6 Δεκεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια - Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις, ακόμα και μόνοι μας (Video)

Αλ. Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια - Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις, ακόμα και μόνοι μας (Video)
 
«Θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, κι αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «γρήγορα ανέκαμψαν οι δείκτες εμπιστοσύνης κι οικονομικού κλίματος» κι ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τον πρώτο στόχο της, την ανακατανομή των βαρών, και προχωρά στον δεύτερο στόχο, «την μεγάλη μάχη της αναδιανομής», όπως τον χαρακτήρισε.


 
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση παρατηρώντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι ψηφίσαμε 1% του ΑΕΠ μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών», μείωση που δεν περιλαμβάνει απαραίτητα οριζόντια μείωση, αλλά θα καθοριστεί μετά από συναπόφαση με τους θεσμούς κατόπιν διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περίπου το 0,6% έχει ήδη επιτευχθεί από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κι απομένουν περίπου 600 εκατ. ευρώ ακόμα. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ζητήσαμε από την αξιωματική αντιπολίτευση εθνική «κόκκινη γραμμή» για ένα όχι σε νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις κι αρνηθήκατε».
«Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις ακόμα και μόνοι μας»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις, ακόμα και μόνοι μας» και στηλίτευσε την στάση της αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «αποφύγατε, λέει, την παγίδα που σας έστησα» και παρατηρώντας ότι «προτιμάτε να πέσει ο λαός στον λάκκο με τα λιοντάρια. Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στο Συμβούλιο ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση και σημείωσε δηκτικά «ούτε στα μικρά παιδιά να μην τα λέτε αυτά», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος να συμφωνήσετε».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες στήθηκε «σκηνικό αποκάλυψης» για την φορολογία και για το ασφαλιστικό σχολιάζοντας ότι «θα ήταν αστείο αν δεν επρόκειτο για τους ίδιους που ψήφισαν 11 διαφορετικές μειώσεις συντάξεων». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «δεν λέτε να βάλετε μυαλό, τόσους μήνες ξημεροβραδιαζόσασταν «σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν», αλλά χάσατε πανηγυρικά με όλους απέναντί μας». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα αναλάβουμε την ιστορική εκκρεμότητα, θα βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά».
«Ριζική ανατροπή των συσχετισμών όχι μόνο σε μια χώρα, αλλά στο σύνολο της Ε.Ε.»
Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι  στο παρελθόν «έγιναν εγκλήματα κατά του κοινωνικού κράτους για την αποπληρωμή του χρέους» κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης καλά εκτελεσμένο». Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το πλαίσιο στο οποίο κλήθηκε να κυβερνήσει η κυβέρνησή του ήταν «εξ αρχής ναρκοθετημένο» και τόνισε ότι είναι απαραίτητος ένας βαθύς μετασχηματισμός του κράτους, ο οποίος προϋποθέτει «ριζική ανατροπή των συσχετισμών όχι μόνο σε μια χώρα, αλλά στο σύνολο της Ε.Ε.», κάτι που, όπως σημείωσε, δεν γίνεται σε μια μέρα.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συνεχή αναμέτρηση με το σενάριο της παρένθεσης, ενώ δεν παρέλειψε μια αιχμή για όσους αποχώρησαν κάνοντας λόγο για κάποιους που «φαντάστηκαν μια εύκολη νίκη αποσιωπώντας τους αρνητικούς συσχετισμούς». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το «Όχι» στο δημοψήφισμα «ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση για μια πιο ευέλικτη συμφωνία».
Ανατρέψαμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός «είναι μια δύσκολη άσκηση για μας, δίνει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης». Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διαψεύστηκαν τα σενάρια κι όχι μόνο δεν απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί, αλλά προστατεύτηκαν κι οι ασθενέστερους δανειολήπτες «ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση, αλλά και την αρχική απαίτηση των δανειστών για κάλυψη μόνο του 16% των δανειοληπτών».
Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις εκτιμήσεις για μηδενική ύφεση το 2015 κάτι που θα διευκολύνει την επανεμφάνιση στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι παρά την φορολογική κόπωση τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κι επισήμανε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για την ύφεση ήταν 1,3% και στο τελικό κείμενο μειώθηκε στο 0,7%. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για υπερεκτίμηση της επίπτωσης των ελέγχων κεφαλαίου προβλέποντας ότι κι αυτό το νούμερο θα διαψευστεί όταν το καλοκαίρι θα έχουμε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι για τον τουρισμό.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι «και θέμα πολιτικής βούλησης κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι την διαθέτουμε». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τα θετικά αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με έσοδα 80 εκατ. ευρώ σε λίγες μέρες από την λίστα Λαγκάρντ, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο των off-shore, αλλά και στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό.
Για το περιουσιολόγιο ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι δεν θα καθιερωθεί για να κατάσχονται τιμαλφή, αλλά για να είναι εφικτός ο διαχρονικός έλεγχος των αλλαγών στην περιουσία από τις φορολογικές αρχές. Σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τα σχολικά γεύματα, καθώς και για τις για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια προσλήψεις στον χώρο της υγείας, όπως και για την αύξηση 300 εκατ. ευρώ αύξηση στην επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία.
Δεν θα πανηγυρίσουμε για την μείωση της ανεργίας
Σχετικά με την ανεργία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θα πανηγυρίσουμε» για την πτώση των ποσοστών της, καθώς «παραμένει σε απαράδεκτα ποσοστά για χώρα της Ε.Ε.» Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι προβλέπονται ακόμα 450-500 εκατ. ευρώ ως εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινούν άμεσα 12 προγράμματα για την ανεργία που αφορούν 104,000 ανέργους. Μέσα στο 2016 θα υπάρξουν προγράμματα για ακόμα 100,000 ανέργους.
Αναφερόμενος σε άλλα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 6,75 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ τα κονδύλια από ΕΣΠΑ, καθώς «απεντάξαμε έργα που πρόδιδαν πελατειακή λογική». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα τα 500 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που καταβλήθηκαν το καλοκαίρι και τα άλλα 400 εκατ. ευρώ που δόθηκαν μετά την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν εισπραχτεί ήδη 1,2 δισ. ευρώ από την ρύθμιση των 100 δόσεων, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο «ήταν μονομερής ενέργεια που επιβάλλαμε στους δανειστές». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι θα μειωθεί το κόστος εξεύρεσης κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω της πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Μάρτη θα κατατεθεί το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο θα περιλαμβάνει την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και την ενίσχυση των συνεταιριστικών και θα βάζει τις βάσεις για ένα «νέο, καινοτομικό και δίκαιο παραγωγικό πρότυπο».
Στηλίτευσε την στάση της Ν.Δ. στο προσφυγικό ο Αλ. Τσίπρας
Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε μια εκτενή αναφορά στο προσφυγικό τονίζοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι έσπευσαν να προκαταλάβουν την αποβολή της χώρας από την ζώνη Σέγκεν. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την στάση της Ν.Δ. στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα αυτό σχολιάζοντας ότι «και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρήκε σημείο ταύτισης» παρατηρώντας ότι ήταν η μόνο από τα κόμματα που έπραξαν ανάλογα.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι αναμενόμενη η στάση όσων έχουν λόγο να πολεμάνε την χώρα, όπως και των «συγκροτημάτων της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε» σχολιάζοντας ότι «δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον, για άλλα νοιάζονται». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε όμως την δυσαρέσκειά του για την στάση της Ν.Δ. ζητώντας «υπευθυνότητα στα μεγάλα θέματα». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά είναι πολυτέλεια η διαφωνία στα θέματα ύψιστης ευθύνης, εκτός κι αν συντάσσεστε με αυτούς που μας εγκαλούν γιατί δεν πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: