27 Μαΐου 2015

Σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον Αλ. Τσίπρα - Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων χωρίς υποχωρήσεις

Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων χωρίς υποχωρήσεις

Αποφασισμένη για κατάληξη, άμεσα, της διαπραγμάτευσης σε μια συνολική αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα αποτελεί βιώσιμη λύση και θα συμπεριλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεσμεύσεις για ρύθμιση του χρέους και ισχυρό επενδυτικό πακέτο, είναι η κυβέρνηση, χωρίς να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της.
Η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια τέτοια ενιαία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος του μήνα έως αρχές Ιουνίου. Η κεντρική οδηγία που δόθηκε σε συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον Αλ. Τσίπρα προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, που συνεδριάζει σήμερα, συμπυκνώνεται στη φράση κυβερνητικής πηγής: "Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει". Χτες το βράδυ έγινε γνωστό από το Bloomberg ότι την Πέμπτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωνε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, σε συνεργασία και με τους θεσμούς, όταν έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες αυτό να λάβει χώρα, κάτι που, όπως είπε, "ευελπιστούμε ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

Πηγές της κυβέρνησης επισήμαιναν την πολιτική βούληση που εκφράστηκε στις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στη Λετονία με τους Άν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζ.Κ. Γιούνκερ για κατάληξη σε συμφωνία, ενώ πληροφορίες φέρουν ακόμα και το ΔΝΤ να προτίθεται να επιδείξει κάποιου είδους ευελιξία προκειμένου να υπάρξει κατάληξη. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές και παρεμβάσεις του. Τελευταία τέτοια επικοινωνία ήταν αυτή με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, για την οποία ο Γ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι ήταν "εποικοδομητική, σε πολύ καλό κλίμα" και ότι διεξήχθη "σε ένα αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα".

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαπραγμάτευση

Στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης στο Brussels Group, που δόθηκαν αργότερα σε σύσκεψη που ακολούθησε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένουν ανοιχτά θέματα και, ειδικότερα, το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Οι συζητήσεις αναφορικά με τον ΦΠΑ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές (7% - 14% - 22%), με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει στον χαμηλό συντελεστή 7% όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες τροφίμων, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Για το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.
Υπογράμμιζαν ακόμα ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται και στο τι επιδιώκει η κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία αναφορικά με τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ' επέκταση του χρέους και το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου. "Σε σχέση με το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς" δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γ. Σακελλαρίδης: Βάσιμες αξιώσεις για συμφωνία στο αμέσως επόμενο διάστημα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι έως τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου "να είμαστε σε θέση να έχουμε μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή" και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει βάσιμες αξιώσεις, ώστε αυτή η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό.
Είπε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας είναι επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να επέλθει μια συμφωνία, ενώ για το εάν θα πληρώσει η χώρα τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ επισήμανε ότι "στον βαθμό που είμαστε σε θέση να πληρώσουμε, θα αποπληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι σε θέση να αποπληρώνει όλες αυτές τις υποχρεώσεις". Σημείωσε ότι όμως είναι ευθύνη και των δανειστών να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις.
Ο Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, για να φτάσει στην Κ.Ο., θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και πως τόσο αυτός όσο και το υπουργικό συμβούλιο δεν θα δεχτούν μια συμφωνία που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της έντιμης συμφωνίας που ορίζονται από την εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση. Είπε ότι οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και είναι δεσμευτικές και πως "είναι πολιτική η δέσμευση του καθενός να παίρνει τις αποφάσεις του σε προσωπικό επίπεδο με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων". "Δεν βάζουμε ζήτημα για το εάν ή όχι θα γίνει μια τέτοιου τύπου συνεδρίαση, αυτό είναι ζήτημα που αφορά τα όργανα του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την έκφραση της άποψης από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ" είπε για το εάν θα περάσει η συμφωνία από την Κ.Ε. Πρόσθεσε ότι "εμείς θέλουμε και συζητήθηκε και στην Κ.Ε." και πως "θα έχει σημασία να εκφραστεί και μια πρόταση από την ΚΕ σε επίπεδο γνωμοδοτικό σε κάθε περίπτωση".

"Ανυπόστατα και κακόβουλα σενάρια για capital control"

"Εντελώς ανυπόστατα και κακόβουλα, που χρησιμοποιούνται με τρόπο καθόλου υπεύθυνο", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα σενάρια περί capital control (ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες) εάν δεν υπάρξει συμφωνία, με αφορμή σχετική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε capital control και ότι καλό είναι όποιος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: