Ο πρόεδρος της Ν.Δ. "άδειασε" τους πρώην "συμμάχους" Απ. Τζιτζικώστα και Άδ. Γεωργιάδη, ενώ υιοθέτησε την πρόταση Μεϊμαράκη, την οποία... απέρριπτε, για εκλογή αρχηγού από κλειστό κατάλογο μελών

Αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης, ξεκίνησε τη διαδικασία "αποκαραμανλοποίησης", με στόχο να βάλει φρένο σε επίδοξους "βαρόνους" και κομματάρχες και να φτάσει στις επόμενες εκλογές χωρίς εσωτερική υπονόμευση. Τώρα ο γιος του βρίσκεται στην ίδια θέση και εφαρμόζει ανάλογη τακτική: Ο έλεγχος του κόμματος είναι το μεγάλο διακύβευμα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν.Δ., που ολοκληρώνει απόψε τις εργασίες του.
Από την προχθεσινή έναρξη των διαδικασιών, λαμβάνουν χώρα σκληρές μάχες παρασκηνίου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να "στεγανοποιήσει" την ηγεσία του από τυχόν αμφισβήτηση και να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό και την Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει, ενώ "βαρόνοι" και επίδοξοι "κομματάρχες" δίνουν τη μάχη της καταγραφής, προκειμένου στη μετασυνεδριακή ισορροπία των συσχετισμών να έχουν λόγο και... ρόλο.

Ανομολόγητος στόχος του προέδρου του κόμματος είναι να έχει "λυμένα χέρια" από εκείνους που αποτέλεσαν περιστασιακούς συμμάχους του στην κατάκτηση του προεδρικού θώκου. Πρώτη τέτοια κίνηση, ο εξαναγκασμός του τέως γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου σε παραίτηση έπειτα από το φιάσκο των δήθεν "ψηφοφοριών" στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Στους "γαλάζιους" διαδρόμους ήταν κοινό μυστικό ότι ο Ανδρ. Παπαμιμίκος είχε... βάλει το χέρι του στα έκτροπα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, εξ ου και το μήνυμα που έλαβε την περασμένη Τρίτη από το προεδρικό γραφείο ήταν σαφές: "Ή παραιτείσαι, ή διαγράφεσαι με ατιμωτικό τρόπο από το κόμμα". Ο Ανδρ. Παπαμιμίκος προτίμησε το πρώτο.