28 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σαμοθράκης

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Αστικός Προμηθευτικός Συνεταιρισμός
1ο χλμ Καμαριώτισσας Χώρας , Σαμοθράκη

 Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 

Δελτίο Τύπου
 
Επειδή παρατηρείται μια αναταραχή σε σχέση με την αναλογία ελαιολάδου που παράγεται στο ελαιοτριβείο Σαμοθράκης τις τελευταίες ημέρες θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Καταρχάς δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και τις ευχαριστίες προς το προσωπικό του ελαιοτριβείου, διαχειριστές, χειριστές μηχανημάτων , εργάτες που προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους υπό πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν να κάνουν με την υφιστάμενη κατάσταση. Δεν υπάρχει κατηγορηματικά καμία περίπτωση να υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα ελαιολάδου από αυτήν που αποδίδεται κατά την ελαιότρηση. Τα επίσημα στοιχεία της σεζόν είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και θα παρουσιαστούν και ομαδοποιημένα τον επόμενο μήνα μετά το πέρας της ελαιοκομικής.
 
Ο μέσος όρος αναλογίας μέχρι τώρα είναι 7,2 σύμφωνα με τα ζυγολόγια και τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί. Παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις μεμονωμένων παραγωγών που είχαν αναλογία 10 προς 1 αλλά και περιπτώσεις που είχαν 6 προς 1. Η αναλογία εξαρτάται από την περιοχή προέλευσης του καρπού και κυρίως από την κατάσταση του καρπού όσον αφορά το στάδιο ωρίμανσης του. Παρόμοιες αναλογίες παρουσιάζονται και στα ελαιοτριβεία της Μάκρης με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 6,5 προς 1 , με τις ίδιες όμως αποκλίσεις να εμφανίζονται και εκεί. Συγκεκριμένα παραγωγός ολοκλήρωσε εχτές την ελαιοτρηση του στο συνεταιριστικό ελαιοτριβείο της Μάκρης με μέσο όρο 6,5 , ενώ την ίδια ώρα παραγωγός ελαιοτρησε με αναλογία 10 προς 1. Με την μόνη διαφορά ότι στην περιοχή η παραγωγή είναι σε παρα πολύ χαμηλά επίπεδα . Με λίγα λόγια , έχουν λίγο καλύτερες αναλογίες με μηδαμινή όμως παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταφορά του ελαιοκάρπου προς τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία της Μάκρης γίνεται φέτος δωρεάν. Από την άλλη μεριά η Σαμοθράκη έχει μια πάνω του μέσου όρου παραγωγή από τα στοιχεία που έχουμε. Εάν συνυπολογιστεί ότι τα δένδρα καρποφόρησαν ακόμη περισσότερο αλλά ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής έπεσε πριν την συγκομιδή λόγω της μη αντιμετώπισης του πυρηνοτρήτη, σε συνδιασμό με την αυξημένη υγρασία του καρπού εξηγείται η αναλογία που εμφανίζεται. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι οι αρμόδιοι γεωπόνοι και καλό θα ήταν να ζητάμε την γνώση των ειδικών πριν προβαίνουμε σε αστήρικτα συμπεράσματα.

Εξάλλου πρέπει να καταλάβουν όλοι το υφιστάμενο ελαιοτριβείο δεν αποτελεί κάποια εμπορική επιχείρηση αλλά έχει αναλάβει έναν ρόλο διεκπεραιωτικό μέχρι την κατασκευή του νέου ελαιοτριβείου. Δεν εμπορεύεται ελαιόλαδο, δεν αποθηκεύει , δεν έχει καν τις εγκαταστάσεις να το κάνει αυτό και το γνωρίζουν οι πάντες. Τα έσοδα του εξαρτούνται άμεσα από την αναλογία και πλήττεται πρώτο και κύριο από την ψηλή αναλογία ελαιότρησης αφού τα υψηλό κόστος λειτουργίας του καθιστά την βιωσιμότητα του αδύνατη υπό αυτές τις αναλογίες.
 
Ο Διευθυντής του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού
Κούδας Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: