24 Δεκεμβρίου 2014

Σε προεκλογικό πυρετό τα κόμματα στον Έβρο


Καθώς οι ψηφοφορίες και οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη, οι «παρενέργειες» και οι εξελίξεις είναι έντονες σε όλα τα κόμματα, με συνέπεια ένα νέο πολιτικό τοπίο να διαμορφώνεται. Ήδη σήμερα ανακοινώνεται σε κοινή συνέντευξη τύπου, η προσχώρηση του Σπύρου Λυκούδη και των «Μεταρρυθμιστών» στο «Ποτάμι», στο οποίο αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με την ενσωμάτωση του κόμματος της πάλαι ποτέ «ανανεωτικής αριστεράς» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συζήτηση του κ. Κουβέλη με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να εξευρεθεί φόρμουλα εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, χωρίς να χαθεί το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο δίδεται στο πρώτο κόμμα, με την προϋπόθεση ότι δεν προέρχεται από συμπράξεις δύο ή περισσότερων κομμάτων. Οι αναταράξεις στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ είναι έντονες με συνέπεια να έχουμε χθες μια ακόμη ανεξαρτητοποίηση, της βουλευτού κυρίας Νίκης Φούντα, ενώ στα «υπ’ ατμόν» βρίσκονται και οι βουλευτές Ψύρας και Τσούκαλης.
Μέσα στο κλίμα αυτό προσπαθήσαμε να έχουμε μια πρώτη ενημέρωση για ό,τι σχεδιάζουν στα κόμματα στον Έβρο, τα οποία ετοιμάζονται για την πολύ πιθανή περίπτωση να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να πάμε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή στις 1 Φεβρουαρίου. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις πρώτες πληροφορίες από τη Ν.Δ., το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Νέα Δημοκρατία: Ένας στρατηγός, «ανάχωμα» στην Χρυσή Αυγή
Στη Νέα Δημοκρατία, εκτός από τους δύο σημερινούς βουλευτές Άκη Γεροντόπουλο και Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, έχουν «κλείσει» ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για «στεγανοποιήσει» τις διαρροές προς την Χρυσή Αυγή, ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Ρούφος και η κυρία Χρύσα Μπαχαρίδου, κόρη της γνωστής πολιτευτού της Ν.Δ. κυρίας Φανής Μπαχαρίδου. Αναζητείται ακόμη μια γυναίκα, ενώ ακούγεται και το όνομα του κ. Νίκου Βαφειάδη. Άγνωστες είναι επίσης οι προθέσεις του πρώην βουλευτή, δικηγόρου Σταύρου Κελέτση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλοί ενδιαφερόμενοι, αποκλείονται «Πασοκογενείς»
Σε εκλογικό συναγερμό και εγρήγορση έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ. Με εσωτερική εγκύκλιο, έχει δοθεί εντολή στις τοπικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές επιτροπές να ξεκινήσουν να καταρτούν τις πρώτες λίστες με διαθεσιμότητες υποψηφίων για την κατάρτιση της τελικής λίστας των ψηφοδελτίων.
Οι ρυθμοί κατάρτισης του πιθανού καταλόγου που θα αποσταλεί στην Κεντρική Επιτροπή και τα αρμόδια όργανα θα είναι ανάλογοι των πολιτικών εξελίξεων,. Πάντως και στον Έβρο δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και ήδη οι συσκέψεις είναι σχεδόν καθημερινές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις δημοσκοπήσεις και με τις εκτιμήσεις, είναι περισσότερο από ποτέ κοντά, να βγάλει μια ή και περισσότερες υπό προϋποθέσεις βουλευτικές έδρες.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ενδιαφέρον, κομματικών του στελεχών του και μη, για κατάληψη μιας εκ των έξι θέσεων του ψηφοδελτίου στον νομό είναι μεγάλο. Και μπορεί να μην έχει κατατεθεί ακόμη καμία υποψηφιότητα επίσημα αλλά ήδη ψίθυροι υπάρχουν, που σύντομα θα γίνουν πράξεις.
Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του 2012 αναμένεται να υπάρχουν αρκετές αλλαγές. Από τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν οι κ.κ. Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καίσας, Κώστας Κυριαλάνης, Νατάσα Γκαρά και Λεωνίδας Χέλης, χωρίς να είναι τα μόνα. Εκτός των άλλων, θα εξεταστεί και ο κατάλογος των ονομάτων που απάρτισαν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο πριν από λίγους μήνες, αφού για το μεγάλο μέρος του η εκτίμηση είναι δεδομένη.
Συζητήσεις γίνονται για πιθανές διευρύνσεις, εκτός κομματικών μελών, με πρόσωπα που να έχουν αναφορά σε κινήματα και κοινωνικούς αγώνες, ενώ σύμφωνα με τα όσα λένε τα τοπικά στελέχη του κόμματος, απορρίπτονται και θα εισηγηθούν αρνητικά προς την Κ.Ε. σε πρόσωπα «πασοκογενή» που έχουν μνημονιακό παρελθόν και έχουν στο βιογραφικό τους θητεία σε θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού
Σημειώνουν δε, ότι «ταυτιζόμαστε απόλυτα και μεταφέρουμε και στα μέρη μας την δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αναφερόμενος στην εκλογική ετοιμότητα του κόμματος και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, είπε πως «όποιος θεωρεί ότι θα κάνει πολιτική καριέρα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος».
Ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε δε ότι «το κάλεσμα για ανοικτά ψηφοδέλτια στην κοινωνία αφορά ανθρώπους που έδωσαν αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει ανοικτά ψηφοδέλτια -εκτός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-, παρέπεμψε και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές, ενώ σημείωσε πως «όταν κάποιος έρχεται και σου χτυπάει την πόρτα, δεν το κάνει πάντα καλοπροαίρετα. Έχει σημασία να ψάξουμε και εμείς και να βρούμε αυτούς που θέλουμε».
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά στην άμεση ενεργοποίηση των τριών επιτροπών: Δεοντολογίας, Επικοινωνίας και της Επιτροπής για τα ψηφοδέλτια.
Η Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια, καλείται να περάσει από κόσκινο υποψηφιότητες, να βρει μια ισορροπία μεταξύ συνεργαζομένων δυνάμεων, κομματικών στελεχών και προσωπικοτήτων που θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Οι τελικές αποφάσεις των συνεργασιών θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου εκτιμάται ότι επίσημα η χώρα θα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Έντονες διεργασίες, με ανοικτό το εσωτερικό μέτωπο
Στο ΠΑΣΟΚ κινούνται έντονα ώστε να είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 εδρών, κατά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επίσπευση της εκλογής του Προέδρου, δυσκολεύει και μάλλον αναβάλλει την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στη σχέση των Παπανδρέου και Βενιζέλου, δεν συμβάλλει θετικά στην διεύρυνση του εγχειρήματος της «Ελιάς», που με σχετική επιτυχία είχε εμφανισθεί στις ευρωεκλογές. Η χθεσινή συνάντηση στη Βουλή των δύο ανδρών, που έγινε με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Βενιζέλου, είχε σκοπό να ξεπερασθούν τα προβλήματα στις σχέσεις τους και να κατέβουν μαζί στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Από πληροφορίες που έχουμε για τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, έχουν ήδη γίνει συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία του πρώην Βουλευτή Βασίλη Γερανίδη, για μια πρώτη διερεύνηση των πιθανών υποψηφιοτήτων. Ήδη εκτός από τον Γιώργο Ντόλιο πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Ζαπάρτα και του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Νίκου Τσολακίδη. Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να είναι γυναίκες, έχουν γίνει κρούσεις σε γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βαβίας, η πρώην βουλευτής Όλγα Ρενταρή, η δικηγόρος Κρυσταλλία Αρμενάκη και άλλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Θα πρέπει επίσης να καλυφθεί και το βόρειο τμήμα του νομού, από τον χώρο του οποίου αναζητούνται πρόσωπα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Έτσι εκτός την δημοτική σύμβουλο Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου που αρνήθηκε, βολιδοσκοπήθηκε και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής από την Ορεστιάδα Πασχάλης Αγανίδης, ο οποίος απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος για να θέσει υποψηφιότητα, στις εκλογές που θα οδηγηθούμε σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε εκλογές σε μεταγενέστερο χρόνο.
Έγινε επίσης γνωστό ότι κινήσεις γίνονται και από την πλευρά των φίλων του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι συναντούνται και βολιδοσκοπούν πρόσωπα για την συμμετοχή τους σε ενδεχόμενη ίδρυση νέου κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό.
Τέλος κατά την πρόσφατη έλευση στον Έβρο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιήθηκε κλειστό δείπνο που διοργάνωσε ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Νίκος Ζαμπουνίδης, με τη συμμετοχή συνεργατών του από την θητεία του στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πρώην Βουλευτή. Οι πληροφορίες μας λένε ότι κατά τη συνάντηση αυτή, η κ. Γεννημματά αντέδρασε έντονα σε σκέψεις για το ενδεχόμενο στήριξης ενός νέου κόμματος υπό την ηγεσία Γιώργου Παπανδρέου.
Η αναζήτηση υποψηφίων βουλευτών συνεχίζεται, με προσανατολισμό σε νέα πρόσωπα που σηματοδοτούν και μια διεύρυνση στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράταξης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ουδέν νεώτερο και δήλωση έκπληξη από Ουζουνίδη.
Σε επικοινωνία μας με τον υπεύθυνο για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, μάθαμε ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε το συγκεκριμένο, πέρα από την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν βουλευτή κ. Μαρίνου Ουζουνίδη. Μας είπε επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων θα επιλεγούν όσοι τηρούν τα κριτήρια που έχουν σχέση με την κοινωνική τους απήχηση και την επαγγελματική τους καταξίωση. Θυμίζουμε ότι κατά τις εκλογές του 2012 επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Έβρο, ήταν ο αρχηγός του κόμματος κ. Πάνος Καμένος, κράτησε την έδρα του στην Αθήνα και παραχώρησε την θέση του στον Έβρο στον κ. Ουζουνίδη. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους του 2012, θεωρείται πολύ πιθανή συμμετοχή του κ. Παναγιώτη Λελάτσου, και της δικηγόρου κυρίας Αικατερίνης Δαπουδάνη.
Ο κ. Σγουρίδης μας πληροφόρησε ότι το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί σύντομα μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από το κόμμα διαδικασίες.
Μαρίνος Ουζουνίδης: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τρίτη ψηφοφορία
Σε επικοινωνία μας με τον βουλευτή Μαρίνο Ουζουνίδη, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την δική του στάση και πιθανώς και άλλων βουλευτών, μια και υπάρχουν διεργασίες και διαβουλεύσεις για το θέμα της Προεδρικής Εκλογής και της εξαρτώμενης εξ αυτής προσφυγή στις κάλπες.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: