30 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα γέφυρα της Κίνας στην Ευρώπη - Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στο διαμετακομιστικό εμπόριο

Η Ελλάδα γέφυρα της Κίνας στην Ευρώπη

Ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από το ταξίδι του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κίνα. Το ταξίδι έθεσε νέες βάσεις για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας και μπορεί να θεωρηθεί ορόσημο για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Πυλώνας της εθνικής στρατηγικής

"Η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μία πολιτική σημασία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της Ε.Ε. ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος" δήλωσε στο πλαίσιο των συναντήσεων ο Γ. Δραγασάκης. "Βλέπουμε τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής" τόνισε. "Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο" σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε σχέση με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, στην ατζέντα των συναντήσεων βρέθηκαν η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και του τουρισμού και η διεύρυνση των κινέζικων επενδύσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών. Μάλιστα, χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση τριετούς σχεδίου δράσης. Σε παρέμβαση που έκανε ο Γ. Δραγασάκης, επισήμανε ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις δυο χώρες με άξονα "την πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού που συμπίπτει με τη βασική πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".
Η κυβέρνηση επιδιώκει "την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων" υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης. "Στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, της ναυτιλίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους ναυτιλιακούς κλάδους και στον ναυτιλιακό εξοπλισμό υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας" τόνισε. Επίσης, σημείωσε ότι με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, της συντήρησης και του ναυτιλιακού εξοπλισμού και στην Ελλάδα.

Νέα ταξίδια σε Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα

Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας εντάσσεται στη στρατηγική της νέας κυβέρνησης για την άσκηση μιας πιο ενεργής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί και τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Ρωσία και Κίνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Αμερικάνου ομολόγου του Τζον Κέρι. Τόσο το ταξίδι του Π. Κάμμενου στην Ουάσιγκτον τον Μάιο όσο και αυτό του κ. Κοτζιά επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθερότητα στη χώρα και κατά συνέπεια στην ευρύτερη περιοχή και και διαψεύδουν όσους έσπευσαν να αποδώσουν τη μη υιοθέτηση του άλλοτε ομόφωνου ψηφίσματος του Κογκρέσου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (25η Μαρτίου) σε ψύχρανση των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας.
Φοίβος Κλαυδιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: