12 Ιανουαρίου 2016

Διασυνοριακή συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Περιφέρεια Χασκόβου Βουλγαρίας

Διασυνοριακή συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Περιφέρεια Χασκόβου Βουλγαρίας
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των πέντε Δημάρχων της Περιφέρειας του Χασκόβου της Βουλγαρίας, παρουσία του κ. Delia Dobrew, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας και νυν Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Ενέργειας στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, και του κ. Γεώργιου Κρεμλή, Προϊσταμένου της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας του Χασκόβου όχι μόνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Interreg V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020" αλλά και εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και της γεωθερμίας.

Ο κ. Dobrew επεσήμανε την ανάγκη η πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ θεσμικών φορέων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας Χασκόβου να καταστεί θεσμός, καθώς η συνεργασία μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Χασκόβου κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη σε θέματα τουρισμού, βιομηχανίας και περιβάλλοντος. Ο κ. Κρεμλής υπογράμμισε τη δυνατότητα συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης περιβάλλοντος τόσο μέσα από το Interreg όσο και μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Life ενώ προανήγγειλε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Χασκόβου σε θέματα τουρισμού, ενέργειας, διαχείρισης των κοινών περιοχών NATURA 2000, διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αντιμετώπισης των πλημμυρών.

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπάκης τόνισε την ανάγκη οι συναντήσεις αυτές να πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, προκειμένου είτε μέσω του Interreg είτε μέσω άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικών απόψεων σε θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές και κάλεσε την κεντρική διοίκηση να ακολουθήσει το παράδειγμα εξωστρέφειας της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η οικονομική κατάσταση της χώρας να διαφοροποιηθεί από την υπάρχουσα.

Συνάντηση Δημάρχου Αλεξ/πολης με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βουλγαρίας

                   

Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και συνέργειας με φορείς του εξωτερικού που χαρακτηρίζει το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας, κ. Yancho Yanev, παρουσία του Αντιδημάρχου Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Ιωάννη Φαλέκα.


Η συνάντηση αυτή προκύπτει από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για παραγωγικές επενδύσεις στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με τη χρήση θερμικής ενέργειας από γεωθερμία καθώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι πλέον έτοιμος για την αποδοχή προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Alexandroupoli Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: