30 Μαρτίου 2016

Ξεκίνησε η «ισπανική άνοιξη»: «Σάντσεθ δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην ανατρέψουμε τη λιτότητα», λέει ο Ιγκλέσιας


«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» για να μη σχηματιστεί μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, τόνισε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας το δρόμο για μια τρίτη κυβέρνηση εναντίον της λιτότητας στη Νότιο Ευρώπη.
Ο Ιγκλέσιας για άλλη μια φορά κατάφερε να ανακτήσει τη πρωτοβουλία των κινήσεων επιδεικνύοντας τεράστια συνέπεια για την ανατροπή της λιτότητας στην Ισπανία, γιατί αποδέχθηκε να μην αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλίσει την αποχή των «Πολιτών» στη βουλή για να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση. Ακόμη περισσότερο ο Ιγκλέσιας ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευση του Podemos με τους σοσιαλιστές και να συναντηθεί ο ίδιος με τον ηγέτη των «Πολιτών» Άλμπερτ Ριβέρα για να ζητήσει την αποχή των «Πολιτών» στη βουλή για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετάσχουν οι «Πολίτες». 
Για το Podemos και τον Ιγκλέσιας ο σχηματισμός κυβέρνησης «τύπου Βαλένθια», με το Podemos, τους σοσιαλιστές, τα ενωτικά αριστερά και συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια και την Ενωμένη Αριστερά αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση. Μια κυβέρνηση που θα μπορεί να διασφαλίσει την άμεση ή έμμεση στήριξη, διαμέσου της αποχής ψήφο, των εθνικιστικών αριστερών, δημοκρατικών και δεξιών κομμάτων της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων και των Καναρίων Νήσων και γιατί όχι των λαϊκιστών «Πολιτών».
Με μεγάλη ειλικρίνεια ο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπο μετά τη δίωρη συνάντησή του με το Σάντσεθ ότι διαπίστωσε «μια βαθιά απόρριψη» της προοπτικής να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης από ένα μεγάλο κομμάτι της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόνενος εμμέσως πλην όμως σαφώς στον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ και τη πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Σουζάνα Ντίαθ. Παραδόξως όμως η ώριμη αυτή απόφαση του Ιγκλέσιας αποτελεί μια μεγάλη ήττα για το συντηρητικό και διεφθαρμένο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που φιλοδοξούσε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στο 39ο Συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη και να απομακρύνει από την ηγεσία του το Πέδρο Σάντσεθ. Με άλλα λόγια ο Ιγκλέσιας «σώζει» το Σάντεθ και ανοίγει την προοπτική της αλλαγής στη Μαδρίτη.
«Για να έχουμε μια κυβέρνηση «τύπου Βαλένθια», μου παρουσιάστηκε μια δυσκολία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είμαι διατεθειμένος να παραχωρήσω τη θέση μου», τόνισε ο Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους, μετά τη «πολλή φιλική» συνάντηση που είχε με το Σάντσεθ, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει «μια αμοιβαία θέληση για να συνεχίσουμε το διάλογο».
Το Podemos και ο Ιγκλέσιας απέδειξαν ότι ξέρουν να κάνουν πολιτική. Ο ηγέτης του Podemosσπάζοντας τα προηγούμενα «ταμπού» τόνισε ότι θα ζητήσει να συναντηθεί με το Ριβέρα των «Πολιτών» για «να πετάξουμε το Ραχόι και τις πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος… και να επιτρέψει μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια, το Compromis και την Ενωμένη Αριστερά», ή ακόμη καλύτερα την πλειοψηφία της «οδού των 161», βουλευτών της προοδευτικής και αριστερής πλειοψηφίας, έναντι της «οδού των 130% βουλευτών των σοσιαλιστών και των «Πολιτών», που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη πλειοψηφία στη βουλή στις 4 Μαρτίου. 
«Στη πολιτική πρέπει να ξέρεις να υποχωρείς και τώρα είναι η ώρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος», τόνισε ο Ιγκλέσιας, ενώ και οι δύο ηγέτες «παρέκαμψαν» στην πράξη το θέμα του δημοψηφίσματος στη Καταλονία στο En Comù Podem, το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στη Καταλονία, και το ομόσπονδο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας PSC, που «μπορεί να προωθήσουν προτάσεις» για να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας στο τόσο πολύπλοκο και επίμαχο ζήτημα για την Ισπανία και την Ευρώπη.   
Στήριξη από "Πολίτες" και Podemos θέλει ο Σάνστεθ
Από τη πλευρά του ο Σάτσεθ εκτίμησε ότι η συνάντησή του με τον Ιγκλέσιας «ήταν θετική γιατί οδήγησε στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ιγκλέσιας για με τη στάση του μπορεί να διευκολύνει πάρα πολύ τη δυνατότητα μιας συμφωνίας.
Για τον Σάντσεθ υπήρξε μια πλήρη ταύτιση των δύο ηγετών για την αποφυγή των επαναληπτικών εκλογών και την ανάγκη εκδίωξης της δεξιάς από τη κυβέρνηση της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή άνοιξε ο δρόμος για ένα διάλογο ανάμεσα σε τρία κόμματα, τους σοσιαλιστές, τους «Πολίτες» και το Podemos με την άρση αμοιβαίων βέτο, που οδηγεί για το Σάντσεθ «πιο κοντά σε μια κυβέρνηση αλλαγής από την επανάληψη των εκλογών».
Σε αντιπαράθεση όμως με τη κυβέρνηση «τύπου Βαλένθια», που προτείνει ο Ιγκλέσιας ο Σάντσεθ βλέπει μια κυβέρνηση με τη στήριξη τριών κομμάτων, των σοσιαλιστών, των «Πολιτών» και τουPodemos, που έχουν στη βουλή 199 βουλευτές. Για το λόγο αυτό μίλησε για «κοινοβουλευτική κυβέρνηση», δηλώνοντας σαφώς ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα παρουσιαστώ στη βουλή για να εκλεγώ πρωθυπουργός χωρίς το «ναι» των «Πολιτών»».
«Η είδηση της ημέρας είναι ότι επιτέλους το Podemos δέχθηκε να διαπραγματευτεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους «Πολίτες», τόνισε ο Σάντσεθ, που αποτέλεσε μια σχετική ψυχρολουσία για το Podemos, που συμπληρώθηκε από την εκτίμηση του Σάντσεθ ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα θα πρέπει να αρχίσουν με βάση το κοινό ντοκουμέντο σοσιαλιστών και «Πολιτών», «που υπερψηφίστηκε από το 80% των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος», υπενθύμισε ο Σάντσεθ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα βέτο του Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον του Ιγκλέσιας. «Προτάθηκε μόνος του και αποκλείστηκε μόνος του», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο βρώμιο πόλεμο τμήματος των σοσιαλιστών εναντίον του Ιγκλέσιας. 
«Διαφωνούμε για το πώς τον τρόπο υλοποίησης της απομάκρυνσης της δεξιάς», τόνισε ο Σάντσεθ, στοιχηματίζοντας στο σχηματισμό κυβέρνησης το Μάιο, στηριζόμενος στη διαθεσιμότητα του Podemos, αλλά και χωρίς ο ίδιος να έχει μια σαφή πρόταση. 
Οι «Πολίτες» θέλουν αποχή... Podemos 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των «Πολιτών», Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγας, τόνισε ότι δεν άλλαξε τίποτα μετά τη συνάντηση του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας και ότι «το Podemos έχει τη δυνατότητα να αποφύγει νέες εκλογές κάνοντας αποχή στη συμφωνία σοσιαλιστών και «Πολιτών», δηλώνοντας παράλληλα ότι οι «Πολίτες» «δεν θεωρούν ότι ο Σάντσεθ είναι ψεύτης». Το ηγετικό στέλεχος των «Πολιτών» διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται για «να μην σχηματιστεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς… και να μην πέσει ο Σαντσεθ στα χέρια των λαϊκιστών και των αποσχιστών». Για το λόγο αυτό οι «Πολίτες» θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το Podemos αλλά με βάση την προηγούμενη συμφωνία σοσιαλιστών και «Πολιτών», αποκλείοντας τη πιθανότητα της αποχής των «Πολιτών' για να κυβερνήσει το…Podemos! Για τον Βιγιέγας «είναι σχεδόν αδύνατον να έχουμε μια συμφωνία σοσιαλιστών,Podemos και «Πολιτών», γιατί οι προτάσεις μας στο επίπεδο της οικονομίας, της Ευρώπης, της ενότητας της χώρας και της ισότητας είναι ανταγωνιστικές».
Καταλανοί και Βάσκοι εναντίον... «Πολιτών»
Η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC θεωρεί αδύνατη μια συμφωνία σοσιαλιστών και Podemos «παρά τη θεαματοποίηση της συνάντησης», γιατί «ο ηγέτης των σοσιαλιστών θα δεχθεί αμέσως ένα τηλεφώνημα από το Φελίπε Γκονθάλεθ και τη κυρία Μποτίν», την επικεφαλής της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας.
Το εθνικιστικό δεξιό κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV εξάρτησε οποιαδήποτε απόφασή του για τη στήριξη μιας κυβέρνησης με επικεφαλής το Σάντσεθ από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα θέματα που θέτει η τοπική κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Ινίχο Ουργκούγιου, που ανήκει στο PNV.
Του Αργύρη Παναγόπουλου
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: