31 Μαρτίου 2015

7 συμφωνίες σε πρωτόκολλο συνεργασίας


Πρωτόκολλο συνεργασίας συνυπέγραψαν την Παρασκευή οι Δήμαρχοι του Έβρου και των παρέβριων περιοχών της Τουρκίας μαζί με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Αδριανούπολης και Αλεξανδρούπολης, κατά την σύσκεψη που είχαν την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Έβρου. Οι δυο πλευρές, σε ανταπόδοση της σύσκεψης και φιλοξενίας στην γειτονική Κεσσάνη, αναζήτησαν μέσα από προτάσεις κοινές λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές των δυο γειτονικών χωρών.

Στο τέλος, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν και πρωτόκολλο συνεργασίας σε 7 θέματα. Θέματα που συνοψίζονται στα μεγάλα προβλήματα των δημοτών - πολιτών των δύο περιοχών και στην αναπτυξιακή προοπτική τους μέσα από την συνεργασία τους. Όπως σημειώνεται, η συνεργασία απεδείχθη ουσιαστικά άκρως ωφέλιμη συνδυάστηκε δε και με τον εύστοχο ουσιαστικό επίσης χαιρετισμό του αναπ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Τα μέτρα οικοδόμησης που δημιούργησαν οι Δήμαρχοι Τουρκίας και Ελλάδας ως και Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αποτελούν την βάση που επιτέλους μπορούν να πατήσουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να λυθούν προβλήματα δεκάδων ετών, προσκαλώντας και υποδεικνύοντας ταυτόχρονα προς την Βουλγαρική πλευρά τις ευθύνες της για τις καταστροφικές πλημμύρες σε Τουρκία και Ελλάδα επί πολλά χρόνια.

Τα σημεία ταύτισης των απόψεων της Τουρκικής και Ελληνικής πλευράς που στηρίζονται στην φιλοσοφία της κοινωνίας των λαών και καθορίζουν τις περεταίρω κινήσεις και δράσεις συνοψίζονται στο υπογράφον από όλα τα μέρη πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει ως εξής :

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εμείς οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Τουρκίας και της Ελλάδας που υπογράφουμε το παρόν πρωτόκολλο συνεργασίας στηριζόμαστε στα δικαιώματα που προκύπτουν από την κοινωνία των λαών και διεκδικούμε για τους πολίτες - δημότες μας, καλύτερες συνθήκες ζωής, επίλυση ζωτικών προβλημάτων και αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από την καλόπιστη συνεργασία, στο βαθμό που μας το επιτρέπει η θεσμική μας υπόσταση, με σεβασμό στον άνθρωπο και ο καθένας μας στους πάνω από εμάς θεσμούς της χώρας μας. Το φυσικό σύνορο που είναι ο ποταμός Έβρος, και οι πλημμύρες που δημιουργεί, οι ζωονόσοι και η ανάγκη εμπορικής επιχειρηματικής και τουριστικής συνεργασίας μας οδηγούν σε:
1. Θεσμική συνάντηση 2 φορές κάθε χρόνο, διαδοχικά κάθε φορά (εναλλάξ) στην Τουρκία και στην Ελλάδα.
2. Δημιουργία γραμματείας σε κάθε Δήμο προκειμένου να συνδιοργανώνονται οι δύο συναντήσεις κάθε χρόνο, αλλά για την διευκόλυνση επαφής οπόταν κρινόταν απαραίτητο από οποιονδήποτε δήμο.
3. Αίτημα οι Έλληνες Δήμαρχοι προς την Ελληνική Κυβέρνησηκαι οι Τούρκοι Δήμαρχοι προς την Τουρκική κυβέρνηση για δημιουργία μιας κοινής επιτροπής κτηνιάτρων που θα περιέρχεται στην Τουρκία και Ελλάδα ώστε να εντοπίζονται από επιτόπιες επισκέψεις ζωονόσοι με στόχευση την γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση προς αποτροπή των ζωονόσων.
4. Αίτημα των Ελλήνων Δημάρχων και των Τούρκων Δημάρχων προς τις κυβερνήσεις των κρατών μας αντίστοιχα ώστε να συνεργασθούν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα για να εξασφαλίσουν την παρεμπόδιση των πλημμυρών και να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που οι αρμόδιοι θα κρίνουν με στόχο τα νερά του ποταμού Έβρου αντί να δημιουργούν καταστροφικές πλημμύρες να αρδεύουν εκτάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και να δημιουργούν εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους Τουρκίας και Ελλάδας.
5.Να εντείνουμε τις προσπάθειες για σύνδεση των λιμανιών της Θράκης, Αίνου - Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης με ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση και σε άλλα λιμάνια και να εξετάσουμε τον τρόπο της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας Τουρκίας μέσω Πυθίου ώστε να τονωθεί ο τουρισμός και η μετακίνηση των προϊόντων για άνθιση των εμπορικών σχέσεων.
6. Να επιδιώξουμε την συμμετοχή της Βουλγαρίας στο παρόν σχήμα ώστε να λυθούν τα προβλήματα σε τριγωνική βάση.
7. Κοινές ενέργειες, για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, προς τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών.
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: