31 Ιουλίου 2015

Απαντήσεις για το Plan B Τσίπρας: Έδωσα προσωπικά εντολή για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης

Τσίπρας: Έδωσα προσωπικά εντολή για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης

Φυσικά και έδωσα προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να σχηματίσει ομάδα που θα επεξεργαζόταν σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα ήμουν πολιτικά αφελής αν δεν το έκανα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για το Plan B.

Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός πως η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επεξεργάστηκε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο.

Είχαμε σχέδιο διαχείρησης έκτακτης ανάγκης και οφείλαμε να το έχουμε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως η αντιπολίτευση θα έπρεπε να εγκαλέσει την κυβέρνηση εάν δεν προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, κάλεσε την κ. Γεννηματά να θέσει το ερώτημα για σχέδιο εξόδου της χώρας στους θεσμούς και αναφέρθηκε σε σχέδιο της Κομισιόν 1.000 σελίδων, σε σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -όπως είπε- είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι- και σε δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Ρίγας περί plan B.

«Αν οι εταίροι και οι δανειστές προετοίμαζαν ένα σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» ρώτησε την κ. Γεννημαρά ο πρωθυπουργός.
Είναι σαν μια χώρα να είναι σε πόλεμο και να κατηγορείται το επιτελείο ότι σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ -αναφερόμενος στην περίοδο Βενιζέλου- λέγοντας ότι το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε και δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτε, αλλά κάνατε τα μνημόνια ιδεολογία σας.
Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι λέει «σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο», σημειώνοντας: «Μάς κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια. Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα, γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο;».
Αναφορικά με το σχέδιο παρέμβασης στους κωδικούς των πολιτών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το σχέδιο «εξαιρετικά χρήσιμο για το ευρώ», διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα. «Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε μαζί το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να το ψηφίζουμε μαζί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Κάλυψη σε Βαρουφάκη
Στη δευτεροογία του ο πρωθυπουργός πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον τέως υπουργό Οικονομικών λέγοντας: Μπορείτε να κατηγορείτε τον κ. Βαρουφάκη ότι έκανε λάθη, όπως όλοι κάναμε, ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, ότι πηγαίνει για διακοπές στην Αίγινα. Όμως δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι λαμόγιο, ότι είχε μυστικό σχέδιο να πάει τη χώρα στα βράχια. Ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης στην Ώρα του Πρωθυπουργού

Και συνέχισε: «Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του, όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε αφορολόγητα -όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά- αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: