28 Απριλίου 2016

Από τη Σύνοδο στο Eurogroup: Προς νέα επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ - Εν αναμονή εξελίξεων

 Από τη Σύνοδο στο Eurogroup: Προς νέα επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την άρνηση του ΝτόναλνΤουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας αντ' αυτού να λυθεί το ζήτημα της αξιολόγησης σε επίπεδο Eurogroup.
 
Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προγραμματίζεται για την επόμενη ή τη μεθεπομενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος, το κουαρτέτο αποχωρεί από την Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς προσβλέπει μόνο σε μια συνεδρίαση του Eurogroup για να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το «καυτό» θέμα των μέτρων - εγγυήσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να έχουν νέα επικοινωνία σήμερα, Μ.Πέμπτη, για να αξιολογήσουν τα νεότερα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την χθεσινή επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ για το αίτημα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Γιούνκερ αναμένεται να έχει και άλλες επαφές προκειμένου να συμβάλει στην άρση της εμπλοκής στην αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βαδίζει σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς γνωρίζει ότι πέραν των υποστηρικτικών δηλώσεων από την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, ο άξονας Σόιμπλε - ΔΝΤ δείχνει απροθυμία να αποδεχθεί την πρότασή της για τον «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης» που έχει παρουσιάσει προς τους δανειστές.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε ότι «αν οι δανειστές μάς ζητούσαν να πάρουμε προκαταβολικά ένα πακέτο 0,5% ίσως και να το συζητούσαμε, το 2% όμως είναι εξωφρενικό και ακραίο».

Χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε συνάντηση με κλιμάκια νομικών του κουαρτέτου, σχετικά με τον «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης».

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν κατατέθηκε από την κυβέρνηση νέα πρόταση προς τους θεσμούς για το ζήτημα των μέτρων - εγγυήσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: