26 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Τη Μ.Τετάρτη θα ληφθεί η απόφαση για έκτακτο Eurogroup - Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα έξτρα μέτρα

Ντάισελμπλουμ: Τη Μ.Τετάρτη θα ληφθεί η απόφαση για έκτακτο Eurogroup
Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο  
 
Η απόφαση για το εάν θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί αύριο, Μ.Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, μεταδίδει το Reuters.

Εάν βρεθεί το περιεχόμενο και η νομική φόρμουλα για το έξτρα πακέτο μέτρων που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές, τότε θα έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο αγκάθι μεταξύ Αθήνας και δανειστών, λένε οι πληροφορίες, καθώς η διαπραγμάτευση για τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα (ύψους 5,4 δισ. ευρώ) φέρεται να έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί», χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των δανειστών για το ύψος του αφορολόγητου.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται πάντως σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τη νομική μορφή του πακέτου των μέτρων υπό αίρεση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγούσε κυβερνητική πηγή η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Ειδικότερα, η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: