέλος του καλοκαιριού, οι επισκέπτες από την Τουρκία επιστρέφουν στην Αλεξανδρούπολη. Με αφορμή τη γιορτή του μπαϊραμιού, η πρωτεύουσα του Έβρου αναμένεται να δεχθεί νέο τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα, το οποίο δειλά ξεκίνησε από χθες και αναμένεται να κορυφωθεί ως και την Τρίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση-σύσταση προς τα μέλη του, καλώντας, όποιους επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία, να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
Μετά από ένα καλό καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά την έλευση Τούρκων, αλλά και Βουλγάρων επισκεπτών, προσδοκία των επαγγελματιών, τόσο της αγοράς και της εστίασης, όσο και των ξενοδοχείων, είναι να διατηρηθεί αυτό το ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ήδη, η αγορά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με καταλόγους και πινακίδες σε τουρκικά και βουλγαρικά, ενώ υπό προσαρμογή βρίσκεται και το μενού στα ψητοπωλεία, ώστε να υπάρχει και η εναλλακτική του μοσχαρίσιου κρέατος.
Μεγάλη ζήτηση έχουν ακόμη σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, άτομα που γνωρίζουν τις γλώσσες αυτές, για διευκόλυνση της επικοινωνίας στις συναλλαγές.

Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, την Αλεξανδρούπολη επέλεξε αριθμός-ρεκόρ τούρκων επισκεπτών, ενώ πολύ καλά είχε κινηθεί η αγορά πέρσι στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ανοικτά καταστήματα

Με αυτά τα δεδομένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης κάνοντας χρήση του δικαιώματός του που απορρέει από την από 04.11.2013 απόφαση τότε Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κα. Νικολάου αναφορικά με τον προσδιορισμό επιπλέον Κυριακών πέραν των 7 που ορίζει ο νόμος 4177/13 κατά την οποία «δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα της Αλεξανδρούπολης για προαιρετική λειτουργία την τελευταία Κυριακή πριν την έναρξη κάθε μιας από τις 2 ετήσιες εορτές “Μπαϊράμ”», αποφάσισε να ανακοινώσει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων από τις 11 ως τις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, στην απόφαση αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα στοιχεία πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης για αυτό το διάστημα, κι έτσι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει εμπορικά το διαφαινόμενο μεγάλο ρεύμα Τούρκων τουριστών που θα διαμείνει στην Αλεξανδρούπολη από την Παρασκευή 3 έως την Τρίτη 7 Οκτωβρίου και πρόκειται να κινηθεί αποκλειστικά εντός του κέντρου, προχώρησε στην σύσταση προς τα μέλη του να ανοίξουν προαιρετικά τα καταστήματά τους την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, αρχικά υπήρξε ένας προβληματισμός αναφορικά με την οικονομική συγκυρία που αφορά στην ισοτιμία ευρώ και τουρκικής λίρας, ωστόσο τελικώς, λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι πλέον οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την επίσκεψη σε παραλίες κτλ. αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους για λίγες ώρες.
Της Κικής Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: