22 Ιανουαρίου 2016

Πακέτο χρέος και αξιολόγηση - Σε "ανοιχτή γραμμή" Αθήνα - Βερολίνο - Νέα Υόρκη για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό ζήτημα

Πακέτο χρέος και αξιολόγηση

Την αλληλένδετη σχέση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και απομείωσης του δημόσιου χρέους για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ανέδειξαν οι συνομιλίες που είχε χθες στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Διευκρινίζοντας τη στάση του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το διεθνές ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα "ισχυρών οικονομικών πολιτικών", το οποίο θα περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και "σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους".

Τη σταθερή θέση των ΗΠΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε επέμεινε στην "εφαρμογή" των συμφωνηθέντων χωρίς να διατυπώσει καμία από τις συνήθεις ενστάσεις - τρικλοποδιές του.

Σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του ΔΝΤ και του υπουργείου Εργασίας χθες βράδυ εκφράστηκαν προβληματισμοί εκ μέρους του Ταμείου, κυρίως ως προς τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις των χαμηλόμισθων.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: