26 Ιανουαρίου 2016

Είναι η Τηλεόραση, ηλίθιε !


Της Κατερίνας Μπρέγιαννη

Ένα άθλημα στο οποίο εξασκούνται χρόνια οι τηλεδημοσιογράφοι καριέρας είναι «το φούσκωμα», η «παραποίηση», η «προπαγάνδα» και η «κατασκευή» της είδησης όπου απαιτείται.
Το ειδησεογραφικό γεγονός αντιμετωπίζεται ως φθηνό σόου και οι εμπλεκόμενοι σε αυτό ως πρωταγωνιστές (που δεν κοστίζουν) έχουν σκηνοθέτες τα κανάλια και τηλεπαρουσιαστές τους 'κατ' ευφημισμό' δημοσιογράφους.
Καθημερινά γινόμαστε «μάρτυρες» στην κυριολεξία μιας προδιαγεγραμμένης παράστασης που βασίζεται σε στοιχεία της επικαιρότητας και διεκδικεί δάφνες αξιοπιστίας.
Ρεπορτάζ συχνά σημαίνει συρραφή διαρροών και διάσπαρτων φημολογιών ανάλογα με τις πολιτικές επιταγές των καναλαρχών. Παρουσιάζονται όμως με στόμφο όπως απαιτεί η υποτιθέμενη εγκυρότητα των μεγάλων ονομάτων τους.
Συχνά διασύρονται και εξαναγκάζονται σε συγγνώμες, όπως π.χ. του ΔΟΛ ("Βήμα" και Mega) στον κ. Κατρούγκαλο, οι οποίες όμως δεν χαίρουν της ίδιας δημοσιότητας. Η «δουλειά» της σπίλωσης έχει ήδη επιτευχθεί και συνεχίζουν ακάθεκτοι αναζητώντας το επόμενο θύμα - στόχο. Πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Σχινάς - Παπαδόπουλος, όπου το σύστημα διαπλοκής αγανάκτησε με τον νεποτισμό!
Η δημοσιογραφία του θεάματος έχει καταστρατηγήσει την είδηση. Προκάτ ειδήσεις, φήμες, διαρροές και σχόλια πολτοποιούνται και σερβίρονται με τον ίδιο -πολιτικά προκατασκευασμένο και νοητικά κατευθυνόμενο- τρόπο, μόνιμη επίκληση και νομιμοποίηση τα νούμερα της τηλεθέασης και «το θέαμα».
Η καθοδήγηση της σκέψης, η ποδηγέτηση της κοινής γνώμης, την οποία μόνο οι τηλεδημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν, έχουν ως στόχο ή την πλήρη αποδοχή αυτού που σερβίρεται ως πρόταση, στάση και πολιτική άποψη ή τουλάχιστον την αηδία του τηλεθεατή, την αποστροφή και την εγκατάλειψή του στη δίνη της απαξίωσης όλων.
Βολικά και τα δύο σενάρια για τη διαιώνιση ενός συστήματος αξιών που έχει από καιρό πεθάνει, αλλά επιδιώκει να προβάλλεται κάθε νέα ειδησεογραφική μέρα ως κάτι νέο.
Έτσι, με την ίδια ευκολία που σήμερα οι αγρότες είναι αποδεκτοί για τα δίκαια αιτήματά τους, παλιότερα ήταν τεμπέληδες, φοροφυγάδες και κηφήνες. Έτσι κατά το παρελθόν λουστήκαμε το ξέπλυμα της Χ.Α. και των φασιστών, ως μιας ακόμη πολιτικής άποψης που έπρεπε να χωρέσει στα πλουραλιστικά ΜΜΕ και να θρονιαστεί στον καναπέ μας, ή την υπερπροβολή διάσημων φοροφυγάδων μεγαλοαπατεώνων, τουλάχιστον, ως εθνικών ευεργετών.
Δ. Οικονόμου: «Πρόκειται περί απίστευτης γελοιότητας ηλιθίων που δεν ξέρουν πώς γίνεται η τηλεόραση και λένε ότι ο ΣΚΑΙ σκηνοθέτησε το χύσιμο του γάλατος. Έτσι γίνεται στην εικόνα». [Πέμπτη, ΣΚΑΙ] Η κυνική υπεράσπιση της προπαγάνδας προσβάλλει βάναυσα το κοινό και ευτελίζει τη δημοσιογραφία.
Β. Λυριτζής: «Ο κόσμος φωνάζει όταν έχει προβλήματα». Δ. Οικονόμου: «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Τι να κάνει;». Και η ρεπόρτερ από τα μπλόκα των αγροτών συστήνει: «Χρειάζεται υπομονή». Δ. Καμπουράκης (σε αγρότη): «Ασφαλώς και έχετε δίκιο» [Πέμπτη, ΣΚΑΙ, Mega]
Δ. Οικόνομου: «Χαίρεται να ακούει κανείς αυτόν τον λόγο των αγροτών» [Πέμπτη ΣΚΑΙ]. Άλλωστε «αυτοί είναι νέοι, δεν είναι σαν τους παλιούς αγροτοσυνδικαλιστές».
Γ. Βάγγος: (αγρότης από τα μπλόκα) «Θα με αφήσετε ένα λεπτό, έξι μήνες παλεύουμε για να βγούμε»! Όταν είσαι φίρμα, φυσικά έχεις και απαιτήσεις.
Μ. Καψής: «Πάμε». Ούρλιαξε από το κοντρόλ, τρόμαξε η κ. Τρέμη. Μην είστε άδικοι. Άτυχες στιγμές είχαν όλοι οι μεγάλοι... σκηνοθέτες. [Πέμπτη, Mega]
Έως και τζιχαντιστές αγρότες που δολοφονούν Τσίπρα και Αποστόλου επιστράτευσε ο ελεύθερος αγωνιζόμενος τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ την Παρασκευή παίζοντας βίντεο που άλλα κανάλια αρνήθηκαν να δείξουν.
Καταδικάζει κανείς σήμερα τη βία απ' όπου και αν προέρχεται; Τι όχι;
Για να διασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ σε αυτή την όμορφη χώρα. Επίσημα η Ν.Δ. σηκώνει το λάβαρο του αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες διεκδικώντας να φοροδιαφεύγουν και να ασελγούν ανενόχλητα στη σκέψη των Ελλήνων πολιτών.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: