Εκατό λεπτά περίπου διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και εκεί τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που αφορούσαν και τις δύο πλευρές. Αν και το μέλλον θα δείξει πού θα καταλήξει ο νέος αυτός γύρος της ελληνορωσικής προσέγγισης, σε πρώτη φάση Τσίπρας και Πούτιν φαίνεται ότι εξασφάλισαν ο ένας από τον άλλον δηλώσεις που ικανοποιούν τα εκατέρωθεν συμφέροντα.

Η ελληνική πλευρά πέτυχε την υιοθέτηση διακήρυξης πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κάτι που επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας σε σχετική ερώτηση της "Αυγής" εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε αποφάσεις της Ε.Ε., αν και, όπως είπε δεν περιμένει τους άθλους του Ηρακλή στην αυλή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά η ρωσική αποστολή εξασφάλισε το ενδιαφέρον της Αθήνας για μια σειρά από ρωσικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας, της τεχνολογίας και αλλού. Έτσι ικανοποίηση σημειώθηκε στη ρωσική πλευρά όταν άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει με κάθε τρόπο πως η νέα ελληνορωσική προσέγγιση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα και όχι σημαία ευκαιρίας.

Μέσα σε αυτό θετικό διμερές κλίμα, ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε την ευκαιρία να επισημάνει πολλές φορές τις δύσκολες περιστάσεις, αν και κάθε φορά συμπλήρωνε τις θετικές προοπτικές για τη συνεργασία των δύο χωρών. Η αποστολή που συνόδευσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα ίσως είναι ενδεικτική για το ενδιαφέρον της Μόσχας, καθώς έξι υπουργοί και στελέχη εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς ακολούθησαν τον Ρώσο πρόεδρο σε αυτό το ταξίδι του.

Πάντως από κάθε πλευρά αναγνωρίζεται πως στη συζήτηση για την εμβάθυνση της ελληνορωσικής προσέγγισης θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν ότι η Ελλάδα είναι μέλος συγκεκριμένων διεθνών οργανισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό ήταν σαφής:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς, που συμμετέχει, είναι μια χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και μια χώρα που, εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την Ε.Ε. και για τη Ρωσία».