23 Φεβρουαρίου 2015

1η Ακαδημία Τουρισμού Βορείου Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη


Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε μία στρατηγική γεωγραφική θέση και δέχεται πλέον, χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες σε ετήσια βάση. Η πρόσφατη εμπειρία έχει αναδείξει αυτή τη δυναμική, καθώς και συγκεκριμμένα κενά στις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης της περιοχής, τα οποία αποτρέπουν την μέγιστη κεφαλαιοποίηση της τουριστικής αυτής κίνησης από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων της περιοχής.
Ωστόσο, η Αλεξανδρούπολη έχει τις προδιαγραφές αλλά και την παράδοση (Σχολή Τουριστικών Επάγγελμάτων) για να πρωτοστατήσει στον χώρο των σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε βαλκανικό επίπεδο. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή μέσω του Δ.Π.Θ. για μια νέα Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, κάτι που απουσιάζει εδώ και χρόνια από μια χώρα που θεωρεί τον τουρισμό ως κεντρικό πυλώνα της παραγωγικής μηχανής της.
Η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία στην χώρα μας, απαιτεί από τις τοπικές κοινωνίες να εργαστούν συλλογικά και στοχευμένα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών φιλοξενίας, τα οποία θα προσελκύσουν τουρίστες από την Ελλάδα και διεθνώς. Σε αυτή την προσπάθεια, επιβάλλεται να εστιάσουμε στην ενδυνάμωση και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής, μιας και ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι ένας κλάδος που απαιτεί συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει, η προτεινόμενη 1η Ακαδημία Τουρισμού Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την προστιθέμενη αξία που αυτή μπορεί να παρέχει στην διαμόρφωση ενός εκλυστικού τουριστικού προορισμού. Η πρόταση αυτή βασίζεται σε μια ανάλογη προσπάθεια που υλοποιήθηκε προ μηνών με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα με την συνδρομή του "COSTA NAVARINO" (ήδη στα μέσα Μαρτίου ετοιμάζουν τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων), με τους διοργανωτές της οποίας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο για την από κοινού συνεργασία αλλά και για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων. Σχετική ενημέρωση έχει γίνει και στον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), καθώς γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει μόνιμο θεσμό στον τουριστικό χώρο όλης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αλλά και των παράλληλων workshops οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν από μια στοχευμένη 30ωρη εκπαίδευση, σχετικά με ό,τι περιλαμβάνει ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός τομέας του χώρου της φιλοξενίας και της εστίασης. Και όταν μιλάμε για εκπαίδευση εννοούμε από το απλό και καθημερινό κομμάτι της συμπεριφοράς, μέχρι το πιο εξειδικευμένο όπως τη γευσιγνωσία την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και συνταγών αλλά και το πνεύμα της Θρακιώτικης φιλοξενίας.
Για την διεξαγωγή του διημέρου, έχουν επιλεγεί εξαιρετικοί ομιλητές και εκπαιδευτές από ολόκληρη την χώρα, ανάμεσα στους οποίους και ο Αλεξανδρουπολίτης ο Παύλος ο Γεωργιάδης, εμπνευστής του Slow Food Thrace και δημιουργός του βραβευμένου startup αγροτικής και γαστρονομικής συμβουλευτικής We Deliver Taste.
Η εν λόγω πρόταση κατατίθεται ως αποτέλεσμα της ανοιχτής διαβούλευσης της δημοτικής παρά-ταξης "ΑΝΑ.Σ.Α." με φορείς και τουριστικούς λειτουργούς της περιοχής και τελικούς αποδέκτες τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και το Επιμελητήριο ´Εβρου. Αποτελεί ένα δείγμα για το πως πρέπει συλλογικά να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε με πνεύμα καινοτομίας, προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστι-κότητας αλλά και της ενθάρρυνσης δημιουργικών πρωτοβουλιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."

Δεν υπάρχουν σχόλια: