29 Ιουλίου 2016

Διορθώστε το σκόπιμο λάθος

 

Ποια είναι η πρώτη “συμβουλή” που δίνει το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα; Θα πρέπει, λέει, “να αναπτύξει διαδικασίες, ώστε να ελαχιστοποιεί τον χώρο για πολιτικές παρεμβάσεις στις τεχνικές αναλύσεις του ΔΝΤ”. Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί αυτό σε απλά ελληνικά και δεδομένης της συγκυρίας; Καλά θα κάνει το ΔΝΤ να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων για τη μη σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως κακώς έκανε το 2010.

Η συμβουλή αυτή, λίγες εβδομάδες πριν από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα ολοκληρώσει το ΔΝΤ, βάσει της οποίας και θα αποφανθεί εάν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα -όπως επιθυμούν διακαώς οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, χωρίς ωστόσο να συζητούν για κούρεμα χρέους-, δίνει μια πρώτη γεύση για το πόσο σκληρή θα είναι αυτή η διαπραγμάτευση. Και πόσο κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες της, που ήδη θυσιάστηκαν, πάλι κατά παραδοχή του ΔΝΤ, στον βωμό της διάσωσης της Ευρωζώνης.

Στην αναλυτική έκθεσή τους οι αξιολογητές του ΔΝΤ παραδέχονται ότι το Ταμείο “κατ' εξαίρεση” -παραβιάζοντας, δηλαδή, το καταστατικό του- μπήκε στο πρώτο Μνημόνιο με ένα τεράστιο ποσό, χωρίς να επιδιώξει πρώτα μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως συνήθιζε στις προηγούμενες “διασώσεις” του. Κι αυτό επειδή οι Ευρωπαίοι δεν το ήθελαν, επειδή φοβούνταν τα πλήγματα στις δικές τους ανοχύρωτες τράπεζες, που είχαν εκτεθεί από χρόνια και με το αζημίωτο στο ελληνικό χρέος. Αυτό δεν αποτελεί πια είδηση, ωστόσο συνοδεύεται με την παραδοχή μιας αλυσίδας λαθών, επειδή, λέει, “το ΔΝΤ έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων”.

Η αλήθεια είναι ότι από “mea culpa” έχει χορτάσει αυτός ο καθημαγμένος τόπος. Στους “λάθος πολλαπλασιαστές” ήρθαν να προστεθούν ο “λάθος ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής” -ελληνιστί “την πνίξαμε την οικονομία”-, το “πολύ λίγο και πολύ καθυστερημένο” αποτέλεσμα του PSI -για το οποίο ζητάει να του στήσουν ανδριάντα ο Βενιζέλος-, οι “λάθος εκτιμήσεις” για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η παραδοχή των λαθών χωρίς αλλαγή της συνταγής είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Μόνο με βιώσιμο χρέος θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμη η οικονομία και βιώσιμες οι ζωές των ανθρώπων.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: