8 Δεκεμβρίου 2015

Αλλάζουν 59 Διοικητές Νοσοκομείων

Αλλάζουν 59 διοικητές νοσοκομείων
59 από τους 71 συνολικά διοικητές νοσοκομείων αποφάσισε να παύσει των καθηκόντων τους το Υπουργείο Υγείας.

Πενταμελής επιτροπή του υπουργείου, αποτελούμενη από διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης που διήρκεσε δέκα μήνες, έκρινε πως η πλειοψηφία των διοικητών δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια για την παραμονή στην θέση τους.

Ειδικότερα, 44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές απομακρύνθηκαν από τη θέση τους, ενώ οι 12 που υπολείπονται θα παραμείνουν στο πόστο τους. Η αποστολή στα νοσοκομεία των επίσημων αποφάσεων ξεκίνησε ήδη από χθες, και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o διοικητής του Νοσοκομείου Έβρου, Δημήτρης Λαζόπουλος και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Αθανασία Κακαλή, βρίσκονται στη λίστα των 59 διοικητών που παύονται από τα καθήκοντά τους.

Στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι από τους αποχωρήσαντες διοικητές και αναπληρωτές που αμφισβητούν την διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αποφάσεις για τις αποπομπές τους ήταν προειλημμένες

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής - το υπουργείο συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, θα είναι η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.

Αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες από ΠΟΕΔΗΝ

Για αδιαφανείς διαδικασίες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. «Έκαναν ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας πολύ μικρό το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης, ενώ ανέφερε πως οι συνεντεύξεις των διοικητών διήρκεσαν μόλις πέντε λεπτά.

«Η πάγια θέση της ΠΟΕΔΗΝ ήταν να οριστούν γενικοί διευθυντές και όχι διοικητές, με πιο διαφανείς διαδικασίες, αλλά και με περισσότερη συμμετοχή στο Δ.Σ. των ίδιων των εργαζομένων» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Alexandroupoli Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: