28 Απριλίου 2015

Αναδιάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης για ένταση της προσπάθειας και άμεσα αποτελέσματα - Απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Απεμπλοκή χωρίς μέτρα λιτότητας

Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών, που προεξοφλεί άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και προϊδεάζει για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας εντός του επόμενου δεκαημέρου στα "ώριμα" για να κλείσουν ζητήματα. 

Η αλλαγή αυτή επέρχεται μετά τη νέα επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ, τα σημάδια μιας ρεαλιστικότερης προσέγγισης των δανειστών και την πολιτική βούληση για συμφωνία που εξέπεμψε η κυβέρνηση με την αναδιάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι συζητήσεις. 

Η συζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία δεν αφορά τα σημεία τριβής (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), τα οποία παραπέμπονται στη συνολική διαπραγμάτευση του Ιουνίου, που περιλαμβάνει και το χρέος.

Στο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης ο Γ. Βαρουφάκης διατηρεί την πολιτική ευθύνη, ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τον συντονισμό του σχήματος. Στο Brussels Group αντί του Ν. Θεοχαράκη, που αναλαμβάνει τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, θα συμμετέχει ο Γ. Χουλιαράκης.

* Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για ενδιάμεση συμφωνία στις αρχές Μαΐου, με χαλάρωση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και παραπομπή των διαφορών με τους δανειστές στη συνολική διαπραγμάτευση του Ιουνίου.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: