12 Οκτωβρίου 2015

Δημοσχάκης Αν. - Ερώτηση και επιστολή προς Υπουργό κ. Δρίτσα σε σχέση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και του Έβρου.



Αθήνα, 12/10/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ερώτηση και επιστολή προς Υπουργό κ. Δρίτσα σε σχέση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και του Έβρου.
Γραπτή ερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και του Έβρου εν γένει με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και την Κεντρική Ηπειρωτική Ελλάδα κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη.
Παράλληλα, απεστάλη και επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα προς άμεση ενημέρωσή του.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ερωτάται εάν προτίθεται το Υπουργείο να προκηρύξει επιδοτούμενα δρομολόγια τα αοποία θα περιλαμβάνουν την Σαμοθράκη και θα έχουν ενδιάμεσους σταθμούς σε νησιά του Αιγαίου και τελικό προορισμό το Λαύριο.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Αθήνα, 12/10/2015

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:            κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Σαμοθράκης με Αλεξανδρούπολη, Νησιά ΒΑ Αιγαίου και Κεντρική Ηπειρωτική Ελλάδα.

Επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες έχουμε φέρει στο προσκήνιο την πρότασή μας να μετατραπεί σταδιακά ο Έβρος σε διαμετακομιστικό κόμβο που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με την ΝΑ Μεσόγειο και εν γένει την Ανατολή. Για να επιτευχθεί αυτό το όραμά μας, ένα από τα βασικά βήματα είναι η σταδιακή αύξηση των διασυνδέσεων του Νομού μέσω θαλάσσης και η αναβάθμιση των αντίστοιχων υποδομών.
Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει σε πρώτη φάση να επανέλθουν τα δρομολόγια που συνδέουν την Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και με την Κεντρική Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο σε πρώτη φάση θα ενισχύσει το εμπόριο, ειδικά της πρωτογενούς παραγωγής, και τον τουρισμό του Νομού και ειδικότερα της νήσου Σαμοθράκης. Επιπροσθέτως, θα καταστήσει την περιοχή περιφερειακό κόμβο, ώστε να μετεξελιχθεί μετέπειτα και σε διεθνή. Δυστυχώς, σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότηση και του Σ.Α.Σ. (9 / 16-09-2015) δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποιο τέτοιο δρομολόγιο.
Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, εκτός των δρομολογημένων αναβαθμίσεων, ήδη πληρούν τα κριτήρια για συγκεκριμένης χωρητικότητας πλοία, τα οποία είναι αρκετά για την πρώτη πιλοτική έστω εφαρμογή των προτεινόμενων δρομολογίων, ενώ γνωρίζουμε πως υπάρχουν εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονται για τυχόν επιδοτούμενες γραμμές, ακόμα και περιορισμένης χρονικής περιόδου, με επιτυχή πρότερη εμπειρία.
Σε ότι αφορά τα δρομολόγια προτείνουμε δύο εναλλακτικά σενάρια, τα (μετ’ επιστροφής πάντα) δρομολόγια ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΛΗΜΝΟΣ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΑΥΡΙΟ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΛΑΥΡΙΟ. Τα ως άνω δρομολόγια εξυπηρετούν τον πρωταρχικό μας στόχο της εμπορικής και τουριστικής αναβάθμισης του Νομού μέσω της εγχώριας αγοράς σε πρώτη φάση, με την πρόσβαση των κατοίκων της Κεντρικής Ελλάδας στο τουριστικό προϊόν του Έβρου και της Σαμοθράκης, αλλά και με την εμπορική διείσδυση (ειδικά σε πρωτογενή προϊόντα όπως σιτηρά κλπ.) του Νομού στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
            Υπενθυμίζω πως τα παραπάνω αποτελούν αίτημα όλων των φορέων του Νομού, ειδικά των Δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, αλλά και της Αντιπεριφέρειας Έβρου, των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτοκτηνοτρόφων και, φυσικά, όλων των κατοίκων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Έβρου και ειδικά της Σαμοθράκης να προκηρύξετε μειοδοτικό διαγωνισμό με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για κάποιο από τα παραπάνω ή κάποιο άλλο παραπλήσιο δρομολόγιο;
  2. Σε τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να προβείτε ώστε να ενισχύσετε σταδιακά την παρουσία του Νομού και της Σαμοθράκης στην ακτοπλοΐα και το θαλάσσιο εμπόριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: