15 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Γράφει η Θεοπούλα Γκαϊντατζή, MA in Linguistics and Phonetics

Τα ονόματα  των Ελλήνων και Ελληνίδων κατάγονται

Α.  Από την αρχαία Ελλάδα ( Αλέξανδρος, Αχιλλέας, Περικλής, Αντιγόνη, Χαρίκλεια κ.λπ)

Β. Από τη χριστιανική παράδοση, την Παλαιά και Καινή διαθήκη, το Αγιολόγιο (Βασίλης, Δημήτρης, Νικόλας, Πέτρος, Ελισάβετ, Μαρία κλπ) ή από γιορτές (Σταύρος,Σταυρούλα, Σωτήρης , Φώτης, Πασχάλης κλπ).

Κάποια ονόματα έχουν εβραϊκή καταγωγή (Ζαχαρίας, Μαρία, Ιωάννης, Ιωσήφ κ.λπ). ‘Αλλα πάλι είναι λατινικά (Αντώνης, Κωνσταντίνος, Ιουλία, Παύλος κλπ)

Γ. Από τα βυζαντινά χρόνια (Θεοφάνης, Δούκας, Κομνηνός κ.λπ)

Δ. Από τα νεοελληνικά χρόνια  (Ρήγας, Βενετιά, Τριαντάφυλλος, Ξανθούλα, Γιασεμή, Ζήσης κλπ)

Ε. Ξενικά (Αμαλία, Βιργινία, Μαργαρίτα, Όλγα κλπ). 

 Σημασία συγκεκριμένων ονομάτων  

Αλέξανδρος: είναι αρχαία ελληνική, σύνθετη λέξη από το ρήμα ‘αλέξω’( =αποκρούω, προστατεύω) και το ουσιαστικό  ‘ανήρ’. Επομένως, Αλέξανδρος σημαίνει ‘αυτός που αποκρούει τους άνδρες, που προστατεύει από τους άνδρες. Το ‘άλεξ-‘ το συναντούμε και σε άλλες σύνθετες λέξεις , πχ αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξήνεμο, αλεξίπτωτο και σημαίνει αυτό που αποκρούει τις  σφαίρες, τους κεραυνούς … και πάει λέγοντας!

Κωνσταντίνος: προέρχεται από το λατινικό όνομα Constantinus που με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό επίθετο constans (στη γενική πτώση constantis) και σημαίνει ‘σταθερός, βέβαιος’.

Ιωάννης: Προέρχεται από το εβραϊκό Υ(eh) okhanan που σημαίνει ο Yah (=ο Θεός) έχει  δείξει εύνοια.

Μαρία: Κατάγεται από το εβραϊκό όνομα  Marjam που μάλλον σήμαινε ‘ανυπότακτη, πικρή’. Πιθανόν όμως να προέρχεται από αιγυπτιακή  λέξη που σήμαινε γόνιμος, εύφορος.

Αντώνιος: Προέρχεται από το Λατινικό όνομα Antonius, αλλά δεν ξέρουμε τι σήμαινε!

Αθανάσιος: Εμφανίστηκε ως όνομα βαφτιστικό στα μεταχριστιανικα χρόνια, αλλά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ‘αθανασία’

(συνεχίζεται )

Δεν υπάρχουν σχόλια: