20 Δεκεμβρίου 2015

Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του

Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του

Τη διαπίστωση ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του" επανέλαβε ο Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού βιβλίου του "Δρόμοι ζωής".
Ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε σε αυτή τη θέση του σε μια περίοδο όπου μεταξύ άλλων η Φ. Γεννηματά επιχειρεί τη δική της προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: "Ποτέ δεν έπαψα να αισθάνομαι ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της Κεντροαριστεράς με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα". Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Από την ίδια συνέντευξη ("Athens Voice") και στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να διατυπώσει μια συνολική πρόταση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε τη διαχρονική θέση του των τελευταίων χρόνων ότι: "Πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο".
Πρόσθεσε ότι "οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες, που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες", "να ξεφύγουμε τόσο από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες όσο και από τους μεσσιανισμούς". Ως προς την "κίνηση των 58", στην οποία είχε πρωτοστατήσει, δήλωσε ότι αυτή "δεν μπόρεσε να επιτύχει την ενιαία κινητοποίηση των όσων πρόσκεινταν σε αυτήν και δεν είχε συνέχεια".

Μετά έμαθε για τα αντισταθμιστικά

Ως προς τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς επί διακυβέρνησής του ο Κ. Σημίτης είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι δεν είχε ιδέα τι γινόταν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχετικά με το θέμα των "αντισταθμιστικών" στις προμήθειες όπλων ότι είχε δυσανασχετήσει, "αλλά οι αρμόδιοι στο υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς" και πως "εκ των υστέρων κατάλαβα -μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία- ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους". Είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί να συνεργαστεί ως πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα και καταλόγισε ευθύνες στη Ν.Δ. που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ότι "ποτέ δεν απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη για τα σκάνδαλα που έβλεπε παντού, παρά τις συνεχείς προτροπές μου να καταθέσει στοιχεία".

Επίθεση Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αντιπολιτευτική στάση της μετωπικής επίθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι προσπαθεί να δείξει με τις δημόσιες "διαβεβαιώσεις" της ότι κρατά ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Μετά από συνάντησή της με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση βάζοντας στο στόχαστρο το "παράλληλο πρόγραμμα", που, όπως είπε, "αποδείχτηκε πως ήταν έτσι απλά χωρίς πρόγραμμα". Μίλησε για "ψέματα και λαϊκισμό", ενώ πρόσθεσε ότι "η μόνη εντύπωση που έμεινε όμως απ' όλες αυτές τις μέρες, είναι η παράλληλη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.". Η Φ. Γεννηματά επανήλθε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε αυτό το θέμα προσπαθώντας προφανώς να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Με τις ίδιες δηλώσεις της, ζήτησε να προστατευθούν τα νοικοκυριά από πλειστηριασμούς.
  Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: