29 Απριλίου 2015

Μεταρρυθμιστικό πολυνομοσχέδιο για τη συμφωνία - γέφυρα - Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές το νέο συντονιστικό όργανο διαπραγμάτευσης

Μεταρρυθμιστικό πολυνομοσχέδιο για τη συμφωνία - γέφυρα

Η κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της «λίστας μεταρρυθμίσεων» αποφασίστηκε στη χθεσινή πρώτη διευρυμένη σύσκεψη του νέου συντονιστικού οργάνου διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης στοχεύει στη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου και -εάν αυτό καταστεί δυνατό- ακόμη και έως το τέλος Απριλίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος της σύσκεψης.
Πρακτικά, ζητούμενο είναι και η εισροή ρευστότητας από τους δανειστές. Τα άρθρα δε του εν λόγω πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες και τις εξής, μεταξύ άλλων, ενότητες:
* Δημόσια οικονομικά.
* Φορολογική διοίκηση.
* Δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
* Φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
* Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
* Διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
* Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια ένταξης θα είναι μειωμένα σε σχέση με εκείνα που αρχικώς είχαν διαρρεύσει).
Ερωτηθείς για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Εurogroup, Εuroworking Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».
Ως παράδειγμα ανέφερε ενδεικτικά ότι, σε περίπτωση που στο Brussels Group ο Γ. Χουλιαράκης κληθεί λόγου χάριν να αντιμετωπίσει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί απευθείας, θα επικοινωνήσει με τον Ευκλ. Τσακαλώτο προκειμένου να λάβει κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Απαντώντας στο εάν θα μπορούσαν τα στελέχη που απαρτίζουν το Brussels Group να επισκεφθούν την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν έχουμε καμία δυσκολία σε αυτό».
Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έλαβαν μέρος ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης είχε σειρά συσκέψεων στο γραφείο του με στόχο την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, ενώ αργά χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Σε αυτόν συζητήθηκε η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από την ελληνική πλευρά μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη Δημήτρης Λιάκος.
Η σύσταση της ειδικής πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης έγινε θετικά αποδεκτή από τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης αυξήθηκε στις 794,84 μονάδες κερδίζοντας ποσοστό 4,37%, ενώ και στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν.
Στο μεταξύ την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξέφρασε ο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Bιτόρ Κονστάντσιο.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: