12 Δεκεμβρίου 2014

Αλεξ/πολη: 'Στα όριά του' το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο.

993c5f4e3a83d750.jpg

Τον Μάιο του 2015 το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα συμπληρώσει 3 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Ή μήπως αντί για τελεία, θα πρέπει να βάλουμε ερωτηματικό, μια και η κατάσταση, κάθε μέρα που περνά, γίνεται και πιο δύσκολη…;

Σίγουρα κανένας από τους δεκάδες συνανθρώπους μας που καθημερινά ανακουφίζονται και εξυπηρετούνται από τους περίπου 25 εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές δεν θα ήθελαν ούτε να σκεφτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή… «Όσο περνά ο καιρός, από τη μία αυξάνεται ο ανασφάλιστος, άνεργος και άπορος κόσμος που ζητά τη βοήθειά μας, κι από την άλλη λιγοστεύουν οι δικές μας δυνατότητες», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο εθελοντής ιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργος Καϊσας.

Κάπως έτσι διαψεύστηκαν όσοι το καλοκαίρι έλεγαν ότι ο εν λόγω θεσμός, που συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας, σύντομα δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, αφού το υπουργείο υγείας έκανε ελεύθερη και δωρεάν την πρόσβαση στην υγεία, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες

«Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως ανακοινώθηκαν μέσω των ΜΜΕ. Στείλαμε κι εμείς αρκετούς ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας στα εξωτερικά ιατρεία για να εξεταστούν δωρεάν, τους ζητήθηκε όμως το γνωστό ‘εισιτήριο’ των 5 ευρώ, κι έτσι έφυγαν χωρίς να εξυπηρετηθούν… Αυτό δεν είναι δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, ούτε όμως και όσα αποφασίστηκαν για τη συνταγογράφηση, όπου και ο ανασφάλιστος πρέπει να πληρώσει την προβλεπόμενη συμμετοχή. Ένας άνθρωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα 5 ούτε τα 10 ευρώ…», αναφέρει ο κ. Καϊσας και «προκαλεί» την αβίαστη ερώτησή μας, αν επομένως υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που ασθενούν, αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους. «Βεβαίως και υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις. Ο κόσμος μας βοηθά όσο μπορεί, δίνοντάς μας φάρμακα που πλέον δεν χρειάζεται, όπως και ο φαρμακευτικός σύλλογος Έβρου… Οι ανάγκες όμως είναι πολύ μεγάλες που δεν μπορούμε πάντα να τους βοηθήσουμε όλους».
Παιδιά που έμεναν ανεμβολίαστα…
Αυτή την στιγμή, στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 4 γιατροί και περίπου 18 νοσηλευτές, σε καθημερινή βάση. Συνολικά, τα τελευταία 2,5 χρόνια της λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 3 χιλιάδες συμπολίτες μας, κι έχει εμβολιάσει πάνω από 1.100 παιδιά, τα περισσότερο από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Καϊσα, πριν ιδρυθεί το Κοινωνικό Ιατρείο, έμεναν ανεμβολίαστα, αφού οι οικογένειές τους δεν είχαν καμία οικονομική δυνατότητα για αυτό. «Υπήρχε μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, όχι μόνο για τα παιδιά αυτά, αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Έχουμε εξομαλύνει τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό, με τα περίπου 1.100 εμβόλια που έχουμε κάνει, ωστόσο οι ανάγκες και οι ελλείψεις σε εμβόλια είναι τεράστιες και θα παρακαλούσαμε όποιον μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο συνεργάζεται με περίπου 80 εξωτερικούς ιατρούς και εργαστήρια (π.χ. καρδιολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς, οφθαλμίατρους, οδοντίατρους, μικροβιολόγους). «Είναι συγκινητική η προσφορά των γιατρών της πόλης μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται αμέσως στα περιστατικά που τους στέλνουμε. Άριστη συνεργασία έχουμε και με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι παραλαμβάνουν και μετά από τον απαραίτητο έλεγχο μας δίνουν τα φάρμακα που προορίζονται για ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας», σημειώνει ο κ. Καϊσας.

Σε κίνδυνο η δομή

Όταν όμως η προσφορά, όσο μεγάλη και αν είναι, υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης και των αναγκών, τότε το όλο εγχείρημα τίθεται σε κίνδυνο. «Ελπίζουμε τον Μάιο να συμπληρώσουμε 3 χρόνια λειτουργίας», λέει ο κ. Καϊσας, εκφράζοντας τον φόβο του ότι αυτό μπορεί, τελικά, να μην επιτευχθεί. Όπως τονίζει, με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα η δομή, δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει να υφίσταται. Παρά τις συσκέψεις που κατά καιρούς έχουν γίνει και παρά τις δεσμεύσεις για γενναίες αποφάσεις και ουσιαστικότερη στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα ‘αγκάθια’ υπάρχουν ακόμη.
«Χρειάζεται μία ενίσχυση, νομικά και οικονομικά, αυτής της δομής, για να συνεχίσει να προσφέρει ακόμη σημαντικότερο έργο, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται», αναφέρει, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με άμεση μεσολάβηση, όποτε κρίνεται αναγκαίο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «δεν μπορεί να χρειάζεται για κάθε περιστατικό αυτή η συνεννόηση και η μεσολάβηση. Δεν πρέπει να αφορά ένα άτομο κάθε φορα, αλλά όλους όσοι έχουν τα΄σο μεγάλη ανάγκη. Και κυρίως, πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια α υτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει να καταρρακώνουμε την ίδια τους την υπόσταση, περιμένοντας σαν ζητιάνοι μία εξέταση ή ένα κουτί φάρμακα».
Πηγή: Εφημερίδα 'Γνώμη'
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: