27 Αυγούστου 2016

Οι νέες συμμαχίες στην Ευρώπη και η Ελλάδα


"Η ενοποιημένη Ευρώπη από όνειρο έγινε εφιάλτης δημιουργώντας συνθήκες ώστε να επωαστεί το αυγό του φιδιού ξανά στη Γηραιά Ήπειρο. Ρατσισμός, ξενοφοβία, φιλοναζιστικά κόμματα δημιουργούν ακόμη ένα εκρηκτικό πρόβλημα δίπλα στους άνεργους και στα λεηλατημένα λαϊκά στρώματα..."
Η προσέγγιση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την Αριστερά προχωρά με σταθερά βήματα σηματοδοτώντας σημαντικές ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Όπως έγινε φανερό και στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, στο Παρίσι η προσέγγιση αυτή δεν είναι ευκαιριακή ούτε μονοδιάστατη.
Βαδίζει πάνω απ' όλα στο κοινωνικό αίτημα για μια άλλη Ευρώπη, με όραμα, αξίες και κοινωνική δικαιοσύνη.
Αρχές από τις οποίες απομακρύνθηκε τελείως η Ε.Ε. τόσο με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος όσο, κυρίως, μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Ήταν η περίοδος που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε απόλυτη συμπόρευση με την ευρωπαϊκή Δεξιά, επέβαλαν τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας.
Η ενοποιημένη Ευρώπη από όνειρο έγινε εφιάλτης δημιουργώντας συνθήκες ώστε να επωαστεί το αυγό του φιδιού ξανά στη Γηραιά Ήπειρο.
Ρατσισμός, ξενοφοβία, φιλοναζιστικά κόμματα δημιουργούν ακόμη ένα εκρηκτικό πρόβλημα δίπλα στους άνεργους και στα λεηλατημένα λαϊκά στρώματα.
Με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί και το Brexit, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται από το Κέντρο έως την Αριστερά επαναπροσεγγίζουν η μία την άλλη δημιουργώντας νέες συμμαχίες.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη στροφή η οποία οδηγεί προς την έξοδο από την κρίση.
Τα απτά αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης μπορούν να καθυστερήσουν γιατί αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο.
Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων συμμαχιών.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δρομολογούν και ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών με τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι πιο απτά. Αφού, πέρα από το πολιτικό προφίλ του κάθε ηγέτη, όλες οι χώρες του Νότου έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή. Τη λιτότητα.
Από τον Κόστα έως τον Ρέντζι και από τον Ολάντ έως τον Ραχόι, που θα βρεθεί κι αυτός στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, μπορεί να μην έχουν όλοι το ίδιο όραμα. Έχουν όμως το ίδιο συμφέρον. Αυτό είναι είναι πολύ σημαντικό και το καταλαβαίνουν όλοι. Ακόμη κι αυτοί που κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν!

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: