31 Ιουλίου 2015

Οι τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις τοποθετήσεις μελών συνεχίζεται στο Σινέ Κεραμεικός η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πραξικόπημα χαρακτήρισε το «μυστικό plan B» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και αναφερόμενος στον τέως Γιάνη Βαρουφάκη είπα ότι «αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο».

«Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να μιλήσει ο λαός του κόμματος.

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Γ. Δραγασάκης πρότεινε διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, υποστήριξε στην παρέμβασή της η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια» είπε, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.

Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα.

«Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» ανέφερε και τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

Επίσης, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή και ζήτησε να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο, πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Α' απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής, υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη, τόνισε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο Αλ. Καλύβης είπε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο Αλ. Καλύβης έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός «οδικού χάρτη» πορείας του κόμματος.Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στην γωνία» και χωρίς καμία «κομματική νομιμοποίηση».

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

«Να μην δημιουργούμε πλασματική εικόνα ότι υπάρχουν βεβαιότητες», ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας τονίζοντας πως δεν έχει παρουσιαστεί συγκροτημένο σχέδιο που να είναι καλύτερη εκδοχή από την συμφωνία,  «σχέδιο με προοπτικές που δεν θα είναι καταστροφικό».

«Είναι ανάγκη να γίνει αυτό», υποστήριξε, καλώντας όποιον έχει άλλη πρόταση να την πει.

«Οι διασπάσεις δεν είναι ούτε καλές, ούτε λύσεις που βοηθούν να προχωρήσεις με προοπτικές», σημείωσε.

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένα συζήτηση και σχέδιο που να απαντάει σε όλα αυτά, να δώσει το δικαίωμα στον λαό να καταλάβει ότι υπάρχουν λύσεις. Όχι μόνο συνειδησιακά και ο λαός να είναι έρμαιο άλλων επιλογών», κατέληξε.
«Η διάσπαση πρέπει να είναι απαγορευμένη λέξη», ανέφερε ο Π. Λάμπρου εξηγώντας τι πρέπει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ: « Να μετατραπεί ο συμβιβασμός σε πολιτική γραμμή, σε άποψη. Πάση θυσία να αποφύγουμε την παλιά επιχειρηματολογία των αντιπάλων. Την λογική του μονοδρόμου και την παραδοχή ότι το αμέσως επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή μας θα είναι στην μνημονιακή περιπέτεια με πρωταγωνίστρια την αριστερά».

«Δεν πρέπει να αποδράσουμε από τις ιστορικές μας ευθύνες όμως  πρέπει ταυτόχρονα να πούμε ότι δεν θα αποδράσουμε από τις ιδέες, το πρόγραμμα και τους στόχους της αριστεράς», τόνισε και επεσήμανε: «Αν δεχτούμε ότι η συμφωνία δεν είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη, ούτε  και πολιτικά  διαχειρίσιμη, θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία προσεκτικού αλλά γρήγορου απεγκλωβισμού. Χρειάζεται η εκπόνηση ενός άλλου εναλλακτικού προγράμματος που θα δίνει διέξοδο». Καταλήγοντας, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και ελπίδα για ενότητα και δυνατότητα σύνθεσης των απόψεων. «Όχι διαρκές συνέδριο που θα είναι σφραγίδα στον διχασμό και την διάσπαση», κατέληξε προτείνοντας «μορατόριουμ μεταξύ μας» μέχρι το συνέδριο.
«Η μικρή Ελλάδα κατάφερε να γίνει παράγοντας στήριξης και ανόδου των λαϊκών κινημάτων στην Ευρώπη και συντελεστής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε αριστερή και ριζοσπαστική κατεύθυνση γεγονός που αξίζει περισσότερο από μνημόνια, να μας γεμίζει περηφάνια», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς.

«Δεν περισσεύει  κανένας. Η ενότητα είναι αναγκαίος παράγοντας για το ξεπέρασμα της πολιτικής   κρίσης που έχει περιέλθει και  το κόμμα αλλά και η χώρα», υπογράμμισε καταλήγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατραπεί «και μάλιστα από τα μέσα». «Οι εξελίξεις θα βαρύνουν όλους μας», κατέληξε θέτοντας ως στόχο την συγκρότηση ενός μαζικού λαικού κινήματος. «Συσπείρωση και ενότητα των γραμμών μας και αγώνα με τον λαό για τον λαό», κατέληξε.
«Ένα ρουλεμάν δημοσιογραφικό επιχειρεί να ρίξει στα σκυλιά τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου, την Βαλαβάνη κλπ. Το Μαξίμου να ασκήσει να ασκήσει την δύναμη που έχει για να τσακίσει αυτό το ρουλεμάν. Τώρα», τόνισε ο Α. Νταβανέλλος.
«Δεν θα μπω σε κουβέντα αν η συμφωνία ωραιοποιείται ή δαιμονοποιείται», σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μια συμφωνία με «τούρμπο» ΤΑΙΠΕΔ, επιτήρηση, αυτοματισμό που κάθε αστοχία στους στόχους θα την λύνει με περικοπές δαπανών, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις.» «Την φορτώνουν σε εμάς γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορούσαν να την περάσουν κυβερνήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου κλπ. Έτσι έγινε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη που εφάρμοσαν καπιταλισμό και τσακίστηκαν. Μας πασάρουν την συμφωνία για να αξιοποιήσουμε την επιρροή μας στις εργατικές τάξεις και να τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπήρχε εναλλακτική, και αυτή ήταν το «σχέδιο Α  του ΣΥΡΙΖΑ: Μονομερείς ενέργειες αποκατάστασης των αδικιών με μέτρα όπως της Θεσσαλονίκης. Στάση πληρωμών, λαθρεμπόριο, βαριά φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου, αντί ιδιωτικοποιήσεις».  «Καμιά θυσία για το ευρώ ήταν το κεντρικό μας κομμάτι του προγράμματος», ανέφερε.  «Αν βρεθώ στο σημείο να υπερασπιστώ τον λαό η το ευρώ, θα υπερασπιστώ τον λαό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν επιχειρήθηκε αυτό το σχέδιο κάνοντας λόγο για «περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα που πήρε αυτές τις αποφάσεις».
Παράλληλα, άσκησε κριτική σχετικά με τα capital controls και τους ευρύτερους χειρισμούς, λέγοντας πως δεν έγινε στάση πληρωμών αλλά όταν εξαντλήθηκαν οι πόροι η κυβέρνηση είπε:  «Δεν έχω να πληρώσω». «Τα  contols δεν έπρεπε να γίνουν στα ATM αλλά αλλού», σημείωσε ενώ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς στο θέμα των τραπεζών. «Ποιος έπρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι για την εκροή καταθέσεων;» είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν εννοούμε τον απεγλωβισμό μπορούμε να ανοίξουμε σοβαρή και πειστική συζήτηση ότι προτιθέμεθα να πάμε σε εκλογές με άλλη ατζέντα, άλλη πολιτική πρόταση με διεκδίκηση να ανατρέψουμε την συμφωνία», υπογράμμισε.
Τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ ζει το κόμμα εκτίμησε η Ελένη Πορτάλιου. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί» τόνισε.
Την παραίτηση του από την Κ.Ε. ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, ακολουθώντας την παραίτηση από την Π.Γ.  «Είναι λίγο οξύμωρο να έχουν παρθεί αποφάσεις σε κυβερνητικό  επίπεδο, σε επίπεδο Μαξίμου, να έχουν συναφθεί διακρατικές συμφωνίες,  δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα με κοινοβουλευτική σύνθεση- που δεν μας τιμά και κατόπιν εορτής το κόμμα να συσκέπτεται και να αποφασίζει διαδικασίες μέσα στον Σεπτέμβρη», σημείωσε.

«Εθνική και κοινωνική καταστροφή», χαρακτήρισε τα προαπαιτούμενα, υποστηρίζοντας πως τα μνημόνια επιταχύνουν αυτή την πορεία. «Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση Τσίπρα και  όσοι ψήφισαν «Ναι» για αυτή την πορεία», υπογράμμισε.

«Εν λευκώ η Κυβέρνηση  και το Μαξίμου θα συνεχίσει και η αριστερά θα συσκεφθεί τον Σεπτέμβρη», σχολίασε αναφορικά με την πρόταση για συνέδριο.

«Μιλάτε όλοι για ήττα και συντριπτικούς συσχετισμούς. Δεν λέει κανείς τι έλειψε και τι λείπει από όλη αυτή την προσπάθεια. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό και τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει», τόνισε ο Ρ. Ρινάλντι.

«Αυτά που έχουμε υπογράψει οδηγούν σε μετάλλαξη του εγχειρήματος μας και παλλινόρθωση του παλιού καθεστώτος», ανέφερε τονίζοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε «εθνική και κοινωνική καταστροφή», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται  γιατί η κυβέρνηση και το Μαξίμου παίρνουν αποφάσεις που σημαδεύουν αυτή την πορεία», υπογράμμισε, σχολιάζοντας πως πλεόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρετεί τις υποτελείς τάξεις. «Το βάθεμα της υποτέλειας δεν είναι δουλειά της Αριστεράς», τόνισε καταλήγοντας πως «δουλειά της Αριστεράς είναι να οργανώνει τον λαό, για την κοινωνική απελευθέρωση και την δικαιοσύνη. Αυτό δεν γίνεται μόνο από τις κυβερνητικές θέσεις».
«Το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτησή της.

Ξεκινώντας την ομιλία της επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις βεβαιότητες στις οποίες στηρίχθηκε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες και διαψεύστηκαν. Η Ράνια Σβίγκου διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και να οδηγήσει στη δημιουργία πανευρωπαϊκού μετώπου για το χρέος και την ανατροπή της λιτότητας, ή να δώσει μια για πάντα τέλος στα μνημόνια.

«Κάναμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στη στάση πληρωμών και στις συμμαχίες. «Οι βεβαιότητες δεν επέτρεψαν να ικανοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά», σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας πάντως, πως δεν έχει ούτε δικαιωθεί η αντίληψη του Plan B, με το οποίο θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, ούτε η αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα οδηγηθούμε σε λαός μονοπάτια», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κόμματος και τάχθηκε υπέρ μιας ανοικτής και συντεταγμένης συζήτησης το Σεπτέμβρη.

«Δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συνεπείς και προδότες», διεμήνυσε η Ράνια Σβίγκου και επισήμανε πως «η ενότητα είναι όρος για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».

Άσκησε κριτική σε όσα μέλη του κόμματος βγαίνουν στα ΜμΕ που επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποίησε ότι το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης δεν έχει τελειώσει.
Σφοδρή κριτική στο κόμμα του 36%, το οποίο χαρακτήρισε περίκλειστο, άσκησε ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει την κοινωνία», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το κόμμα που μας έφερε στο 36% δεν το θέλουμε.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης επισήμανε πως «πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι», ενώ άσκησε κριτική στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία καταλόγισε ότι δεν κρατά τους τόνους χαμηλούς.

Αναφερόμενος στην κομματική ενότητα, σημείωσε πως δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική, που δεν μπορεί να προωθηθεί με διοικητικά μέτρα εναντίον βουλευτών. «Ούτε τζάμπα μάγκες υπάρχουν, ούτε προδότες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι λοιδορίες συντρόφων με διαφορετική άποψη είναι διάσπαση».

Ο βουλευτής τόνισε πως «εάν αποφασίσουμε να βάλουμε στην κουβέντα τρόπους απεμπλοκής από το μνημόνιο να το κάνουμε». «Αν δεν καταλήξουμε στη συμφωνία, ή βρεθούμε, όμως, στο ίδιο αδιέξοδο σε έξι μήνες, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο;», διερωτήθηκε.

«Να σκιαγραφήσουμε το σχέδιο στο συνέδριο το Σεπτέμβρη», κατέληξε και προσέθεσε: «Να μην ποινικοποιούμε και να κρεμάμε τον Βαρουφάκη ή την Βαλαβάνη στα τσιγκέλια των ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ να σιωπά».
«Φέραμε το αντικοινωνικότερο και πιο νεοφιλελεύθερο πακέτο που έχει εφαρμόσει η αριστερά -και όχι μόνο η αριστερά- ποτέ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναφερόμενος στο πολιτικό του παρελθόν, σημείωσε: «Δεν με πείραξε η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ όσο το ότι κατηγορήθηκα από την τρόικα Λαλιώτη-Τσοχατζόπουλου-Γεννημματα ότι προδίδω την καθαρότητα του κόμματος στο οποίο ανήκα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προέκρινε ως λύση «να ανοικτούν οι οργανώσεις, να μπουν τα νέα ρεύματα που μας έχουν προτιμήσει και τότε να πάμε σε ουσιαστικές διαδικασίες».

«Το κόμμα με την κουλτούρα που διαθέτει δεν μπορεί να απειλεί στελέχη με διαγραφές», σχολίασε ο Αλέξης Μητρόπουλος και προσέθεσε πως «δε συνάδει με κόμματα της αριστεράς, ούτε στις πιο εκφυλισμένες εκδοχές σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμου, το να προβαίνουν σε διαγραφές και πιέσεις παραίτησης».

Ο βουλευτής κατέληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει τη ρότα του ούτε «με την αυταπάτη της πλειοψηφικής άποψης, που δεν είναι αριστερά με το μνημόνιο που φέρνει, ούτε με την αυταπάτη περί εξόδου από το ευρώ, που είναι ματαιότητα».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή και αναφερόμενος στους όρους διεξαγωγής της κουβέντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισήμανε πως σωστά γίνονται κριτικές στην κυβέρνηση, στα μέτρα, στο μνημόνιο.

«Κανένας από όσους ψήφισαν 'ναι' δεν στρουνθοκαμηλίζει και δεν προσποιείται ότι τα μέτρα προάγουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και προσέθεσε ότι η όποια κριτική στην κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού. Όταν κλήθηκε να αποφασίσει αν θα δεχθεί την επαχθή συμφωνία ή αν η ΕΚΤ θα κούρευε τα ελληνικά ομόλογα», σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επέλεξε να σταθμίσει τις υλικές συνέπειες για τον λαό.

«Οι υλικές συνέπειες προσδιορίζουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω σχολίων από τα μέλη της ΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «η συμφωνία στο όνομα ποιου υπεγράφη; Στο όνομα Γερμανών, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΚΤ;».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς φτιάξαμε ως εδώ.

«Ένα έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, γιατί βρισκόμαστε σε μια πολιτική τομή», υπογράμμισε και σχολίασε: «Μπορεί να διαφωνώ με την επιστροφή στην δραχμή, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σύντροφοι απειλούνται με ειδικά δικαστήρια».

«Η μεγαλύτερη απώλεια είναι ότι πολύς κόσμος που μας πίστεψε θα πάει στα σπίτια του», κατέληξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η ψυχολογία μας δείχνει το μέγεθος της ήττας στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, χαρακτηρίζοντας στρατηγική την ήττα του κόμματος.

«Φέραμε μνημόνια. Αυτό είναι τομή, δεν είναι ήττα απλά. Δεν ξέρω μέχρι πότε και αν πρέπει να αντέξουμε», σχολίασε και άσκησε κριτική ότι οι βουλευτές αφέθηκαν να αποφασίζουν μόνοι τους «γιατί δεν υπήρχαν όργανα, παρα μόνο ΚΟ της τελευταίας στιγμής».

Η Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «την ώρα που ψηφίζαμε, έξω γίνονταν συλλήψεις».

«Το Grexit για μένα είναι διάσπαση και πτώχευση», κατέληξε, προκρίνοντας την ανάγκη για έκτακτο συνέδριο.
«Βασική μας θέση δεν ήταν μόνο το καμιά θυσία για το ευρώ αλλά και το καμιά αυταπατη για την δραχμή. Με αυτό πήγαμε και με αυτό κερδίσαμε τις εκλογές», ανέφερε ο Γ. Μπαλάφας.
"Τι λένε οι λαικές τάξεις; Στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης  ή λένε ξεκουμπιστείτε; Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτό το κριτήριο», υπογράμμισε.
"Αν σου δίνει την εμπιστοσύνη ο λαός πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό και να μη διευκολύνεις την παλινόρθωση των δυνάμεων της αντίδρασης. Το βασικό κριτήριο αν πορεύόμαστε καλώς είναι ο κόσμος, οι υποτελείς τάξεις οι οποίες δείχνουν στήριξη και κατανόηση", κατέληξε.
Για  μεγάλη στρατηγική ήττα και της κυβέρνησης και του κόμματος μίλησε ο Γ. Αλμπάνης, υπογραμμίζοντας πως  «αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί έξοδος από την λιτότητα με παραμονή στην ευρωζώνη και πως οι παραδόσεις της Ευρώπης δεν είναι  αρκετές για να σεβαστούν τις δημοκρατικές αποφάσεις ενός λαού.
"Ο εκβιασμός ήταν πραγματικός», τόνισε ενώ σημείωσε ότι «μπορείς να υπογράψεις στον εκβιασμό και το πραξικόπημα,  δεν σε υποχρεώνει όμως κανείς να εφαρμόσεις το περιεχόμενο του πραξικοπήματος»
Για οδυνηρή ήττα έκανε λόγο ο Μ. Μπαλαούρας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να κυβερνήσουμε σε όλα τα επίπεδα. Να κυβερνήσουμε αλλάζοντας την λειτουργία του κράτους, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, το λαθρεμπόριο, την  φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή.
Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη  αναβάθμιση της υπόστασης του κόμματος, μια «τομή για να δράσει ως συλλογική συνείδηση και ως συλλογική καθοδήγηση». Τέλος, υποστήριξε πως δεν πρέπει να μπαίνει στην συζήτηση η διάσπαση του κόμματος και η ανατροπή ή η εγκατάλειψη της κυβέρνησης.
«Όλα τα σχέδια, συνολικά και συλλογικά, έχουν χρεωκοπήσει. Να παραδεχτούμε την ήττα μας για να ακολουθήσουμε άλλη πορεία», σημείωσε το  μέλος της ΠΓ, Ν. Ηλιόπουλος τονίζοντας την ανάγκη να γίνει γρήγορα απολογισμός συλλογικά.

«Για αυτά που έγιναν με τις διοικήσεις  των τραπεζών δεν φταίμε όλοι», τόνισε.  «Άνθρωποι  περαστικοί από την αριστερά είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα από την ΠΓ και την ΚΕ», ασκώντας σφοδρή κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι στρατηγοί πρέπει να παίζουν το κεφάλι τους και όχι να είναι  περαστικοί όπως ο κύριος Σαγιάς που  έδινε παραπολιτικά στους φίλους του στα «ΝΕΑ» για να σπάσει την Κυβέρνηση. Δεν γίνεται στην διαπραγματευτική ομάδα να είναι ο  κύριος Χουλιαράκης πιο Τρόικα από την Τρόικα. «Είναι καθαρό πολιτικό θέμα την εβδομάδα που δίνουμε την μάχη για το «'όχι» κεντρικά στελέχη να έχουν εξαφανιστεί και ο Αντιπρόεδρος τα Κυβέρνησης την Τρίτη το βράδυ από την ΕΡΤ να αμφισβητεί την γραμμή για το δημοψήφισμα».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως πρέπει να φτιαχτούν άμυνες, υποστηρίζοντας πως μπροστά στον πόλεμο που έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανασχεδιάσει σοβαρά, και όχι με τα ίδια λάθη.

«Μπορούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη με άλλη γραμμή», προειδοποίησε.

 «Βρισκόμαστε σε σημείο όχι απλά αδιέξοδου αλλά  πνιγμού. Να κάνουμε ότι  μπορούμε προκειμένου όσο πιο γρήγορα  να φύγουμε. Όλοι συλλογικά όσο πιο γρήγορα γίνεται να σχεδιάσουμε πως μπορούμε να απεγκλωβιστούμε», υπογράμμισε ενώ ανέφερε ότι δεν γίνεται οι ευρωβουλευτές να παίρνουν 20.000 ευρώ προτείνοντας μεγάλο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει στο κόμμα και σε κοινωνικές δομές σε λαϊκές γειτονιές.
Ιδιαιτέρως φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση της Ν. Βαλαβάνη εξαιτίας της σφοδρής και ανήθικης επίθεσης και στοχοποίησης  που δέχεται από ξένα και εγχώρια πολιτικά και μιντιακά κέντρα, ζητώντας την δημόσια στήριξη των μελών της Κ.Ε. και του κόμματος ενώ παράλληλα κατήγγειλε την άρνηση ΜΜΕ να προβάλλουν κείμενο συμπαράστασης με υπογραφές μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.
"Υπήρξε πρωτοσέλιδο σε χιλιάδες ειδησεογραφικά sites πλαστή φωτογραφία με την μάνα μου με κομμένο τον άντρα μου που ήταν δίπλα, υποτίθεται τραβηγμένη 20 μέρες πριν τα capital controls. Τότε, δηθεν,  την προειδοποίησα κι ας μην έχω πάει  στην Κρήτη από τον περασμένο 15αυγουστο. Κατηγορούμαι από την bild και άλλα μέσα για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου. Γίνεται περίπου ευθύς συσχετισμός με την παραίτηση μου από την κυβέρνηση που κατατέθηκε όσο το αεροπλάνο του πρωθυπουργού ήταν στον αέρα από τις Βρυξέλλες, 24 ώρες πριν την ερώτηση Αυγενάκη που με στοχοποίησε.
Στην συνέχεια εξήγησε ότι τα μέλη της Κυβέρνησης ενημερωθήκαν για τα capital controls  το απόγευμα της Κυριακής μετά την ανακοίνωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ για πάγωμα του ELA.
«Αυτά ήταν πασίγνωστα σε κάθε μέλος της κυβέρνησης και σε ευρύ κύκλο κυβερνητικών στελεχών», σημείωσε. «Γιατί αφέθηκε αυτή η εκστρατεία στοχοποίησης μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατία και τον Θ .Καρτερό , να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας όποιου γνωστού πολιτικοοικονομικού εσμού του προσκήνιου και του παρασκηνίο», διερωτήθηκε. «Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν έκανα ποτέ πίσω από μια δίκαιη μάχη που αφορούσε άλλους. Δεν θα κάνω πίσω τώρα σε μια προσπάθεια σπίλωσης της τιμής μου ως αγωνίστριας. Τιμή που σπιλώνεται ανεπανόρθωτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι παραινέσεις για απόσυρση μου είναι για εμένα κυριολεκτικός θάνατος, όχι πολιτικός», είπε τονίζοντας πως δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση αλλά για επίθεση στο ήθος της Αριστεράς».

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιάννη Μπουρνου, ο Δημήτρης Μπελαντής έκανε λόγο για πολιτικό παραλογισμό όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη. "Θα ανασταλλούν ως το έκτακτο συνέδριο οι κυβερνητικές δράσεις", διερωτήθηκε ο ίδιος και προσέθεσε:   "Τί θα κάνει το έκτακτο συνέδριο; Θα επιβεβαιώσει τα συντελεσμένα;".
Ο Δημήτρης Μπελαντής έκανε λόγο για στρατηγική ήττα του κόμματος. "Λέγαμε ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν, σήμερα λέμε ότι δεν αλλάζουν".
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόταγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα πρέπει να είναι να μην ψηφιστεί το μνημόνιο. "Αυτό είναι και πρόταγμα για την κοινωνία", συμπλήρωσε. Ο Δημήτρης Μπελαντής προέκρινε ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Delenda est". "Πολύ λιγότερο κινδυνεύει η κυβέρνηση να τη ρίξουν αριστεριστές βουλευτές".
Ο ίδιος επισήμανε ότι εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει, αναφερόμενος σε οικονομολόγους όπως οι κκ Λαπαβίτσας, Μαριώλης και Βατικιώτης. "Πολιτική βούληση δεν υπάρχει", κατέληξε.
 «Ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε την συζήτηση στην Κ.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου,  γιατί όπως υποστήριξε «δοκιμάζονται στην πράξη εκείνα που αποτέλεσαν το αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της πολιτικής μας συγκρότησης,  δράσης και διαδρομής ως εδώ και της  ευθύνης μας απέναντι στον λαό και την ιστορία από εδώ και πέρα»
«Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι», σημείωσε,  «αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση  της Αριστεράς  να φέρει μέσα σε 14 ημέρες 3 απανωτά κατεπείγοντα, να ψηφιστούν σε λιγότερες από 24 ώρες, να φέρει  το χειρότερο μνημόνιο στην μνημονιακή ιστορία υπό το κράτος εκβιασμού κ επίδειξης δύναμης από τους δανειστές και παράλληλα να καλεί την Τρόικα και μάλιστα ενισχυμένη», είπε χαρακτηριστικά.

 «Η Ευρώπη αλλάζει η ελπίδα έρχεται. Η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο, λέγαμε, και δεν εννοούσαμε η ελπίδα να σβήσει στο κράτος εκβιασμού.

Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος και δεν μπορεί να εννοούσαμε τίποτα άλλο από το να να υπερασπιστούμε τον πατριωτισμό και τους αγώνες του λαού μας και να αντιταχθούμε σε όποιον το καταλύσει καταλύσει με την βία. «Ούτε γελοίος και γραφικός είναι όποιος το υπερασπιζεται», είπε χαρακτηριστικά.

 «Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά επιτακτικά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν «απερίφραστα» από το συλλογικό υποκείμενο «εγκαίρως και όχι ως επικήδειος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει η Κυβέρνηση νομιμοποίηση, λαική εντολή, δημοκρατικό δικαίωμα να «μετατρέψει το ισχυρό Όχι σε Ναι», ενώ υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να ψηφιστεί το μνημόνιο και μετά να πάρει απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για στρατηγική έγκαιρου απεγκλωβισμού, «πριν αλυσοδεθεί η χώρα με τρίτο μνημόνιο». «Δεν έχει δικαίωμα η Κυβέρνηση να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τον Ελληνικό λαό σε τρίτο μνημόνιο», τόνισε ενώ ανέφερε  4 «εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας: ο  λαός και η αλληλεγγύη για Όλους, η επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους, η επιτροπή για τις Γερμανικές οφειλές και το γεγονός ότι η Αριστερά δεν έχει φέρει μνημόνιο».
Πιάνοντας το νήμα από την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την οποία δήλωσε ότι τον κάλυψε, ο Γιάννης Μηλιός έστρεψε τα βέλη του κατά της πολιτικής λιτότητας. Χαρακτήρισε τη λιτότητα "δημιουργική καταστροφή", αρνούμενος να τη χαρακτηρίσει ως μια λάθος πολιτική.
"Μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009 καμμία χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο και την ΕΕ δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τον ίδιο τρόπο", τόνισε ο Γιάννης Μηλιός και συμπλήρωσε ότι καμμία κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς λιτότητα. "Η λιτότητα είναι ορθή πολιτική για το κεφάλαιο", δήλωσε στην τοποθέτησή του στην ΚΕ.
Ο Γιάννης Μηλιός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2013, "πολιτικό κίνδυνο". Άσκησε, δε, σφοδρή κριτική στα όσα συνέβησαν μετέπειτα, όταν άρχισε ήδη από τον Ιούνιο του 2014 το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί έλειπε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ η φορολογία του πλούτου και του κεφαλαίου, αλλά και το κεφάλαιο για την κοινωνική οικονομία.
"Αλλάξαμε δηλαδή το πρόγραμμα που ήταν η πραγματική απειλή", σημείωσε.
Κατέληξε ότι η συμφωνία δε μπορεί να περάσει και προέκρινε τη λύση του διαρκούς συνεδρίου για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για αρνητικές εξελίξεις, μετά από μεγαλειώδεις στιγμές έκανε λόγο ο Γιάννης Τόλιος. Διερωτώμενος τί φταίει, επισήμανε πως «η κυρίαρχη στρατηγική ‘εντός ευρωζώνης' μας οδήγησε στο αδιέξοδο».

Κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δήλωσε πως το δίλημμα είναι «ή ακολουθούμε το δρόμο του μνημονίου ή κάτι άλλο». Τόνισε, δε, πως «το σημείο στο οποίο μπορείς να πιέσεις τους αντιπάλους είναι το χρέος και η αμφισβήτηση πληρωμών».

"Δεν είμαι διατεθειμένος να συνηγορήσω με πολιτικές των μνημονίων ούτε για τη μάνα μου την ίδια», κατέληξε.
Από όλους όσους προτείνουν να περάσουμε στη δραχμή περίμενα να ακούσω επιτέλους αυτό το εναλλακτικό σχέδιο, τόνισε ο Στέλιος Παππάς. Στις ταξικές και πολιτικές συγκρούσεις θα έχεις και επιτυχίες θα έχεις και υποχωρήσεις.
Να παλέψουμε για μια διαδικασία επανάστασης της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Στα ερωτήματα που αιωρούνται "στη συζήτηση και στην ατμόσφαιρα", όπως ανέφερε, επιχείρησε να απαντήσει ο Δημήτρης Στρατούλης στην ομιλία του στην ΚΕ.
"Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση με 12 ψηφισμένους νόμους δεν έκανε προσπάθεια να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «όσα κάναμε, όμως, τα κάναμε γιατί κινηθήκαμε μονομερώς, αγνοώντας τις παρεμβάσεις της τρόικας».
«Την τελευταία εβδομάδα έρχονται σωρηδόν γραπτές επιστολές στην κυβέρνηση και στα υπουργεία από το κουαρτέτο των δανειστών της χώρας, που ζητανε να ακυρωθουν οι 12 νόμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Στρατούλης, ασκώντας στη συνέχεια κριτική σε όσα δεν έκανε η κυβέρνηση, όσον αφορά στο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τον έλεγχο και τη φορολογία της ολιγαρχίας, τα ΜΜΕ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Έγιναν σημαντικά λάθη», τόνισε, αναφερόμενος στο Eurogroup της 20/2. «Δεν πήραμε χρήματα ενώ αποπληρώσαμε 8 δις στην τρόικα», συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είχε επεξεργαστεί και δεν είχε κάνει κτήμα στον λαό, για να έχει τη στήριξή του, εναλλακτικό σχέδιο».
«Όταν αυτό το κατάλαβε η τρόικα των δανειστών αποφάσισε να την καταπιεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Την ύστατη ωρα δεν άκουσα καμία αυτοκριτική σε αυτη την αίθουσα», σημείωσε, για να καταλήξει: «Είχαμε στρατηγική που δυστυχώς ηττήθηκε γιατί κάναμε τα πάντα μέσα στο ευρώ».
Τέλος, διερωτήθηκε «γιατί δε βγήκε η κυβέρνηση να πει οτι οι επιθέσεις στον Βαρουφάκη, στη Βαλαβάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα, πλήττουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Πάθαμε κάτι από τον πολύ καύσωνα;».
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: