5 Ιανουαρίου 2015

Εκλογικός «αναβρασμός» στον Έβρο

Αναβρασμός, διεργασίες, επαφές, διαφωνίες, συμφωνίες και αγωνία για την επόμενη μέρα. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν τα τελευταία 24ωρα στα επιτελεία των κομμάτων στον Έβρο, αφού οι προθεσμίες για τα ψηφοδέλτια τρέχουν, ενώ η εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται μόνο 3 εβδομάδες μακριά, με αποτέλεσμα κάθε ώρα του προεκλογικού αγώνα να μετρά διπλά.
 
Ήδη, έχουν σχεδιαστεί οι πρώτες επισκέψεις πολιτικών αρχηγών στον Έβρο, αρχής γενομένης από αύριο, Κυριακή 4 Ιανουαρίου, οπότε θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη 1.30 το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Έβρου, όπου θα αναλύσει τo κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού που παρουσίασε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 30 Δεκεμβρίου και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σημειώνεται ότι η συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη είναι η πρώτη μια σειράς συνεντεύξεων τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στη συνέχεια, σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί και η επίσκεψη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ανήμερα των Φώτων. Λεπτομέρειες της περιοδείας του θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.
 
Ψηφοδέλτια
Σύμφωνα με πληροφορίες του faros24.gr, για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από τους δύο νυν βουλευτές και μετά την απόφαση του Σταύρου Κελέτση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, γίνεται η τελική αξιολόγηση τεσσάρων ανδρικών υποψηφιοτήτων και άλλων τεσσάρων γυναικείων ονομάτων. Πρόσωπα της ΝΟ.Δ.Ε. αναφέρουν πως το ψηφοδέλτιο θα έχει τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης, της ισόρροπης γεωγραφικής εκπροσώπησης, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της κοινωνικής διεύρυνσης.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, όπου εξετάστηκαν ενδελεχώς οι περιπτώσεις 24 προσώπων, τελικώς εστάλησαν προς τα κεντρικά του κόμματος οι 8 προτεινόμενες υποψηφιότητες για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οι τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του κόμματος αναμένεται να παρθούν σήμερα από την κεντρική του επιτροπή.

Για το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την υποψηφιότητα Ντόλιου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Νίκου Τσολακίδη. Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να είναι γυναίκες, έχουν γίνει κρούσεις σε γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βαβίας, η πρώην βουλευτής Όλγα Ρενταρή, η δικηγόρος Κρυσταλλία Αρμενάκη και άλλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Θα πρέπει επίσης να καλυφθεί και το βόρειο τμήμα του νομού, από τον χώρο του οποίου αναζητούνται πρόσωπα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Έτσι εκτός την δημοτική σύμβουλο Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου που αρνήθηκε, βολιδοσκοπήθηκε και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής από την Ορεστιάδα Πασχάλης Αγανίδης, ο οποίος απάντησε ότι δεν είναι έτοιμος για να θέσει υποψηφιότητα, στις εκλογές που θα οδηγηθούμε σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε εκλογές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στο ΚΚΕ τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα, με την Επιτροπή ΑΜΘ του κόμματος να συνεδριάζει αύριο Κυριακή στην Καβάλα και της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του κόμματος, τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βρίσκονται λίγο πριν την τελική διαμόρφωσή τους, ενώ στον Έβρο θεωρείται βέβαιη η εκ νέου υποψηφιότητα του Μαρίνου Ουζουνίδη.
 
Εξελίξεις δρομολογεί ο ΓΑΠ
Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για την δημιουργία κόμματος, δημιούργησε ήδη στον Έβρο, τις πρώτες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του σάιτ faros24.gr, ο Παναγιώτης Ζαπάρτας αποσύρει την υποψηφιότητά του, όπως επίσης και η Ελένη Τσιαούση, καθώς οι ίδιοι δεν συμφωνούν σε μία διασπασμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιώργου Ούστογλου, ο οποίος εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετικός για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, δίχως να έχει ακόμη λάβει αποφάσεις.
 
Τα πέντε πράγματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερό και καθαρό σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά η αυτοδυναμία “παίζεται” όπως επίσης ο αριθμός των κομμάτων που θα μπει στη Βουλή και η τρίτη θέση που έχει ρυθμιστική δύναμη. Η aftodioikisi.gr συνομίλησε με στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων και εκλογικούς αναλυτές για να συνοψίσει τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα ως προς τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα των εκλογών.

-Οι αναποφάσιστοι: Η αδιευκρίνιστη ψήφος εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά και η εικόνα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει παρά μόνο την τελευταία εβδομάδα ή και τα τελευταία 24ωρα πριν από τις κάλπες. Τότε θα φανεί ποια είναι η ισχύς του φόβου απέναντι στη δυναμική της οργής.
-Η συσπείρωση: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υψηλή συσπείρωση, η ΝΔ χαμηλότερη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη αποσυσπείρωση που θα επιταθεί με την εμφάνιση του κόμματος Παπανδρέου. Ο βαθμός συσπείρωσης που τελικά θα επιτευχθεί θα επηρεάσει την οροφή την οποία μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.
-Οι μετακινήσεις: Αυτή τη στιγμή καταγράφονται διαρροές ακόμη και από ψηφοφόρους της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ χάνει προς κάθε κατεύθυνση (προς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, οπωσδήποτε και προς το κόμμα Παπανδρέου στη συνέχεια), ενώ ασάφεια υπάρχει ως προς τις προθέσεις των ψηφοφόρων της ΧΑ που συχνά “κρύβονται”. Οταν σταματήσουν οι μεγάλες μετακινήσεις θα παγιωθεί η πραγματική δύναμη κομμάτων, όπως το Ποτάμι, που έχουν ασταθή εκλογική βάση λόγω… ηλικίας.
-Η επίδοση του κόμματος Παπανδρέου: Αν πάει καλά, σε ποσοστά 4-6% μπορεί να εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας και να αφήσει εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ. Αν κινηθεί σε χαμηλότερα ποσοστά και πάλι μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ ή πάντως να περιορίσει δραματικά τη δύναμή του.
-Τα εκτός βουλής κόμματα: Οσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, τόσο διευκολύνεται η αυτοδυναμία που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη με 34%-35%.
Η Ανταρσύα και η ΔΗΜΑΡ με τους Οικολόγους έχουν πιθανότητες να γράψουν περισσότερο από 1%, ενώ ο αριθμός των μικρών κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλος.
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: