24 Δεκεμβρίου 2014

3 αιτήσεις – διεκδικήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τον αγωγό TAP


 

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση έλαβε χώρα ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των εκπροσώπων του ΤΑΠ περί των εξελίξεων και της πορείας προς την υλοποίησή του.
Τα θέματα που έθεσε είναι τα εξής:
1. Η διεκδίκηση έξι τουλάχιστον σημείων λήψης φυσικού αερίου κατά μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ και η διέλευσή του να μην είναι transit. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες νέες αναμονές λήψης αερίου ζήτησε να βρίσκονται στους Κήπους για τον Βόρειο Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στις Κρηνίδες στο ύψος του Δήμου Δοξάτου για τη Δράμα ώστε να γίνει δυνατή η χρήση αερίου εκ του αγωγού ΤΑΠ για οικιακή θέρμανση απ' όλους τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ.
2. Η δημιουργία Εταιρίας Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.)στην Περιφέρεια, η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξίωση της περιφερειακής διοίκησης προς την κεντρική διοίκηση, προκειμένου η διέλευση των ενεργειακών αγωγών να ωφελήσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, με την τροφοδότηση των νοικοκυριών τους με φυσικό αέριο.
3. H εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα εφαρμοζόμενα στην Ε.Ε. Aνταποδοτικά τέλη για την διέλευση αγωγών φυσικού αερίου, επιβάλλονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βελγίο, στην Πολωνία, στην Σλοβακία, στην Βουλγαρία, στην Ρωσία, στην Ουκρανία κλπ., οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις και ορίζουν τέλη διέλευσης με βάση την απόσταση και τη μέτρηση ποσότητας σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου.


Σχετικά ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ δήλωσε: «Πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαιτήσεις της κοινωνίας μας και ως προς την χάραξη και να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα κανενός πολίτη. Στις αδικίες και στις διακρίσεις σε βάρος μας ζητούμε να μπει τέλος».
Σωλήνες 780 χιλιομέτρων προμηθεύεται ο TAP
Όπως αναφέρει το Ελεύθερο Βήμα, ανακοινώθηκαν από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, οι όροι προεπιλογής των εταιρειών που θα κληθούν να κάνουν προσφορές για την προμήθεια των χαλύβδινων σωλήνων μήκους 780 χιλιομέτρων και βάρους 443.000 τόνων.
Συγκεκριμένα, η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διαιρεί τη συνολική προμήθεια των σωλήνων και άλλων εξαρτημάτων του αγωγού, σε έξι μερίδες (lots). Από αυτές οι τρεις αφορούν σε τμήματα αγωγού συνολικού μήκους 680 χιλιομέτρων (250 χιλιόμετρα, 240 και 190) και οι υπόλοιπες σε μικρότερα τμήματα μήκους 88 χιλιομέτρων (23 χιλιόμετρα, 25 και 40), διαμέτρου 48 ιντσών.
Για τη διαχείριση (logistics) ορίζονται περιοχές παράδοσης των σωλήνων και συγκεκριμένα, στην Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Δυρράχιο της Αλβανίας και το Μπάρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προσφορές θα γίνονται για κάθε μερίδα ξεχωριστά, ενώ διαγωνιζόμενος θα μπορεί να κάνει προσφορά για περισσότερες της μίας μερίδες.
Μεταξύ των όρων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εταιρείας. Για κάθε προσφορά ορίζεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών) ή τα 900 εκατομμύρια ευρώ για προσφορές σε περισσότερες της μίας μερίδες που αφορούν μήκος σωλήνων από 190 – 250 χιλιόμετρα. Για τις μερίδες με τα μικρότερα μήκη, ο κύκλος εργασιών περιορίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή προμηθειών του ΤΑΡ, Knut Steinar Kvindesland, η κατανομή της προμήθειας σωλήνων σε μικρότερα τμήματα, έγινε προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν περισσότερες εταιρείες στη διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης. Ο ίδιος τονίζει ότι η εταιρεία θα τηρήσει με αυστηρότητα τους όρους που έχει θέσει για τη συμμετοχή στη διαδικασία, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας προσωπικού και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτιμά δε, ότι η διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης θα έχει οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2015.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: