28 Μαρτίου 2016

Χιονοστιβάδα "λουκέτων": Κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε μέρα. Μύθος τα περί "μετανάστευσης" στη Βουλγαρία

Χιονοστιβάδα "λουκέτων": Κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε μέρα. Μύθος τα περί "μετανάστευσης" στη Βουλγαρία


Συνεχής συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του τζίρου, έλλειψη χρηματοδότησης, φορολογικές επιβαρύνσεις, αβέβαιες προοπτικές. 

Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δυσμενές - και συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον - συνθλίβονται χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οδηγούμενες κατά κύματα σε «λουκέτο». Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και προοιωνίζονται ακόμη πιο «χειρότερες μέρες»: Από τις αρχές του έτους κλείνουν κατά μέσο όρο πάνω από 100 επιχειρήσεις την ημέρα και σε λιγότερο από τρεις μήνες τουλάχιστον 10.000 κατέβασαν ρολά, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επιβίωσης.

Στο πρώτο φετινό τρίμηνο καταγράφεται ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ: Πρώτη φορά μετά το 2012, οι επιχειρήσεις που κλείνουν (διαγράφονται από το ΓΕΜΗ) είναι πολύ περισσότερες από τις καινούργιες που ανοίγουν. Το ισοζύγιο είναι πλέον αρνητικό σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο στην Αττική, όπου φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, 78% περισσότερες απ' ότι στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. 

Όπως επισημαίνουν μάλιστα παράγοντες των Επιμελητηρίων, τα πραγματικά λουκέτα είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά» χωρίς να το δηλώσουν, επειδή χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.

Η χιονοστιβάδα σαρώνει κυρίως τις μικρές οικογενειακές και ατομικές επιχειρήσεις - χωρίς να εξαιρεί τις μεγαλύτερες. Στην περίοδο που αναφέρονται τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (1 Ιανουαρίου - 22 Μαρτίου) δήλωσαν παύση εργασιών 8.550 ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις, έναντι 5.093 πέρυσι. Οι ΑΕ και ΕΠΕ που διέκοψαν τις εργασίες τους ήταν 1.039, έναντι 330 στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. 

Ενδεικτικό του κλίματος και των προσδοκιών που υπάρχουν στην αγορά είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με την μεγάλη αύξηση των «λουκέτων», μειώνεται ο αριθμός των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων. Από τις αρχές του έτους μέχρι τις 22 Μαρτίου δημιουργήθηκαν πανελλαδικά 5.988 επιχειρήσεις - περίπου 26% λιγότερες απ' ότι πέρυσι.

Ο μύθος περί «μετανάστευσης» εταιρειών

Η «φιλολογία» περί μαζικής μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες χαμηλής φορολογίας αποδεικνύεται αβάσιμη: Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργούνται ή μεταφέρουν την έδρα τους εκεί, είναι κατά κανόνα εταιρείες - «σφραγίδες», χωρίς παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα και χωρίς απασχολούμενο προσωπικό.

Διαθέτουν μόνο ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό και το μόνο που προσφέρουν στη χώρα εγκατάστασης τους είναι το ετήσιο τέλος εγγραφής (γύρω στα 300 ευρώ).

Πηγή: sofokleousin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: