18 Οκτωβρίου 2015

Από το Grexit σε τροχιά exit

Από το Grexit σε τροχιά exit

Μηνύματα αισιοδοξίας για ευόδωση των προσπαθειών και των θυσιών του ελληνικού λαού για έξοδο της χώρας από την κρίση, τη μεταφορά από το φάσμα του Grexit σε τροχιά exit αποτυπώνονται σε τρία κρίσιμα μέτωπα.
α) Εγχώριοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και διεθνείς οίκοι εκτιμούν τώρα ότι η ύφεση στο τέλος του έτους θα κυμανθεί αρκετά χαμηλότερα από το προβλεπόμενο στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2,3%, προς το 1,5% ακόμη και προς το μηδέν.
β) Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) για το αναγκαίο ύψος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά μετριοπαθέστερες των αρχικών σεναρίων και, πάντως, αναφέρονται σε κεφάλαια που δεν ανατρέπουν τις σημερινές μετοχικές συνθέσεις, είτε πρόκειται για το Δημόσιο είτε για τους ιδιώτες. Ενδεικτικό είναι ότι οι τέσσερις τράπεζες κίνησαν ήδη τις διαδικασίες συμμετοχής τους στη νέα ανακεφαλαιοποίηση.
γ) Η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, παρ' ότι τύποις θα αρχίσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα και οι αντιστάσεις κάμπτονται. Το κλείσιμο των τριών παραπάνω μετώπων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει όχι απλώς ευεργετικά για την οικονομία, αλλά ως "ελατήριο" εκτίναξης.
avgi.gt

Δεν υπάρχουν σχόλια: