24 Νοεμβρίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη με "ρήτρα ανάπτυξης" ακόμα και για τους μακροχρόνια ανέργους

Γ. Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη με "ρήτρα ανάπτυξης" ακόμα και για τους μακροχρόνια ανέργους

Για το θέμα του ασφαλιστικού ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτείνει να καθιερωθεί εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης» που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

Οι εισφορές υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα, ενώ θα τεθούν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων. Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ενσωμάτωση επικουρικής με κύρια σύνταξη, ενώ σε σχέση με την μνημονιακή υποχρέωση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2016, σημείωσε πως επιδιώκεται να υπάρξει αύξηση εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ασφαλιστικού πηγαίνει για τις αρχές του νέου έτους, μετά τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της Π.Γ. συνεχίστηκε και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος 12 - 13  Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: