27 Μαρτίου 2015

Τέλος στην δημιουργική ασάφεια Το «Brussels Group» αποφασίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

Το «Brussels Group» αποφασίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

Στο εκτιμώμενο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, αλλά και στην κοστολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση έχουν εστιάσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Οι συζητήσεις διεξάγονται πλέον σε ομαλό και παραγωγικό κλίμα, ωστόσο έχουν ανακύψει πλήθος ζητημάτων σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις και τον αντίκτυπο συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής στις οποίες εμμένει η κυβέρνηση.
 
Το βασικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης το συντονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργος Χουλιαράκης επικουρούμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη. Ωστόσο, ο βασικός συντονιστικός ρόλος και η «τελευταία κουβέντα» για το τι μέλλει γενέσθαι ανήκει στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος επιστρέφει την Κυριακή από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επαφές με την κινεζική ηγεσία επί θεμάτων που αφορούν τους τομείς της επένδυσης και της οικονομικής συνεργασίας.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με την κυβέρνηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα και λόγω της «στραβής» εκκίνησης της χρονιάς, το  πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει μεταξύ 0,8% του ΑΕΠ και 1,1% του ΑΕΠ, ανάλογα το μακροοικονομικό σενάριο και με την προϋπόθεση πως  δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επηρεάζουν τις δαπάνες.

Η παραδοχή αυτή στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που σύμφωνα με την κυβέρνηση «εξαρτά το πρωτογενές πλεόνασμα από τις αντοχές της οικονομίας», αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά αυτό δεν θα αποφασισθεί από τις τεχνικές αποστολές στη Αθήνα, καθώς είναι ζήτημα πολιτικής που άπτεται των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Όπως αναφέρεί στέλεχος των θεσμών στο in.gr, ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθος αυτό. «Θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη δημιουργική ασάφεια» (Should abandon constructive ambiguity), τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, το μίγμα μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπια προσαρμογή εντός μνημονίου. Η κυβέρνηση αρνείται αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, όταν οι δανειστές επιμένουν σε αυτά και ειδικά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εναρμόνιση των δημοσιονομικών κανόνων με αυτούς της ΕΕ, αλλαγές στα οδοιπορικά του Δημοσίου, προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη ωριμάσει, ΣΔΙΤ, κ.α...

Σε κάθε περίπτωση η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αναμένεται πως θα επιτρέψει στο «Brussels Group» να συνέλθει το Σαββατοκύριακο στην βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση αυτή οι κ.κ. Χουλιαράκης και Θεοχαράκης θα εξετάσουν τα βασικά ζητήματα πολιτικής με τους  Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

Θανάσης Κουκάκης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: